Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaostalo naoružanje iz vremena Domovinskog rata

Policija izvijestila o dojavama građana o pronađenim minsko-eksplozivnim sredstvima

Oružje zaostalo iz Domovinskog rata
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/5
13.03.2024.
u 12:24

Zabrinjavajući trend pronalaska oružja i minsko-eksplozivnih sredstava nastavlja se na istoku Hrvatske. Policijske službe bilježe niz dojava o pronalascima i dragovoljnoj predaji oružja, aplelirajući na hitno riješavanje ovog problema

Problem naoružanja zaostaloga iz Domovinskog rata i dalje predstavlja veliki problem za građane s istoka Hrvatske. Do sada je zabilježeno niz slučajeva da je policija pronašla oružje kod građana, a još više je bilo slučajeva dojave od strane građana koji su pronašli naoružanje ili ga se pak, bez zakonskih sankcija, žele riješiti.

Zabilježeno je i niz slučajeva da su naoružanje kao i minsko – eksplozivna sredstva pronalaženi po kanalima u blizini kuća, na igralištima, oko i u kontejnerima, po oranicama… Oni koji su ga tako odbacivali nisu vodili računa o opasnostima koje to oružje donosi.

Međutim, toga naoružanja ima još što potvrđuje i PU vukovarsko – srijemske koja je izvijestila kako su jučer zaprimili četiri dojave građana o pronalascima minsko – eksplozivnih sredstava i streljiva.

POVEZANI ČLANCI:

„U tri slučaja minsko-eksplozivna sredstva građani su pronašli prilikom obrade zemlje u poljskim predjelima u Mirkovcima, Bapskoj i kod Negoslavaca, dok je u Ivankovu pronađeno streljivo prilikom obavljanja građevinskih radova uz obiteljsku kuću. Na mjesta pronalaska pristupili su policijski službenici protueksplozijske zaštite koji su izuzeli topovsko zrno 100 mm, minobacačku granatu 50 mm, minobacačku granatu 82 mm i 86 komada streljiva različitog kalibra – stoji u priopćenju PU.

Međutim, niti to nije bilo sve jer je policija od 26. veljače do 12. ožujka 2024. godine postupala u još pet dojava o dragovoljnoj predaji oružja i minsko-eksplozivnih sredstava te tri dojave o pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava.

– U navedenim slučajima građani su policijskim službenicima dragovoljno predali jednu kratku strojnicu s nabojnikom, zračnu pušku, dijelove puške, tri ručne bombe i 234 komada streljiva različitog kalibra. Također su na siguran način izuzeli i 4 ručne bombe koje su građani pronašli u Banovcima, Lipovcu i Oroliku – stoji u priopćenju PU.

Predano i pronađeno oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva pohranjeni su u skladište Policijske uprave do uništenja.

 

FOTOGALERIJA Sjeverna Koreja demonstrirala novo oružje

Oružje zaostalo iz Domovinskog rata
1/22
Ključne riječi

Komentara 1

RE
realisticki
12:52 13.03.2024.

Sve je to sitnica premo količini oružja, municije i eksplozivnih naprava, u odnosu na problem da kojim će se članice EU suresti kad im se njihovo oružje ilegalnim putom vrati iz Ukrajine u njihove države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije