Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napetosti u ukrajini
Povratak na članak

Specijalci u Kijevu se povukli, prosvjednici ih zalijevali vodom

U centru ukrajinskoga glavnog grada policija nastoji probiti barikade, no nailazi na otpor pa ima ozlijeđenih s obje strane. Analitičari upozoravaju da situacija podsjeća na bivšu Jugoslaviju s početka 90-ih

Komentari 23

Avatar zatvaraju mi oči
zatvaraju mi oči
11:54 11.12.2013.

Stanje u Ukrajini ima jednu sličnost i jednu razliku sa stanjem u Hrvatskoj. 1. Ukrajinska vlast na čelu s Janukovičem slična je Kukuriku vlasti na čelu s Milanovićem, Josipovićem, i Lekom. 2, Razlika je u tome što Hrvati svoju narodnunu vlast ne tretiraju tako ispravno kao Ukrajinci.

VL
GO
govori
12:19 11.12.2013.

može se otprilike poznati po prezimenima. Ukrajinci su većinom oni, čija prezimena završavaju na -čuk ili čko-, ili -ko, ili -ka (Kličko, Timošenko, Timoščuk, Bubka, Kučma... itd..). dok ruska prezimena završavaju većinom na -ov, ili -in, ili -ič.

VL
DU
Deleted user
15:23 11.12.2013.

Problem je sve sto ste naveli gore i to stoji barem vecina argumenata ali najbitniji problem je sto Janukovic vlada Ukrajinom pomocu mafije koja ubire reket od firmi. Kad je osvojio vlast on je postavio svoje mafijase u firme npr u koji unistavaju firme drzavne i uzimaju novac a privetne moraju platiti reket. Ceste su u teskoj banani cisti uzas i cijela drzava je izolirana od svijeta. Nezaposlenost raste i nema posla. Mafija vlada recimo kao kod nas 1995 do 2000. To znam iz prve ruke jer mi je prijetelj Ukrajinac. Policija se ne obucava u akademiji vec se zaposljavaju preko veze itd...To su samo mali djelici onoga sto se zove autokracija. Janukovic nije politicar on je autokrat mafijas.Ljudi su nezadovoljni Donjetckom mafijom kojoj je na celu Janukovic. Evropa je samo okidac.

VL
Avatar s_trava
s_trava
11:49 11.12.2013.

Vidi vidi večernjak je vidovit, samo neispravno imenuje svoje dvorište.

VL
GO
govori
12:18 11.12.2013.

Ukrajina je nerješiv problem i ne može opstati kao cjelovita država. Dvije nepomirljive strane. U istočnoj Ukrajini većina stanovnika su Rusi, koji su samo po državljanstvu Ukrajinci , ali se uopće ne osjećaju kao Ukrajinci, govore samo ruski i želee da Ukrajina ostane u savezništvu sa Rusijom. U zapadnoj Ukrajini su većina stanovništva Ukrajinci, koji sebe smatraju ukrajincima i govore ukrajinski...i žele da se Ukrajina poveže sa zapadom. zapadna ukrajina je nekada bilo dio Austro-Ugarske. korjeni problema leže u povijesti. Staljin je stalno ugnjetavao ukrajince i osporavao im pravo da budu zasebna nacija. mnogi ukrajinci pozdravili su njemačke vojnike kao osloboditelje, kada su 1941. ušli u sssr, odnoso ukrajinu. jedno rješenje bila bi podjela Ukrajine na svije države, istočnu i zapadnu.

VL
Avatar messerschmidt
messerschmidt
15:12 11.12.2013.

Nema veze koliko je Rusa, a koliko Ukrajinaca. Imat će istu sudbinu bez obzira komu se priklonili.

VL
AA
aabbcc
11:47 11.12.2013.

Markel i EU bi ipak trebali poruciti oporbi da se u EU ulazi referendumom kao stvarnom vecinskom voljom naroda a ne pravljenjem nereda na ulicama gradova.......

VL
Avatar RoSSerb
RoSSerb
19:52 11.12.2013.

Oko 70% Ukarjine je čista Ruska i sveta zemlja. I rusija će to odbraniti milom ili silom .Ako bude upotreblena sila,... cela UKR ide Rusiji. Nema njima boga do Putina,Amin, Neće pravoslavna Rusija dozvoliti da šaka jada unijata iz okolineline Ljvova vršlja po Ukrajini,.

VL
ST
stomugromova
14:14 11.12.2013.

Za Ukrajince bi bilo najbolje da surađuju i sa EU i sa Rusima.EU ih želi za sebe,a Rusija za sebe.Objektivno,EU sa neoliberalnim lopovskim kapitalizmom,kojeg žele nametnuti ,može im ponuditi MMF-a i otuđivanje resursa,te sveopće osiromašivanje,čak i iznad sadašnjeg.No oni planirajuju da bi se oko 46 milijuna Ukrajinaca razmililo po EU državama,što je san mnogih Ukrajinaca u potrazi za boljim životom.Za RH i male države poput naše,to bi bilo pogubno jer bi nas brzo preplavila jeftina radna snaga iz Ukrajine.

VL
NA
narod1
10:33 11.12.2013.

Tamo je situacija vrlo ozbiljna je pola naroda su Rusikoji žele Rusiju a pola Ukrajinci koji žele postati dio EU. Ukrajinci su na vlastitoj koži isprobali ruski 'zagrljaj' tako da vjerojatno neće odustati. Izvjestan je scenarij podjele Ukrajine ili mirnimrnim putem kao Čehoslovačke ili nasilno kao kod nas. No opasnost postoji da se Rusija umiješa što znači da novi svjetski rat može krenuti i od nje a ne samo od Amerike kao što većina misli. Vrlo loše

VL
Avatar SarmaKarma
SarmaKarma
12:17 11.12.2013.

Ja mislim da se tu radi o nasrtajima Zapada na Rusiju. Suvise je providno , a vodje opozicije idu kod EU ministara na poklonjenje i po direktive . Ipak je to pravoslavna, rusolika zemlja i ja njih ne vidim kao deo zapadne civilizacije nikako. Ne mogu je okupirati kao Irak i Libiju pa pokusavaju ovim metodama.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.