Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrinjavajuće

Policija obavila očevid na Marjanu - sijeku se i zdrava stabla

Marjan
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/5
14.03.2019.
u 18:15

Sredinom veljače na Marjanu je počela sječa potkornjakom zaraženih stabala, ali i onih zdravih pa bi šuma mogla ostati bez 20-ak tisuća ili oko trećine stabala

Na sjevernom dijelu Park-šume Marjana splitska policija obavila je danas očevid na zahtjev Općinskoga državnog odvjetništva nakon što je, sredinom veljače, uočeno da se, osim potkornjakom zaraženih stabala, na Marjanu sijeku i zdrava stabla.

Ana Čepić iz splitsko-dalmatinske Policijske uprave rekla je za Hinu da je riječ o fazi izvida kako bi se na terenu utvrdile činjenice i pribavili dokazi te sve što je važno za mogući kazneni postupak.

Općinsko državno odvjetništvo trebalo bi ispitati i utvrditi ima li elemenata za kazneno djelo pustošenja šume te elemenata teškoga kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

Sredinom veljače na Marjanu je počela sječa potkornjakom zaraženih stabala, ali i onih zdravih pa bi šuma mogla ostati bez 20-ak tisuća ili oko trećine stabala.

Sječa je počela na južnoj strani Marjana, u čemu sudjeluju Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjanom, "Parkovi i nasadi" i splitska Javna vatrogasna postrojba.

Pogledajte video sanacije Marjana:

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
19:03 14.03.2019.

Nije mi jasan taj Split! Toliko lijep grad na prekrasnom mjestu i s klimom koju možeš sanjati a ništa ne brine o svojem održivom razvoju i prirodi koja ga okružuje. Dogovoriti službeno rušenje stabala a dati svu drvenu građu onimaa koji ruše stabla? I naravno, pošteni rušitelji ruše redom, što više sruše više će građe prodati. Ma moraš biti jako nepošten prema ljudima i gradu da tako grabiš za sebe, očito u dogovoru s nepoštenom ekipom iz grada. Krstulović Opara mi je izgledao pošteniji kao čovjek, kulturan i smiren, ovo sada nije nikako dobro.

Avatar dras32
dras32
18:50 14.03.2019.

Šuma nije kamen, šuma je živi organizam. Stablo ne traje dovjeka već kad dođe u svoju optimalnu starost, počinje propadanje, kao i čovjek uostalom, ništa ne traje vječno. Da se tom šumom gospodarili, da su se optimalno sjela starija i bolesna stabla i istovremeno pošumljavalo, do ovoga ne bi došlo, potkornjaka uvijek ima ali ovakva infestacija se gotovo u pravilu događa u ne zdravoj šumi. I za ovo su podjednako krivi i grad koji za takve stvari nikad nema novca ali i pretjerano agresivne udruge koje ne bi da se išta dira i vrište za svakim stablom.

DE
deda1234
18:57 14.03.2019.

Netko kupio tehniku samo za taj posao...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije