Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Policija razbila krijumčarski lanac: 'Kroz Hrvatsku su proveli više od 100 migranata'

Osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku dok se za jednim traga, a kaznena prijava podnesena je i USKOK-u
13. veljače 2020. u 12:41 2 komentara 621 prikaza
Policija razbila krijumčarski lanac
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad 38-godišnjakom, 51-godišnjakom, 25-godišnjakom, 42-godišnjakom i 49-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj.

Zagrebačka policija sumnja kako su se trojica muškaraca (38, 51 i 25) s još nepoznatim osobama tvorili zločinačku organizaciju i time počinili više kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj.

mađarska granica Incident na granici Srbije i Mađarske Migranti se pokušali probiti kroz granicu, policajac zapucao

Naime, sumnja se da su 38-godišnjak i 51-godišnjak, u cilju ostvarivanja protupravne materijalne koristi, postigli dogovor s nepoznatim osobama, najvjerojatnije inozemnim organizatorima krijumčarenja ljudi. Dogovorili su da će isti pronalaziti strane državljane koji su voljni da im se uz plaćanje novčane naknade omogući da nezakonito uđu, borave ili izađu iz Republike Hrvatske te nezakonito uđu na teritorij druge članice EU  iako za to ne ispunjavaju formalne i pravne uvjete.

Nakon toga bi osumnjičeni dvojac, temeljem prethodnog dogovora s tim osobama, u nekim slučajevima zajedno, a u nekim odvojeno, organizirao preuzimanje stranih državljana u neposrednoj blizini državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i to u Karlovačkoj ili Sisačko-moslavačkoj županiji te njihov daljnji ilegalni prijevoz i privremeni smještaj na području Zagrebačke županije, a potom i njihovo daljnje ilegalno prebacivanje na teritorij Republike Slovenije i dalje, najčešće u Italiju.
 
Također se sumnja da je i 51-godišnjak, sukladno svojoj ulozi u zločinačkom udruženju, u nekoliko navrata organizirao ilegalni prijevoz stranih državljana s područja Republike Hrvatske uz neposrednu blizinu državne granice između Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

Dosadašnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su u najmanje 13 navrata omogućili stranim državljanima da nedozvoljeno uđu, izađu, borave ili se kreću u Republici Hrvatskoj ili uđu na teritorij druge države članice Europske Unije, čime su ilegalno prebacili više od 100 stranih državljana, a za što su ostvarili protupravnu materijalnu korist koju su, sumnja se, podijelili s ostalim članovima zločinačkog udruženja i supočiniteljima.

Pas nanjušio trudnicu i njezina supruga ČUVANJE GRANICE VIDEO Policijski pas Lord nanjušio trudnu migranticu u teškom stanju, spasili joj život
 
Dubai na Savici
Dokumentacija za tornjeve u Gradu
Za dvjesto milijuna eura izgradit će Dubai na Savici
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije
  • gragakarlovac:

    Koliko ima naših u tome?svaki dan sve više “poslovni” ljudi

  • Kal:

    Preko 100 migranata uspjeli prebaciti i policija ih razotkrila efikasna policija.