Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'BESMISLENO I BESKORISNO'

Policija u Austriji ne želi kontrolirati obvezno cijepljenje. Ministar zdravstva: Imaju jasan zakonski nalog

Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
1/3
18.01.2022.
u 14:55

Za prekršitelje zakonske odredbe o obveznom cijepljenju predviđene su novčane kazne od 600 do 3.600 eura

Iako je Zakon o obveznom cijepljenju jučer prošao na parlamentarnom Odboru za zdravstvo i u četvrtak bi ga većinom glasova “narodnjaka”, Zelenih, socijaldemokrata i liberala Neosa, kako je najavljeno, trebalo usvojiti Nacionalno vijeće austrijskog parlamenta, svakim je danom sve više protesta. Ovoga puta iz redova dijela sindikalne udruge austrijske policije, koja ne želi da kontrolira građane, nakon što Zakon o obveznom cijepljenju stupi na snagu, da li su, ili nisu cijepljeni.

Policijski sindikat austrijskih socijaldemokrata (SPÖ) i sindikat krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) danas su poručili da su protiv toga da policija preuzme tu “nepopularnu” obvezu kontrole građana da li su ispoštovali obvezu cijepljenja. Oni tvrde da je to posao zdravstvenih organa, a ne policije. 

Policijske bi kontrole, kako su to najavili u nedjelju na konferenciji za novinare u Beču kancelar Karl Nehammer, ministar zdravstva Wolfgang Mückstein i ministrica za Ustav Karoline Edtstadler trebale početi 16. ožujka. Prethodno, od početka veljače, kada bi zakon trebao stupiti na snagu, do sredine ožujka predviđena je prvotno, prema njihovim riječima faza informiranja, objašnjavanja, te tek potom slanje konkretnih poziva na cijepljenje i kazne.

“Opće raspoloženje građana prema policiji već sada nije dobro. Ne može biti da te neomiljene zadaće uvijek se svaljuju na policiju. Za to su mnogo odgovorniji zdravstveni organi”, istakao je potpredsjednik Sindikata policajaca iz redova SPÖ-a, Herman Greylinger.

Istog je mišljenja i sindikalni predstavnik FPÖ-a Werner Herbert. Sindikalci iz redova “narodnjaka” (ÖVP) za sada se nisu oglasili. Oni prvo čekaju da vide što će reći ministar unutarnjih poslova i njihov stranački kolega Gerhard Karner.

Socijaldemokrat Greylinger je u svom današnjem razgovoru za austrijski Radio Ö1 doveo u pitanje svrsihodnost kontrola napomenuvši:

“Preplaviti će nas val prekršajnih prijava, a kazne neki neće nikada htjeti ili moći platiti. To je besmisleni i beskoristan posao”.

Da podsjetimo. Za prekršitelje zakonske odredbe o obveznom cijepljenju predviđene su novčane kazne od 600 do 3.600 eura. FPÖ-ovac Werner Herbert je oštro kritizirao i sadašnju zadaću policije da u trgovine robe široke potrošnje se šalje policajce u civilu koji kontroliraju “2G” pravilo odnosno da li se u trgovini doista nalaze samo cijepljeni i Covid preboljeli kupci. 

Na uzbunu u sindikalnim policijskim redovima ministar zdravstva, koji je ujedno i ministar socijalne skrbi Wolfgang Mückstein je na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare  s  ministrom rada Martinom Kocherom i državnom tajnicom za mlade Claudiom Plakolm o aktualnom stanju na tržištu rada i mjerama potpore mladih u obrazovanju i zapošljavanju rekao kako policija za navedene kontrole ima “jasan zakonski nalog” i ne razumije kritiku njihovih sindikalnih predstavnika.

“Kontrola cijepljenja za eksekutivu je provediva”, poručio je ministar.

“Od uvođenja 2G kontrola u trgovine i obveznog nošenja FFP2 maski na otvorenom prije tjedan dana, policija je provela 200.000 kontrola, između ostalog i sudionika u prometu. Polazim od toga da će se kod tih rutinskih kontrola kontrolirati i obvezno cijepljenje”, istakao je Mückstein, napomenuvši kako je važno naglasiti kako se nitko ne mora dovoditi u neugodnu situaciju jer se “svaki čovjek u Austriji može besplatno cijepiti”.

VIDEO Obiteljski liječnici: Zbog testiranja druge pacijente propuštamo

Ključne riječi

Komentara 31

MH
Max.hr
15:02 18.01.2022.

Zaustavite rat u Austriji.Pošaljite promatrače da zaustave teror.Policijo stani na stranu naroda.

JO
Journalist007
15:06 18.01.2022.

Fašizam 21. stoljeća.

DU
Deleted user
15:04 18.01.2022.

Policija u Austriji ne želi kontrolirati obvezno cijepljenje.Pametnom dosta.Ode drzava...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije