Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRNE STATISTIKE Od 17. lipnja na snagu će stupiti Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Policija: Stanje u prometu je dobro, ali više je mrtvih

Prema novom zakonu, policajci će na mjestu moći naplaćivati kazne do 1000 kuna
Foto: Danko Vučinović
13.06.2008.
u 19:58

Iako je na hrvatskim cestama, u usporedbi s istim razdobljem lani, u prvih pet mjeseci ove godine poginulo 26 osoba više, u MUP-u smatraju da je stanje u prometu dobro.

Manje nesreća
Takav optimizam opravdavaju činjenicom da su svi ostali statistički pokazatelji u padu, pa je tako ukupan broj nesreća smanjen za devet posto, nesreća s ozlijeđenim osobama manje je za 11 posto, dok je nesreća s teže ozlijeđenim osobama bilo manje za 10 posto, a s lakše ozlijeđenim osobama manje za 11 posto. Rečeno je to danas u Ravnateljstvu policije, gdje su predstavnici policije prezentirali novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama, koji na snagu stupa 17. lipnja 2008. godine.

Iako u tom zakonu ima mnogo novosti, pa se tako za 50 kilometara veću brzinu od propisane u naselju, za odbijanje alkotesta ili testiranja na droge, za više od 1,5 promila alkohola u krvi ili vožnju pod utjecajem droga, za upravljanje vozilom prije položenog vozačkog ispita ili za vrijeme dok je izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom umjesto novčane može izreći i kazna zatvora do 60 dana, u policiji kažu kako svrha novog zakona nije da bude  represivan.

No, ta njihova formulacija pomalo je nejasna, ako se zna da su u novom zakonu novčane kazne višestruko povećane, pa se tako, primjerice, prolazak kroz crveno svjetlo, umjesto dosadašnjih 2000 kuna plaća 5000, a ako se ne stane na policijski zahtjev, umjesto dosadašnjih 3000 sada se plaća 7000 kuna.

Višestruki prekršitelji
Novi zakon nije najbolje riješio ni problem višestrukih prometnih prekršitelja, za koje je jedan javnih prijedloga bio i trajno oduzimanje  vozačke dozvole. Taj prijedlog nije prihvaćen, a prema novom zakonu vozačima koji tijekom dvije godine skupe devet negativnih bodova, može se izreći zabrana upravljanja vozilima svih kategorija u trajanju od 9 ili 12 mjeseci, ovisno o vrsti prekršaja koje su počinili. Na dvije godine im se može oduzeti vozačka dozvola, ako nakon prvog oduzimanja dozvole u pet godina ponovo skupe devet bodova.

Apsurd je da takvi vozači, a prema policiji u Hrvatskoj trenutačno ima 3000 vozača s devet ili više negativnih bodova, nakon isteka kazne ponovno mogu polagati vozački ispit i tako vratiti dozvolu!?

Novost je u novom zakonu i da će policajci na mjestu moći naplaćivati kazne do 1000 kuna, čime bi se, vjeruju u policiji, trebali rasteretiti prekršajni sudovi. Isto tako, za sitnije prekršaje koji se neće ponoviti u roku od godine dana, odlukom ministra policije, umjesto novčane kazne moći će se izreći pisano upozorenje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije