Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obračun Roma

Policija nije spriječila krvnu osvetu jer nije imala ljudi?!

karlovac, pucnjava, uhićenje (1)
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/3
26.10.2010.
u 21:30

Policija je pronašla pištolj iz kojeg je ubijen Mato Velić. Ustanovljeno je da su sva trojica osumnjičenih naizmjenično pucala na tamić kojim se iz Draganića prema Karlovcu vozilo troje unesrećenih Velića.

Uz kaznenu prijavu za ubojstvo u Istražni centar Županijskog suda u Karlovcu u utorak oko 16 sati priveden je 14-godišnjak. Kriminalistička obrada nad još dvojicom uhićenih poslije krvne osvete u Karlovcu u kojoj je u ponedjeljak ubijen Mato Velić dok životi Velićeve 15-godišnje kćeri Nikoline i nevjenčane supruge Drage Jurković i dalje vise o niti, produljena je za sljedeća 24 sata. Jedan je od uhićenih Juraj Hudorović, otac privedena dječaka. I on i drugi punoljetan muškarac već su prije počinili kaznena djela.

Ratovali zbog žene i novca


Policija je pronašla pištolj iz kojeg je ubijen Mato Velić. Ustanovljeno je da su sva trojica osumnjičenih naizmjenično pucala na tamić kojim se iz Draganića prema Karlovcu vozilo troje unesrećenih Velića. Vozač je bio 25-godišnjak, a u tamiću je bilo i na sreću neozlijeđeno trogodišnje dijete.

Je li se sukob dviju romskih obitelji mogao spriječiti nakon subotnje pucnjave u Otoku Oštarijskom, kada je brat ubijenog Mate, Frane Velić, ranio Zorana i Zdravka Hudorovića, policija je pokušala objasniti na izvanrednoj konferenciji za novinare:

– Dvije premetačine vezane za domove sukobljenih obitelji obavili smo u subotu. Ali, ovako veliku premetačinu kao što je napravljena u utorak nismo mogli obaviti jer nismo imali dovoljno ljudi. Trebala nam je pomoć drugih jedinica. Osim toga, trebalo je ishoditi i naloge. Ističem da se sukob dogodio na cesti, a ne kod njihovih domova, što je praktički nemoguće prevenirati – bile su riječi načelnika PU Josipa Ćelića.

U PU karlovačku stigao je i ravnatelj policije Oliver Grbić koji je razgovarao s Hudorovićima i Velićima. Romi su mu obećali da se osveta neće nastaviti.

Memedi: Smirite strasti

Uzroka je sukoba više – jedan je od njih žena s kojom su ljubovali članovi obiju obitelji, a drugi je novac. Da je spominjanje dugova čuo kao razlog, potvrdio nam je i saborski zastupnik romske manjine Nazif Memedi:

– Razgovarao sam s ministrom Karamarkom. Poznam roditelje ranjenih Zorana i Zdravka Hudorovića i vjerojatno ću ih ovih dana obići. Strašno je to što se dogodilo i sada treba sve učiniti da se strasti smire – kaže Memedi. Kada su pribavili sve potrebne papire i osigurali dovoljno ljudi, policajci su pretražili 16 domova zavađenih obitelji te njihove automobile. Pronašli su tri legalna pištolja i 30 metaka. Obitelj Frane Velića policija je pod okriljem noći preselila. Njegov ubijeni brat Mate Velić zapravo je još trebao biti u zatvoru. Naime, prije deset dana, točnije 15. listopada, pušten je iz Kaznionice u Turopolju na uvjetni otpust. Zatvorska kazna za nanošenje teških tjelesnih ozljeda Željku Veliću i Katici Bogdan, koje je metalnom šipkom izmlatio u siječnju 2007. godine, trebala mu je teći do 13. siječnja sljedeće godine.

No u rujnu je tražio i dobio uvjetni otpust. Na Općinskom sudu u Karlovcu bio je to prvi postupak koji se vodio protiv Mate Velića, inače oca sedmero djece. On je priznao da je istukao Velića i Bogdanovu, što mu je sud i uzeo kao olakotnu okolnost pa mu je najprije dao uvjetnu osudu, s rokom kušnje od četiri godine. Ipak, ta je presuda poništena, Veliću je dosuđena jednogodišnja zatvorska kazna, a on je s početkom odlaska na izdržavanje oklijevao tražeći odgodu dva puta. Stanovao je na Orlovcu, karlovačkoj četvrti koja je bila puna policije. Duge cijevi u četvrtima u kojima Romi stanuju bile su na svim ulicama.

– Ti Hudorovići i Bugarinovići drukčiji su od Roma koji su se naselili u Draganiću i okolici. Bili su mirni i tihi, dobri susjedi, djeca su im redovito išla u školu i na vjeronauk. Ne mogu vjerovati da su oni sudjelovali u nekom ubojstvu – rekla je stanovnica Tuškana, susjeda obitelji Hudorović i Bugarinović.

Komentara 39

BA
Bandit
20:25 27.10.2010.

Takva uvjetna kazna je STOPOSTO kupljena, jer to nitko normalan ne bi dosudio. ----------------------- Ovo je vrlo dobar komentar i sto je najzalosnije istinit,i kako da vjerujemo sucima i sudstvi kad ih se moze kupiti za jedno ozujsko...

OB
-obrisani-
22:16 26.10.2010.

ma nemoj! niste mogli, jer nemate ništa u glavi! sad bi trebali zaposliti još jedno 500 000 preglupih drotova da biste vi nešto mogli? što nemate tajnu policiju?ponekog stratega?niste mogli pitati ako ne znate? činjenica je da policija rijetko riješiši ozbiljan kriminal, već se bavi bagatelnim poslovima koji samo popravljaju statistiku

OB
-obrisani-
22:24 26.10.2010.

Treba ih optužiti i za terorizam i strpati kojih 40-tak godina u ćeliju \"bez vrata\". Mislim da bi to bio najefikasniji način suzbijanja primitivnih običaja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije