Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spomenik u Srbu

Policija između dviju teza – o partizanskom i ustanku četnika

hsp
Autori: Jasmina Popović, Davor Ivanković, Frane Šarić
26.07.2010.
u 11:26

Za Srbe to je ustanak protiv NDH, HSP i Hvidra nazivaju ga četničkim dernekom, Sabor RH je pokrovitelj, a dolazi i predsjednik Ivo Josipović.

Na kontroverzni dan 27. srpnja, datum koji je u socijalističkoj Hrvatskoj slavljen kao Dan ustanka naroda, okupit će se na 69. obljetnici dvije suprotstavljene skupine. Jedna, koja nastavlja socijalističku tradiciju, a čine ju članovi udruga antifašista te političkih stranaka Srba u RH, i koja će slaviti ustanak protiv zločinačke NDH. Druga će skupina prosvjedovati protiv proslave tvrdeći da ovdje nikada nije bila riječ o ustanku antifašista, nego o ustanku koji su organizirali četnički vojvode. Proslava se odvija pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora Luke Bebića, a nazočit će i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Sve to zajedno predstavlja događaj visokog rizika.

Višednevna prepucavanja

Dva skupa u neposrednoj blizini, za i protiv obilježavanja 69. godišnjice ustanka u Srbu, sutra će u tom ličkom mjestu Zadarske županije razdvajati policijski koridor. Policija je najavila i snimanje videokamerama. Verbalna prepucavanja o karakteru ustanka u Srbu 27. srpnja 1941. traju već danima. Na konferenciji za novinare u Zadru predsjednik HSP-a Daniel Srb zgraža se i ogorčen je činjenicom da je Vlada sa 3,3 milijuna kuna financirala obnovu spomenika u Srbu i da je, kako je rekao, četničkom ustanku pokrovitelj Sabor.

– Tim je danom započeo progon i ubijanje više od 600 Hrvata u Lici, Drvaru... Najmlađem ubijenom djetetu bilo je samo pet mjeseci, a najstarijoj ženi 82 godine. Nabijali su ljude na kolac, ubili su cijelu obitelj s petero djece – rekao je Danijel Srb. Dodaje da se ovim HDZ, zbog suradnje s SDSS-om, potpuno udaljio od domoljubne politike. – Očekujem da će doći više stotina branitelja – rekao nam je i Klaudio Vidaić, dopredsjednik zadarske Hvidre, koji ističe da se branitelji klanjaju antifašizmu i da je za njih Dan antifašizma 22. lipnja, a ne 27.srpnja.

U Srbu je podignut četnički ustanak koji je bio reakcija na ustroj NDH.

Nikola Dobre iz udruge zadarskih antifašista jučer je pak najavio odlazak autobusom pedesetak antifašista iz Zadra prema Srbu koji će, osim na ceremoniji obnavljanja spomenika u Srbu, položiti i vijence poginulim antifašistima. Istaknuo je da je na svečano otkrivanje spomeniku palim borcima, inače porušenom 1995.godine, najavio dolazak i predsjednik Ivo Josipović.

– Suludo je tvrditi da su ustanak u Srbu digli četnici. Ustanak naroda u Srbu bio je antifašistički, u organizaciji Komunističke partije, i nema nikakve veze s četnicima. No, zločine nad Hrvatima za koje su prozvani antifašisti nisu učinili partizani, nego četnici – tvrdi Dobre. Vlado Šulentić iz Instituta “Ruđer Bošković”, koji godinama skuplja građu o Srbu ‘41. kaže da je ustanak organizirala grupa četnika pristiglih iz Grahova, no da je bilo i članova Partije. Zbio se napad na policijsku stanicu, nitko nije stradao, ali su ustanici zarobili oružje.

Zbjeg 8000 Hrvata

Isti se scenarij dogodio početkom 90-ih – kaže Šulentić i nastavlja:
– Progoni Hrvata, pak, počeli su nakon što su se ustanici naoružali. Kaže da je cijela njegova obitelj iz Zrmanje pobijena dan poslije. Ubrzo je pobijeno nekoliko stotina Hrvata civila, a u zbjegu se našlo oko 8000 Hrvata. Uslijedilo je povlačenje Talijana. Zbivanja u Jasenovcu su bila strašna, velik dio ljudi koji su sudjelovali u ustaškoj vojsci je kažnjen, no o Srbu ‘41. puno je toga prešućeno. Za Srpsko narodno vijeće pak nema dvojbi. Događaji u Srbu predstavljaju reakciju na pogrome koji su protiv Srba počeli u ljeto 1941. u NDH. Ličko-krajiški ustanak nije doveo do Jadovna i Suvaje – Jadovno i Suvaja doveli su do ustanka, kažu.

Ključne riječi

Komentara 165

OB
-obrisani-
22:00 26.07.2010.

3 miljuna kuna za ovaj cetnicki dernek sa pokrovitelstvom drzave Tim je danom započeo progon i ubijanje više od 600 Hrvata u Lici, Drvaru... Najmlađem ubijenom djetetu bilo je samo pet mjeseci, a najstarijoj ženi 82 godine. Nabijali su ljudee na kolac, ubili su cijelu obitelj s petero djece

OB
-obrisani-
14:26 26.07.2010.

NABIJEM ČETNIKE,PARTIZANE I GOLDSTEINE.

OB
-obrisani-
13:14 27.07.2010.

Ovaj skup je besmislen i provokativan........!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije