Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijevoz učenika

Policija: Na cestama Varaždinske županije sve je manje krntija

'16.09.2010. Biskupec, Varazdin, Policija i prometni inspektor provjerili u kakvim se autobusima voze osnovnoskolci Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
1/4
16.09.2010.
u 15:00

– Situacija s prijevozom učenika mnogo je bolja nego proteklih godina – kaže policajac Davor Bezak.

– Zakaj se ne vežete pojasom? – upitao je jučer policajac učenike u autobusu kojim su putovali u Treću osnovnu školu u Varaždinu. A odgovor je bio vrlo jednostavan.

– Tak, sporo se vozimo – odgovorili su mu mališani, mahom učenici nižih razreda. Policijski službenik za prevenciju prometa Davor Bezak i inspektor cestovnog prometa Ministarstva prometa Marko Krobot jučer su proveli nadzor školskih autobusa, što će i pojačano činiti tijekom rujna i listopada.

Osim što moraju imati potvrde o ispunjenju uvjeta za prijevoz osnovnoškolaca te ugovore s naručiteljima prijevoza, autobusi, primjerice, moraju imati tapecirana sjedala s ugrađenim pojasevima, zaštitne ograde i slično.

Pregledaju se svi dokumenti, vozačke i prometne dozvole, provjerava se brzina vožnje, ispravnost sustava za zatvaranje vrata, sve što je potrebno kako bi učenici što sigurnije stigli na odredište. Svaki vozač mora imati i popis učenika koje prevozi, a učenici ne bi smjeli stajati u autobusu. No, ima i onih neposlušnih koji, iako imaju sjedalo, radije "zuje" po autobusu.

- Dosad smo obavili nadzor u Jalžabetu, Petrijancu i Nedeljancu. Situacija je mnogo bolja nego proteklih godina. Naišli smo samo na neke manje nepravilnosti, na primjer, u jednom autobusu našli smo samo jedan aparat za gašenje požara, a trebala bi biti dva. Prigovori su i zbog toga što neki autobusi nisu očišćeni primjereno. Većih manjkavosti nije bilo - kaže Davor Bezak.

Prijevoz učenika obavlja Autobusni promet Varaždin u stečaju, koji svakodnevno ujutro po učenike kreće s osamdesetak autobusa.

- Stanje školskih autobusa podjednako je u Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje prijevoz obavlja tvrtka Čazmatrans. Lani smo u Novom Marofu zatekli dvije prave krntije od autobusa, a ove godine na takvo što još nismo naišli - kaže Marko Krobot.

Davor Bezak dodaje i kako autobusi svakih nekoliko mjeseci idu na preglede i provjere, tako da policajcima i inspektorima baš i ne ostaje mnogo za kontrolu. Ni jučer nisu naišli ni na kakve nepravilnosti.

Osim što moraju pozorno voziti i paziti na djecu u autobusu, vozači to moraju činiti i kad učenici iziđu iz autobusa.

- Djeca se znaju natjeravati oko autobusa, pa on ne može krenuti. Njima je to smiješno, ali je vrlo opasno, jer vozač ne može sve vidjeti. I djeca bi trebala pripaziti - kaže Davor Bezak.

Vladimir Juriša u Autobusnom prometu Varaždin radi 17 godina, a kaže da školsku djecu prevozi oduvijek.

Nikakvih problema s njima dosad nije imao. Osim u Varaždinu, vozi i djecu u školu u Bednji, a prevozi i putnike na redovitim linijama.

– Meni su svi isti. Putnici su putnici, svejedno mi je koga vozim - profesionalno kaže Vladimir Juriša.

Prevozi i srednjoškolce, s kojima je, kaže, u početku bilo problema. Znali su unositi alkohol u autobus i uništavati sjedala, no to se sve suzbilo u startu, pa je sada, kaže Vladimir Juriša, sve u redu.

Autobusni promet Varaždin u stečaju ima i ugovor o prijevozu srednjoškolaca s Varaždinskom županijom. Budući da nije, kao što je slučaj s osnovnoškolcima, riječ o posebnom prijevozu, već o linijskom, koji prevozi i ostale putnike, u autobusima je neopisiva gužva. Autobusi su doslovno krcati, putnici jedni drugima pušu za vratom, a znaju se i žaliti na to što učenici u autobusu piju alkohol ili čak puše. I tehnička ispravnost autobusa nekad je vrlo upitna. Znalo se, naime, događati da autobus stane nasred ceste. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije