Naslovnica Vijesti Hrvatska

Policija između dviju teza – o partizanskom i ustanku četnika

Za Srbe to je ustanak protiv NDH, HSP i Hvidra nazivaju ga četničkim dernekom, Sabor RH je pokrovitelj, a dolazi i predsjednik Ivo Josipović.
26. srpnja 2010. u 11:26 165 komentara 67 prikaza
hsp

Na kontroverzni dan 27. srpnja, datum koji je u socijalističkoj Hrvatskoj slavljen kao Dan ustanka naroda, okupit će se na 69. obljetnici dvije suprotstavljene skupine. Jedna, koja nastavlja socijalističku tradiciju, a čine ju članovi udruga antifašista te političkih stranaka Srba u RH, i koja će slaviti ustanak protiv zločinačke NDH. Druga će skupina prosvjedovati protiv proslave tvrdeći da ovdje nikada nije bila riječ o ustanku antifašista, nego o ustanku koji su organizirali četnički vojvode. Proslava se odvija pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora Luke Bebića, a nazočit će i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Sve to zajedno predstavlja događaj visokog rizika.

Višednevna prepucavanja

Dva skupa u neposrednoj blizini, za i protiv obilježavanja 69. godišnjice ustanka u Srbu, sutra će u tom ličkom mjestu Zadarske županije razdvajati policijski koridor. Policija je najavila i snimanje videokamerama. Verbalna prepucavanja o karakteru ustanka u Srbu 27. srpnja 1941. traju već danima. Na konferenciji za novinare u Zadru predsjednik HSP-a Daniel Srb zgraža se i ogorčen je činjenicom da je Vlada sa 3,3 milijuna kuna financirala obnovu spomenika u Srbu i da je, kako je rekao, četničkom ustanku pokrovitelj Sabor.

– Tim je danom započeo progon i ubijanje više od 600 Hrvata u Lici, Drvaru... Najmlađem ubijenom djetetu bilo je samo pet mjeseci, a najstarijoj ženi 82 godine. Nabijali su ljude na kolac, ubili su cijelu obitelj s petero djece – rekao je Danijel Srb. Dodaje da se ovim HDZ, zbog suradnje s SDSS-om, potpuno udaljio od domoljubne politike. – Očekujem da će doći više stotina branitelja – rekao nam je i Klaudio Vidaić, dopredsjednik zadarske Hvidre, koji ističe da se branitelji klanjaju antifašizmu i da je za njih Dan antifašizma 22. lipnja, a ne 27.srpnja.

U Srbu je podignut četnički ustanak koji je bio reakcija na ustroj NDH.

Nikola Dobre iz udruge zadarskih antifašista jučer je pak najavio odlazak autobusom pedesetak antifašista iz Zadra prema Srbu koji će, osim na ceremoniji obnavljanja spomenika u Srbu, položiti i vijence poginulim antifašistima. Istaknuo je da je na svečano otkrivanje spomeniku palim borcima, inače porušenom 1995.godine, najavio dolazak i predsjednik Ivo Josipović.

– Suludo je tvrditi da su ustanak u Srbu digli četnici. Ustanak naroda u Srbu bio je antifašistički, u organizaciji Komunističke partije, i nema nikakve veze s četnicima. No, zločine nad Hrvatima za koje su prozvani antifašisti nisu učinili partizani, nego četnici – tvrdi Dobre. Vlado Šulentić iz Instituta “Ruđer Bošković”, koji godinama skuplja građu o Srbu ‘41. kaže da je ustanak organizirala grupa četnika pristiglih iz Grahova, no da je bilo i članova Partije. Zbio se napad na policijsku stanicu, nitko nije stradao, ali su ustanici zarobili oružje.

Zbjeg 8000 Hrvata

Isti se scenarij dogodio početkom 90-ih – kaže Šulentić i nastavlja:
– Progoni Hrvata, pak, počeli su nakon što su se ustanici naoružali. Kaže da je cijela njegova obitelj iz Zrmanje pobijena dan poslije. Ubrzo je pobijeno nekoliko stotina Hrvata civila, a u zbjegu se našlo oko 8000 Hrvata. Uslijedilo je povlačenje Talijana. Zbivanja u Jasenovcu su bila strašna, velik dio ljudi koji su sudjelovali u ustaškoj vojsci je kažnjen, no o Srbu ‘41. puno je toga prešućeno. Za Srpsko narodno vijeće pak nema dvojbi. Događaji u Srbu predstavljaju reakciju na pogrome koji su protiv Srba počeli u ljeto 1941. u NDH. Ličko-krajiški ustanak nije doveo do Jadovna i Suvaje – Jadovno i Suvaja doveli su do ustanka, kažu.

Za i protivDA - Ivan Fumić bivši

Za i protiv
DA - Ivan Fumić bivši predsjednik SABA RH
Mislim da su razgovori o tome koji je pravi datum, 
22. lipnja ili 27. srpnja, 
suvišni. Oba su datuma važna jer je 22. lipnja hrvatski narod u Brezovici kod Siska jasno i glasno dao do znanja da ne priznaje ni Nezavisnu državu Hrvatsku ni okupaciju, a 27. srpnja je to u Srbu rekao narod Like. Mogu citirati Zvonka Ivankovića Vontu koji je rekao da su ta dva datuma kao katolički i pravoslavni Božić, oba su važna, nisu ni u kakvoj konkurenciji i međusobno se nadopunjavaju. Dobro je da hrvatski predsjednik Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Sabora Luka Bebić dolaze u Srb. Državni bi vrh trebao uvijek doći i u Brezovicu kod 
Siska i u Srb jer su to 
kameni međaši otpora fašizmu cijeloga hrvatskog naroda – izjavio je Ivan Fumić iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

NE - Prof. dr. Ivo Banac, povjesničarVid

NE - Prof. dr. Ivo Banac, povjesničar
Vidim da je riječ bila o tzv. nediferenciranom ustanku u kojemu su sudjelovali i četnici i partizani. Čini mi se da nije dobro slaviti ustanak četnika, a ako su im partizani tada još bili partneri, ne bih slavio ni ustanak tih partizana. Držim da je sudjelovanje hrvatske države u ovoj proslavi, još i pod pokroviteljstvom Sabora RH te uz dolazak predsjednika RH, velika pogreška. Čini mi se prilično suspektna proslava u kontekstu SFRJ jer se zna da su u njoj datumi ustanaka određivani po ključu i da nisu imali veze sa stvarnim događajima. Na sličan način, ključ je odredio i ustanke u istočnoj Hercegovini i dijelu Crne Gore, gdje se ustajalo protiv NDH. Što nije bila loša ideja, no postala je loša jer se ustanak zbivao pod okriljem iste vrste ideologije, samo suprotnog predznaka. Činjenica je da je i u određivanju stvarnog datuma ustanka Hrvatska i tu bila zakinuta.

HSP dr. Ante Starčević traži od Hrvatsko

HSP dr. Ante Starčević traži od Hrvatskog sabora da odustane od pokroviteljstva obilježavanja obljetnice dok se ne utvrdi što se točno u Srbu dogodilo 27. srpnja 1941 godine. Prema najnovijim znanstvenim historiografskim istraživanjima na osnovi dokumenata vidljivo je da su taj dan dočekani i mučki pobijeni nenaoružani hodočasnici i svećenici hrvatske nacionalnosti. Također je započelo ubijanje i protjerivanje Hrvata iz tog kraja, a odmetnici koji su taj čin izvršili idućih su se dana većinom pridružili četničkim postrojbama, a ne partizanskom pokretu. Ovakve povijesne činjenice najnovijih istraživanja nisu ozbiljno opovrgnute ni u znanstvenim ni u političkim krugovima, navodi se u priopćenju koje potpisuje Ruža Tomašić. U HSP-u dr. Ante Starčević smatramo da ovakva inicijativa Srpskog narodnog vijeća neće pomoći mirnom suživotu dvaju naroda nego će ponovno bespotrebno probuditi mržnju i raskol, tvrdi Tomašić.(am)

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    3 miljuna kuna za ovaj cetnicki dernek sa pokrovitelstvom drzave Tim je danom započeo progon i ubijanje više od 600 Hrvata u Lici, Drvaru... Najmlađem ubijenom djetetu bilo je samo pet mjeseci, a najstarijoj ženi 82 godine. Nabijali su ljude ... prikaži još!e na kolac, ubili su cijelu obitelj s petero djece

  • -obrisani-:

    NABIJEM ČETNIKE,PARTIZANE I GOLDSTEINE.

  • -obrisani-:

    Ovaj skup je besmislen i provokativan........!!!!