Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA ZA 'GRADSKI PODRUM'

Policija pustila Kutlu nakon obavijesnog razgovora

18.06.2009.
u 10:58

Miroslav Kutle uhićen je danas u 0.40 sati nedaleko od graničnog prijelaza Orah na granici s BiH u Vrgorcu, a u 13 sati u Zagrebu je nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog malverzacija u pretvorbi Gradskog podruma.

Večeras malo prije 20.30 u pratnji svog odvjetnika Rajka Mlinarića izišao je iz zagrebačke policije. Nije bio voljan davati izjave, no odvjetnik je kazao kako je Kutle na policiji bio zbog obavijesnog razgovora. Objasnio je da sve priče koje su se tijekom današnjeg dana pojavljivale u medijima nisu točne.

Galerija slika: Uhićen Miroslav Kutle

Kutlin put počinje kafićem 'Moby Dick'

Htio je u Dubrovnik
- Govorilo se da je on pokušao pobjeći u BiH, a on je bio na putu za Dubrovnik jer kao slobodan čovjek ima pravo ići kamo hoće. Uhićen je na cesti zbog obavijesnog razgovora, a zna se da se za to pozivi šalju na kućnu adresu. To u ovom slučaju nije učinjeno, a on u svim svojim postupcima nije bježao i uvijek je uredno dolazio na sud - istaknuo je Mlinarić.

Potvrdio je da je obavijesni razgovor bio zbog napada na Josipa Galinca jer je policija Kutlu pitala zna li nešto o tome, a kad je odgovorio da ne zna pušten je nakon gotovo 24-satne obrade.

Današnju osuđujuću presudu Kutli, protiv kojeg je u tijeku devet kaznenih postupaka, pročitala je sutkinja Rahela Sakač. Presudom se od Globusa d.o.o oduzima 1,212.588 kuna, koje je Kutlina Globus grupa početkom 90-ih nezakonito stekla u dionicama Gradskog podruma. Današnja obrada poklopila se i s mogućim sprečavanjem bijega u slučaju da je Kutle osuđen na pet i više godina zatvora jer bi tada za njega pritvor bio obvezan. U slučaju prelaska granice, Kutle bi, poput mnogih prije njega, s obzirom na to da ima i državljanstvo BiH, izbjegao izručenje.

 
Foto: Nino Strmotić

– Mislim da su priče o povezanosti s napadom na Galinca samo formalno pokriće te da je uhićen zbog straha da se neće pojaviti na objavi presude. Nakon nekoliko posljednjih slučajeva, pravosuđe i policija takvo što si ne bi opet mogli dopustiti – kazao je Rajko Mlinarić, jedan od Kutlinih odvjetnika. Kutle je u vrijeme objave presude nazočio pretrazi svoga mercedesa ispred zgrade vrgoračke policije, pa je njegov stolac u Općinskom kaznenom sudu ostao prazan.

– Pretvorba Gradskog podruma bila je nezakonita jer je Globus u pretvorbu ušao služeći se fiktivnom dokumentacijom o navodnim potraživanjima prema Gradskom podrumu, na temelju kojih su nezakonito stekli dionice Gradskog podruma.

Gradski podrum nije bio u financijskim teškoćama, već mu se pokušavala smanjiti vrijednost kako bi ga se što lakše preuzelo, pa ulazak Globusa kao spasitelja, kako ga je obrana prikazala, nije bio potreban. No aktivnim sudjelovanjem optuženih čelnika Gradskog podruma Dragutina Mužića, Ilije Milišića i Marija Piškurića koji su takvu fiktivnu dokumentaciju, a koju je fabricirala Nives Simeunović, direktorica Globus interijera, potpisivali – rekla je sutkinja.

Satisfakcija za Fabera
Za zloporabu položaja i ovlasti, a za što se sudilo svim optuženima, predviđena je kazna od jedne do osam godina zatvora. Dok je Kutlin odvjetnik Milan Radaković bio neugodno iznenađen presudom, tužiteljstvo je bilo nezadovoljno niskom kaznom te je najavila žalbu. Apsolutna zastara za Gradski podrum, na kojem su se u osam godina suđenja izmijenila tri suca, nastupa 2012.

Zanimljivo je da je 1998., nakon obrade koju je vodio u slučaju Gradskog podruma, Vladimir Faber smijenjen s mjesta zamjenika načelnika PUZ-a, a danas se njegova politička smjena poklopila s nepravomoćnom presudom baš za slučaj Gradski podrum.


Još troje osuđeno na zatvorske kazne

Od još šestero optuženih na presudu nije došao Mario Piškurić, koji je osuđen na godinu zatvora. Zatvorske kazne dobili su nekad direktorica Globus interijera Nives Simeunović, i to dvije godine i osam mjeseci, te Ilija Milišić, godinu i tri mjeseca zatvora, dok je Dragutin Mužić uvjetno osuđen. 
Protiv Emilija Žubrinića i Marija Stepinca optužba je odbijena.


Terete ga za štetu veću od pola milijarde kn

Dubrovnik
Optužnica za Globus grupu, šteta je 5,1 milijun američkih dolara (26,6 milijuna kuna)

Slobodna Dalmacija
Šteta oko 100 milijuna kuna, istraga pokrenuta 1999., optužnica podignuta 2005. Županijski sud u Splitu obustavio postupak, no Vrhovni sud 2009. ipak odredio da će suđenja biti.

Dalma
Optužnica podignuta 8. veljače 2002., do danas nije sazvana glavna rasprava.

Jadrantekstil
Istražni zahtjev podnesen 2000., optužnica još nije podignuta. Šteta je 60 milijuna kuna.

Tisak
ODO u Zagrebu podiglo optužnicu 20. srpnja 2000. Bio je osuđen na šest i pol godina zatvora, ali presuda je ukinuta. Šteta je 47 milijuna kuna.

Tisak i Sl. Dalmacija
Druga optužnica za Tisak i Slobodnu Dalmaciju podignuta je 8. prosinca 2005., glavna rasprava sazvana je za 1. srpnja 2009. Šteta je 121 milijun kuna.

Zagrebački transporti
Za Zagrebačke transporte u tijeku su istražne radnje

Diona i Mirna Rovinj
Za Dionu i Mirnu Rovinj u tijeku je istraga koja je pokrenuta 28. ožujka 2008.

Diona
Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je 26. studenog 2008. istražni zahtjev zbog Dione te je istraga u tijeku. Šteta je 146 milijuna kuna. Oslobođen 2007. za malverzacije s dionicama Dione i Univerzala, a šteta je bila oko 58 milijuna kuna.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije