Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijave u Segesti

Policija podnijela kaznene prijave protiv bivšeg vodstva Segeste

Nekoć su u Segesti odlučivali samo suci na terenu, a sada je moguće da počnu odlučivati i suci u pravosuđu
Nikola Čutuk/PIXSELL
23.06.2010.
u 07:35

Segestin dvojac osumnjičen je da je neplaćanjem poreza i doprinosa oštetio državni i lokalni proračun za 856.000 kuna, no oni to negiraju. Prijavljeni su i bivši zaposlenici JVP Sisak.

Neslužbeno smo doznali da je policija završila istragu o poslovanju sisačkog Nogometnog kluba Segesta, na temelju prijava tadašnjeg Gradskog poglavarstva i nalaza revizije za 2007. godinu, te podnijela kaznene prijave Državnom odvjetništvu protiv bivšeg predsjednika Segeste Milivoja Šarka (59), te bivšeg direktora Škole nogometa "Segesta 1906." Krunoslava Bušića (37).

Njih se tereti za zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Po tim prijavama, koje je na daljnje odlučivanje DORH-u proslijedila policija, dvojac je osumnjičen da, kao odgovorne osobe u Segesti, nisu za 2007. godinu u poslovnim knjigama prikazali obavljene gotovinske isplate trenerima i igračima, niti su obračunali i platili doprinose i poreze. Tim postupkom oni nisu sebi pribavili nikakvu imovinsku korist, no tereti ih se da su neplaćanjem poreza i prireza te doprinosa oštetili proračun RH i proračun Grada Siska i županije za iznos od 856.535 kuna.

Kontaktirali smo Milivoja Šarka telefonski, no on te tvrdnje, po savjetu odvjetnika, nije htio komentirati, a nešto razgovorljiviji bio je Krunoslav Bušić.

– To o čemu se govori u toj prijavi ne stoji. Istina je da su u tome trenutku svi klubovi poslovali na takav način. Račun Segeste bio je u blokadi dulje od deset godina, i o nekom kaznenom djelu nema ni riječi. Stoga očekujem da ova prijava neće ni doći do suda – kazao nam je Krunoslav Bušić.

Podsjetimo, revizija je tijekom 2008. godine ukazala na sporno poslovanje u Segesti, te potvrdila da klub posluje preko računa Škole nogometa, s obzirom na to je njegov žiro-račun već tada bio dulje od 10 godina u blokadi zbog duga većeg od 13 milijuna kuna državi. Revizija je zamjerila što se nije znalo koje se uplate odnose na Školu nogometa, a koje na HNK Segestu, te što se nisu plaćali porezi na naknade tadašnjem treneru Srećku Bogdanu.

Neslužbeno doznajemo da su u policiju stigle i nove prijave protiv aktualnog vodstva čelnika HNK Segesta. No, u anonimnim prijavama ovaj se put tereti aktualno vodstvo Segeste, te se u njima upozorava da HNK Segesta ovog trenutka funkcionira preko dva odvojena žiro-računa. Čini se da je to nastavak političkog obračuna oko kluba, u kojem politika caruje od početka 90-ih. Devedesetih je godina apsolutnu moć u Segesti imao nekadašnji HDZ-ov župan Đuro Brodarac, no od 2008. godine kontrolu nad klubom preuzima HSP-ovac Veljko Novak.

Na temelju nalaza revizije završena je istraga i u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Sisak, te je, neslužbeno doznajemo, policija podnijela kaznene prijave protiv bivšeg zapovjednika JVP Sisak Branka Friganovića (64) te bivše knjigovotkinje u postrojbi Renate Pernar (47). Njih se tereti za zloporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Policija sumnjiči taj dvojac da su od 1. siječnja 2006. godine pa do 31. prosinca 2007. izrađivanjem fiktivne dokumentacije prisvojili iznos od oko 360.000 kuna. Renatu Pernar tereti se i da je sebi isplaćivala plaću po većem koeficijentu složenosti od onog koji je imala, a s tom je razlikom plaćala kredit koji nije prikazivala na listi te si time pribavila dodatnu imovinsku korist od oko 40.000 kuna. Također je policija utvrdila da nisu vođene poslovne knjige, pa je bila otežana preglednost poslovanja i JVP-a Sisak i DVD-a Sisak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije