Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policija i Vladimir Faber nisu odbacili nijedan motiv

Policija izlazi na ulice gradova

Foto: Goran Stanzl
import
24.10.2008.
u 20:32

Svi, ali baš svi motivi koji su mogli pratiti ovo kazneno djelo, otvoreni su. Ništa nismo odbacili ili isključili, a istraga koju provodimo svim raspoloživim snagama u punom je jeku. Trag se najbolje prati dok je još vruć, no ne treba se zavaravati da sve ostaje samo na jednom. Očevid još traje, a vještačenja će potrajati još barem tri do pet dana. Više od toga ne mogu govoriti o ubojstvu Pukanića i Franjića – izjavio je za ekskluzivno za Večernji list v. d. ravnatelja policije Vladimir Faber.

– Vjerujem kako ne moram napominjati da policija ne želi – i neće – davati u javnost podatke koji su policajci i forenzičari dosad prikupili. Razlog tome je činjenica da sve te podatka prvo treba složiti u sliku zločina i analizirati jer možda najbanalniji detalj može zatvoriti sliku.

250 policajaca iz cijele Hrvatske stižu u Zagreb


Rekonstruiran zadnji Pukanićev dan; eksploziv je bio pored automobila

Srbijanska policija pomaže u istrazi o ubojstvima


Kriminalcima će plijeniti imovinu


Vraćanje povjerenja
Vjerujem i razumijem da je interes javnosti za detalje o zločinu velik, no takvo što može samo prekinuti istragu, uništiti ili obezvrijediti dokaze te odvesti u krivom smjeru ili – što je najgore – dati signal počinitelju – kaže Faber.

Faber je vrlo optimističan te vjeruje kako je ovo prilika da se vrati izgubljeno povjerenje u policiju i sustav sigurnosti u državi. U posljednjih su deset dana, ističe, riješili dva teška slučaja ubojstva – otkriveni su i privedeni ubojice Luke Ritza te ubojica poduzetnika Mrvelja Marko Gorđarica. Vjetar u leđa policiji jest i podatak koji je poslan ravnatelju policje Faberu te ministru Karamarku, a odnosi se na utjecaj politike na struku.

Glasnogovornik policije o posljednjim detaljima istrage ubojstva Ive Pukanića
Video: Marko Kuman

Dvojac je dobio obećanja s najviše razine da političkih pritisaka više biti neće. Poruka ‘Predlažite zakone, tražite, radite – podržat ćemo vas’, poticaj je, ali i obveza, dvojice boraca za sigurnost.

Upravo su politički pritisci bili razlog zbog kojeg se sustav unutarnjih poslova urušio. Gotovo je polovica kadrova u njemu dovedena po političkim vezama, a struka je pala na najniže moguće grane. Dosadašnji ravnatelj policije Marijan Benko nije gurnut zbog neznanja, nego zbog činjenice da nije imao s kim raditi. Benko je, potvrđeno je Večernjaku, namjeravao provesti šest do osam smjena ključnih ljudi oko sebe. No, koga god je dotaknuo imao je – svog političkog sponzora.

Politički sponzori
S Karamarkom i Faberom neće biti tako, ruke su im odrješene, a i zadatak je vratiti sigurnost u državu i povjerenje građana u policiju.

U Ravnateljstvu MUP-a je, doznaje Večernjak, objavljen prekid lovostaja i lupanja po glavi onih koji su radili po slovu zakona. Policija izlazi na ulice, ali ne s pendrecima, nego u potrazi za povjerenjem.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije