Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glavašević o privođenju Duhačeka:

'Policija je izložena pritisku radikalnih ultrakonzervativnih skupina'

Bojan Glavašević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
17.09.2019.
u 13:15

Glavašević je najavio da u Saboru pokreće inicijativu za izmjenu Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira

Jučerašnje privođenje novinara Gordana Duhačeka jasno pokazuje da svi izvještaji o narušavanju slobode medija i slobode izražavanja zadnjih nekoliko godina nisu izmišljotine nego realnost, ocijenio je danas nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević dodavši kako pitanje ovih sloboda nije ideološko pitanje ni nije pitanje 'naših' i 'vaših'. 

To je pitanje demokracije, naglašava, dakle nešto oko čega je potreban konsenzus svih političkih opcija posvećenih zdravom, slobodnom društvu. Zato, najavljuje, u Saboru pokreće inicijativu za izmjenu Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

- Jučerašnji događaji otkrili su ozbiljne pukotine u postupanju policije i suca. Ako se Gordan Duhaček javio u policiju, i dobio dopuštenje da otputuje, zbog čega policijski službenik o tome nije učinio zabilješku? Temelju čega je gospodin Duhaček priveden u policiju? Ovdje vidimo veliku nedosljednost, jer ako je sustav bio učinkovit za gospodina Duhačeka zašto nije bio za Zdravka Marića? - zanima Glavaševića. Smatra da je policija izložena pritisku radikalnih ultrakonzervativnih skupina i da je baš zbog toga došlo do vrlo selektivne optužbe za vrijeđanje službenih osoba i moralnih osjećaja građana.

- Ovakvi pritisci na policiju rezultat su permisivnosti Predsjednice Republike Hrvatske, Predsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Policija, a to smo vidjela u nebrojnim slučajevima, nije ni izbliza ovako ekspeditivna u slučajevima obiteljskog nasilja, ili prijetnji javnim osobama, ili govor mržnje. Političari su dužni štititi institucije od napada, a ovi koje sam naveo to naprosto nisu činili - naglašava Bojan Glavašević na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Vrlo je zabrinjavajuće, dodaje, postupanje suca prema Gordanu Duhačeku.

- Pozivam predsjednika Vrhovnog suda, ali i Državno sudbeno vijeće da preuzmu odgovornost i ispitaju postupke ovog čovjeka. Naš Klub zastupnika pokrenuo je inicijativu među klubovima opozicije da zajedno razmotrimo i predložimo izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Policijske službenice i službenici zaslužuju zaštitu jer su nerijetko izloženi ogromnim pritiscima i uvredama. Ali to ni smije biti izlika za gaženje po slobodi govora i medija, kao ni za proviđenje novinara koji su kritični prema vlasti – poručuje Glavašević.

Najavio je i da će njegov saborski Klub zastupnika HSU-a i nezavisnih zastupnika u narednom razdoblju rasti te da im je ambicija postati mjesto okupljanja i glas zdravog razuma na političkoj sceni.

Bojan Glavašević
1/14

Komentara 8

SQ
squalus
13:21 17.09.2019.

Ma glavonjo, ne laprdaj. Čovjek nezakonito boravi već mjesecima na teritoriju RH, vrijeđa policiju i omalovažava ljude (prvenstveno Hrvate), ne odaziva se policiji prema naputku, i onda se čudi da ga se privodi? On se naziva novinarom? Pa one bljuvotine od teksta nisu ni na razini isfrustriranog pubertetlije, kamo li jednog novinara po profesiji.

AG
Agricola
14:36 17.09.2019.

Desetak dana prije pravomoćne presude Gotovini Eugen Jakovčić ispred Documente drži tiskovnu konferenciju na kojoj napada Antu Kotromanovića jer da "podržava ratnog zločinca" misleći pritom upravo na Antu Gotovinu. U nastavku tiskovne konferencije Jakovčić ispaljuje još jednu laž, a taoš jednu laž, a ta je da "za zločine u Oluji i nakon nje nitko nije osuđen". Ono što je u toj situaciji bilo perverzno je da je kraj njega na toj istoj tiskovnoj sjedio čovjek koji je pravomoćno osuđen za ubojstvo starca Đurada Čanka u selu Zrmanja kod Knina. Ja to sutradan napišem na jednom i nternetskom forumu raskrinkavajući tu podvalu i Documenta i taj ratni zločinac protiv mene podnose kaznenu prijavu. Nakon izvjesnog vremena, negdje oko pola godine, policija me poziva na obavjesni razgovor gdje u pozivu jasno stoji da ukoliko se ne odazovem da ću biti priveden. Dakle, dok su Glavašević i njegovi bili na vlasti mogla je jedna Documenta, koja sigurno nije "ultrakonzervativna udruga" vršiti pritisak na policiju, i to štiteći pravomoćno osuđenog ratnog zločinca kojem ja ne smijem spomenuti ime jer mi prijeti ponovono privođenje. Toliko to "pritisku ultrakonzervativnih udruga"

KA
Kal
13:25 17.09.2019.

Da se ta sloboda govora i sloboda medija malo ne zloupotrebljava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije