Naslovnica Vijesti Hrvatska

Policija danas provodi veliku akciju – kontrole će biti u cijeloj Hrvatskoj

Akcija će se provesti na velikom broju lokacija, u naseljenim mjestima, izvan naselja i na autocestama. Zbog obuhvaćanja što većeg broja lokacija nadzora, one će se mijenjati svaka dva do tri sata.
03. travnja 2019. u 00:00 64 komentara 41085 prikaza
Policija
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Na području svih policijskih uprava u Hrvatskoj danas će se provoditi cjelodnevni nadzor kretanja brzine vozila, najavio je MUP.

Prelaskom na ljetno računanje vremena vozači će moći danju ugasiti svjetla KAZNA OD 300 KUNA Svjetla danju više nisu obvezna, ali to ne vrijedi za vozače mopeda i motocikala

I ove godine, na temelju Plana organizacije TISPOL – mreže prometnih policija država Europe, održat će se 24-satni nadzor brzine na području cijele Republike Hrvatske i u više od 20 država članica TISPOL-a, navodi MUP. Akcija traje od ponoći pa sve do kraja današnjeg dana, a policija želi podići svijest građana o njihovu doprinosu povećanju sigurnosti cestovnog prometa, odnosno smanjenju stradavanja u prometnim nesrećama zbog nepropisne i neprilagođene brzine.

Kako brzina i dalje ostaje vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja, ova akcija ima za cilj pridonijeti smanjenju stradavanja i povećanju svijesti vozača o nepotrebnom i opasnom prekoračenju zakonskih ograničenja te brzini neprilagođenoj uvjetima na cestama. Prema statističkim pokazateljima za 2018. godinu, od ukupno 317 poginulih osoba u prometnim nesrećama njih 158, odnosno 49,8% poginulo je zbog nepropisne i neprilagođene brzine, navode u MUP-u.

Ilustracija Sigurnost na motociklu Svaki peti poginuli na cestama u 2018. vozači su ili putnici na mopedima ili motociklima

Građanima je ponuđena mogućnost da predlože lokacije za mjerenje brzine, a usto mogu nazočiti provođenju nadzora, za što se trebaju unaprijed javiti policijskoj upravi na svom području.

Akcija će se provesti na velikom broju lokacija, u naseljenim mjestima, izvan naselja i na autocestama. Svaka policijska uprava će odabrati one najpogodnije, od predloženih lokacija za vršenje nadzora, navodi policija. Koristit će se svi raspoloživi uređaji, a u provedbu će biti uključen maksimalno mogući broj policijskih službenika. Zbog obuhvaćanja što većeg broja lokacija nadzora, one će se mijenjati svaka dva do tri sata.

Prvi rezultati akcije bit će objavljeni sutra na web stranici MUP-a i svih policijskih uprava, a konačni, koji uključuju sve države članice koje sudjeluju u akciji, bit će objavljeni naknadno, nakon što ih TISPOL prikupi.

VIDEO Stižu veće kazne za vozače:

Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
  • dopizdilomi:

    Ta kontrola će obuhvatiti i zlatnu mladež, političare, članove stranke ili kao i do sada samo sitnozube?

  • PainKiller:

    Opet su dobili nalog da treba dopuniti proračun, ah idu izbori treba za kampanju.

  • Trnjanec:

    A, znači evo ih opet sutra na Radničkoj s tri široke trake, da slučajno netko ne bi vozio 71 umjesto dozvoljenih 70.