Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gdje su umjetnine?

Policija traži pet Bukovčevih slika, vlasnik Ivo Sanader

bukovac
Foto: MUP
1/5
26.01.2011.
u 16:53

Umjetnine nisu pronađene u pretragama u Zagrebu i Splitu.

Pet umjetničkih slika Vlahe Bukovca nestalo je iz obitelji bivšeg premijera Ive Sanadera! Riječ je o djelima “Šuma u Fontainebleauu” (1883.), “Portret gospođe Mounier” (1883.), “Mala markiza” (1916.), “Opravljanje mreže” (1920.) i “Zavist ubija pravednost III.” (1921.) ukupna vrijednost kojih je procijenjena na više od 200.000 eura.

Izgubio im se trag

Te umjetnine nisu pronađene u pretrazi doma nekadašnjeg predsjednika Vlade i HDZ-a u Zagrebu i Splitu, odakle su policija i USKOK nekoliko puta odnosili kolekciju umjetnina procijenjenu na 851.000 eura. Budući da se spomenutim djelima izgubio svaki trag, MUP je danas za njima, prema nalogu USKOK-a, raspisao domaću, ali i međunarodnu objavu.

Poslije Sanaderova napuštanja zemlje 9. prosinca pretražene su njegove nekretnine te su popisane i fotografirane umjetnine za koje je bivši premijer naveo u svojoj imovinskoj kartici da vrijede samo 1,5 milijuna kuna.

Kako se ustanovilo da vrijede znatno više, istražitelji su ih poslije zapakirane u plastične folije prevezli u depo Muzeja suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu radi osiguranja naplate države ako se Sanaderu pravomoćno dokaže krivnja u aferi Fimi media i HEP u kojima je za sada osumnjičen. Sanader je inače sliku “Opravljanje mreže” u rujnu 2009. godine posudio za Bukovčevu izložbu u Den Haagu.

Stotinjak djela

Svoj doprinos ovom kulturnom događaju tada su dali i Ivica Todorić te Nadan Vidošević, posudivši također po jednu Bukovčevu sliku. Iako bivši premijer nikada javnosti nije pokazao svoju zbirku, odavna se nagađa da među stotinjak umjetničkih djela, osim Bukovčevih, posjeduje i ona Miroslava Kraljevića i Josipa Račića.

Komentara 55

Avatar tovar
tovar
13:28 28.01.2011.

Ma kamo ih je Ivo samo sakrio. Mora da u toj kući ima još neotkrivenih podruma.Pa na kraju neka pitaju direktno Ivu ako će im slike prodati. Jaran će odmah od pohlepe za novcem pristati.

KR
kreont
01:09 27.01.2011.

Klečao bi on meni svaki dan i pio mokraću i imao apartman na golom otoku. Niti je ovo prvi ovakav zločin i izdaja prema hrvatskoj inspirirana stranim diktatom.

X2
xychhr-200
19:25 26.01.2011.

To si je Srebrenka samo uzela njen dio... ali izgleda da nije stigla sve pokupiti kako su dogovorili ona i Moreplovac da će dobiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije