Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teroristički napad

Potvrđen identitet drugog bombaša iz zračne luke. Erdogan: Bombaša el-Bakraouija smo deportirali, a Belgija oslobodila

belgija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/22
23.03.2016.
u 23:00

Federalni tužitelj rekao je na konferenciji za medije da su braća Khalid i Ibrahim el-Bakraoui bombaši samoubojice

Otkrivaju se nove informacije o jučerašnjim napadima u Bruxellesu u kojima je poginulo više od 30 ljudi.

Federalni tužitelj rekao je na današnjoj konferenciji za medije da su braća Khalid i Ibrahim el-Bakraoui bombaši samoubojice koji su izveli napade te da je treći osumnjičenik još uvijek u bijegu.

Islamska država službeno je preuzela odgovornost za napade.

Podaci o stradalima variraju. Prema podacima federalnog tužitelja i ministrice zdravstva, poginula je 31 osoba, Reuters navodi da je najmanje 30 poginulih, a brojni mediji javljaju o 34 smrtno stradalih.

U nastavku pratite tijek današnjih događaja:

23.00 sati - Britanski premijer David Cameron sugerirao je kršćanskim vođama da pomognu svojoj braći i sestrama muslimanima u borbi protiv ekstremista koji stoje iza terorističkih napada, javlja The Guardian. Britanski premijer se osvrnuo na "mračnu i tešku stranu svijeta" u kojem živimo te dodao da želi ojačati borbu protiv ekstremizma. -Naša braća i sestre muslimanske vjeroispovijesti trebaju našu podršku.Moramo im pomoći u borbi protiv ekstremizma. Moramo izgraditi snažnije zajednice i moramo biti sigurni da smo ljude koji su zadrli u ekstremistička razmišljanja povukli natrag- kazao je britanski premijer za Bloomberg.

19.56 sati – Prema ažuriranim podacima belgijske ministrice zdravstva Maggie De Block u napadima je poginula 31 osoba, a 300 ih je ozlijeđeno, od kojih je 150 zadržano u bolnici.

19.25 sati Najim Laachraoui identificiran je kao drugi bombaš samoubojica u zračnoj luci u Bruxellesu. Njegov DNK pronađen je u stanu u Schaerbeeku, u kojemu su teroristi planirali napade na Pariz i Bruxelles. Analitičari smatraju da je upravo on jedan od ključnih tvoraca bombi, a francuski mediji podsjećaju da je Laachraoui odigrao važnu ulogu u terorističkim napadima u Parizu u studenom prošle godine u kojima je poginulo najmanje 130 osoba.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Foto: Reuters

19.08 sati – Zračna luka u Bruxellesu otkazala je sve letove do 26. ožujka. – Dolaznih i odlaznih putničkih letova neće biti na bruxelleskom aerodromu sve do petka 25. ožujka (uključujući i petak). Za sve dodatne informacije o letovima obratite se svom avioprijevozniku – stoji u objavi belgijske zračne luke na Twitteru.

17.55 sati – Turski predsjednik Tayyip Erdogan kazao je kako je jedan od napadača iz Bruxellesa uhvaćen u lipnju prošle godine u Turskoj. Nakon što je uhvaćen, na vlastiti zahtjev deportiran je u Nizozemsku, prenosi Reuters. U srpnju je iz Nizozemske deportiran u Belgiju. Riječ je o Ibrahimu el Bakraouiju koji se raznio bombom u zračnoj luci. Erdogan je naveo i da su turske vlasti nakon deportacije obavijestile nizozemske, ali i belgijske vlasti da je napadač bio militant, dodajući da je Belgija ignorirala njihovo upozorenje i pustila ga na slobodu jer nisu vidjeli njegovu poveznicu s terorizmom, javlja BBC.

17.37 satiPoljska premijerka Beata Szydlo izjavila je da njezina država nakon napada u Bruxellesu više neće primati migrante. – Dvadeset i osam zemalja EU složile su se da se problem treba riješiti relokacijom. Ali ja ću to reći vrlo jasno: smatram da trenutačno nije moguće da imigrantima omogućujemo ulazak u Poljsku u ovom trenutku – kazala je Szydlo za televizijsku postaju Superstacja.

17.26 sati – Belgijske vlasti prije napada primile su upozorenje u kojem stoji da su mogući napadi na zračnu luku i podzemne željeznice, javljaju izraelske novine Haaretz.

Sigurnosne službe znale su da se napadi na zračnu luku i podzemnu željeznicu planiraju u bliskoj budućnosti. Unatoč velikom stupnju sigurnosti u Bruxellesu, gdje se nalazi većina organizacija Europske unije, sigurnosne službe nisu dovoljno ozbiljno shvatile upozorenja, piše Haaretz. Napad u Bruxellesu planiran je u Raki, glavnom uporištu terorističke organizacije Islamske države.

17.20 Belgijska državna televizija BRTF razgovarala je s vozačem koji je upravljao vlakom tijekom napada, prenosi BBC. Christian Delhasse novinarima je rekao da je prvo mislio da je došlo do tehničkog kvara, no uskoro je shvatio da je riječ o nečemu puno gorem. Istog trenutka zaustavio je vlak i počeo pružati pomoć žrtvama.

– Učinio sam ono što sam morao učiniti. U napadu nisam ozlijeđen. Postupio sam u skladu s propisanim procedurama. To je sve što mogu reći – kazao je Delhasse i dodao da ga je prizor mrtvih tijela na tlu ostavio u šoku. Inače, tijekom napada na stanici podzemne željeznice u Bruxellesu poginulo je 20 osoba, a više od stotinu ih je ozlijeđeno.

17.05 sati Hrvatska Vlada odlučila je sutrašnji dan proglasiti Danom žalosti u Hrvatskoj u čast žrtvama napada u Belgiji.

– Time pokazujemo da suosjećamo s belgijskim narodom, belgijskom državom i pokazujemo solidarnost jer napadi u Bruxellesu, napadi na Belgiju, nisu samo napadi na belgijski narod nego su i napadi na sve nas, na srce Europe, jer tamo se nalaze institucije Europske unije – kazao je ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

Hrvatskim državljanima koji razmišljaju o putovanju u Belgiju ministar je preporučio da prate informacije koje se objavljuju na internetskim stranicama MVEP-a, kao i obavijesti belgijskog ministarstva vanjskih poslova i drugih službi belgijske države. – Kao Ministarstvo vanjskih poslova mi trenutačno ne preporučujemo putovanje u Bruxelles, ali je na svakom građaninu RH da sam procijeni želi li putovati u Bruxelles u ovom trenutku – izjavio je Kovač.

16.55 satiZagrebačke fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice danas od 18.00 sati bit će osvijetljene bojama belgijske zastave, izvijestili su iz Ureda gradonačelnika Milana Bandića. Tim činom i Zagreb će odati počast tragično preminulim žrtvama u Bruxellesu.

16.50 sati – Na opasnost od mogućeg napada koji bi Khalid el-Bakraoui mogao izvesti upozoravao je i Interpol izdavši tjeralicu za 27-godišnjim bombašem koji se jučer raznio bombom na stanici metroa. U obavijesti koju je izdao Interpol stoji da je Khalid već tražen zbog optužbi za terorizam.

16.35 sati – Tijekom pretrage stana policija je pronašla laptop u kojem je pronađena poruka koju je napisao jedan od bombaša Ibrahim el-Bakraoui. U poruci, između ostalog, Ibrahim izražava sumnju da policija traga za njim te dodaje da ne želi završiti iza rešetaka.

16.13 sati Iz ministarstva vanjskih europskih poslova potvrdili su da prema trenutačnim informacijama kojima raspolažu nadležna tijela Kraljevine Belgije u jučerašnjim terorističkim napadima u Bruxellesu među poginulima i ozlijeđenima nema hrvatskih državljana.

15.48 sati – Francuski premijer Manuel Valls danas je na konferenciji za medije u Bruxellesu ponovno pozvao Europarlament da odobri popis imena putnika (PNR) što bi, smatra, pomoglo u presretanju osumnjičenika za terorizam.

– Kad bi PNR postojao, imali bismo dobre šanse za presretanje niza pojedinaca – poručio je Valls. – Trebamo taj alat kako bismo imali na oku one koji trebaju biti praćeni – dodao je, pozivajući na golema ulaganja u sigurnosne sustave.

– Ne zaboravimo da mladi ljudi odlaze u Siriju boriti se i opet se vraća da se bore za svoje zemljake i zemljakinje. Mnoge ljude u Francuskoj privuku salafizam i radikalni islamizam – rekao je Valls.

15.20 satiIzraelski ministar obavještajnih službi i prometa Yisrael Katz pridružio se drugim izraelskim političarima koji su kritizirali belgijski sigurnosni sustav, prenosi Jerusalem Post.

– Ako u Belgiji nastave jesti čokoladu i uživati u životu, nastave ponašati se kao veliki demokrati i liberali i ne odluče prihvatiti činjenicu da neki muslimani u njihovoj zemlji organiziraju terorističke akcije, neće moći boriti se protiv njih – rekao je Katz u radijskom intervjuu.

15.15 sati – Imenovana je još jedna žrtva, Belgijac Olivier Delespesse, koji je stradao na postaji metroa.

15.04 sati – Lokalni mediji javljaju da je u zračnoj luci pronađeno još jedno tijelo te da se tijekom policijske istrage urušio zid.

15.02 sati – Tekst o stjuardesi koja je postala simbol napada pročitajte ovdje.

15.00 sati – Ministrica zdravstva Maggie De Block posjetila je ozlijeđene u bolnici. Rekla je da su neki još uvijek u kritičnom stanju pa postoji mogućnost da broj umrlih poraste sljedećih dana.

14.57 satiVećina komentatora u ruskim medijima napade vidi kao "prirodni rezultat" europske migracijske politike, prenosi BBC. – Europljani nisu shvatili što milijuni migranata znače... Sada su platili cijenu za bezobzirnost – piše Jakov Kedmi u provladinoj Izvestiji.

14.23 sati – Briselsko sveučilište Saint Louis objavilo je da je njihov student Leopold Hecht poginuo u napadima. Dvadesetogodišnji student prava poginuo je na postaji metroa.

14.10 sati – Osumnjičenik na sredini fotografije identificiran je s pomoću DNK kao Ibrahim el-Bakraoui. Bombaš samoubojica na lijevoj strani nije identificiran. Muškarac u svijetloj odjeći je pobjegao i formalno nije identificiran, iako neki mediji tvrde da je riječ o Najimu Laachraouiju.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Foto: Reuters/PIXSELL

13.34 sati – Policija je nakon napada pronašla poruku Ibrahima el-Bakraouija na laptopu u njegovu stanu u Schaerbeeku. – Ne znam što da radim. U bijegu sam, policija me svuda traži. Ako se predam, završit ću u ćeliji – stoji u poruci.

13.30 sati – Leeuw je potvrdio da je drugi brat, Khalid el-Bakraoui, osumnjičen kao bombaš samoubojica koji je izveo napad na stanici metroa. Dakle, jedan brat bio je u zračnoj luci, a drugi u metrou.

Leeuw je također rekao da je jedna osoba sinoć u četvrti Schaerbeek privedena na ispitivanje. Druga osoba puštena je nakon ispitivanja.

13.27 sati – Tužitelji su rekli da je treći osumnjičenik imao treću bombu, za koju kažu da je bila najsnažnija, ali ona nije eksplodirala.

13.22 sati – Leeuw je rekao da je u napadima ubijena 31 osoba, ali da postoji mogućnost rasta tog broja jer su neki ozlijeđeni u kritičnom stanju. Dodao je da je ozlijeđeno 260 ljudi.

13.20 sati – Federalni tužitelj Frederic van Leeuw na konferenciji za medije rekao je da je Ibrahim el-Bakraoui bio bombaš samoubojica u zračnoj luci, prenosi Guardian.

Potvrdio je da je treći osumnjičenik, kojeg nije identificirao, iako su ga mediji imenovali kao Najima Laachraouija, još uvijek u bijegu.

13.13 sati – Troje dužnosnika Europske komisije hospitalizirano je nakon napada na metro, a još neki su lakše ozlijeđeni.

13.10 sati – Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić poručio je da je stanje sigurnost u Hrvatskoj stabilno. Više čitajte ovdje.

12.57 satiTelegraph javlja kako je veliki blok s uredima EU-a zatvoren jer zbog eksplozije na stanici metroa postoji opasnost od urušavanja zgrade koja se nalazi baš iznad postaje.

Belgijski nogometni savez odlučio je iz sigurnosnih razloga otkazati prijateljsku utakmicu s Portugalom dogovorenu za 29. ožujka u Bruxellesu.

12.41 sati – Policijski izvor rekao je da muškarac uhićen u Anderlechtu nije Najim Laachraoui.

12.40 satiAdelma Tapia Ruiz (36) iz Perua prva je žrtva napada koja je imenovana.

Kako piše NY Times, 36-godišnja majka trogodišnjih blizanki Maureen i Alondre živjela je u Bruxellesu gotovo devet godina. S kćerima je putovala u New York posjetiti majku.

Maureen je ozlijeđena jedna ruka zbog šrapnela, a Alondra nema ozljeda. Maureen je hospitalizirana s ocem Christopherom Delcambeom, koji je došao ispratiti obitelj te je također ozlijeđen u eksploziji.

12.28 sati – Belgijski mediji koji su javili da je Najim Laachraoui uhićen sada mijenjaju priču. La Libre Belqique objavio je da je u Anderlechtu uhićena druga osoba, a DH, koji je prvi objavio vijest, tvrdi da je muškarac priveden u tom predgrađu Bruxellesa pogrešno identificiran.

Policija i tužitelji zasad ne komentiraju, ali bi u 13 sati trebali održati konferenciju za medije.

12.08 sati – Kralj Philippe i kraljica Mathilde posjetili su preživjele žrtve napada u bolnici Erasmus.

Grad Bruxelles zatražio je belgijski nogometni savez da otkaže prijateljsku utakmicu s Portugalom dogovorenu za 29. ožujka. Iz saveza su odgovorili da će se prije donošenja službene odluke posavjetovati s policijom i federalnom vladom.

12.05 sati – Diljem Belgije održana je minuta šutnje. Tako je bilo i na briselskom trgu Place de la Bourse, na kojemu građani svijećama, cvijećem i porukama odaju počast žrtvama. Ondje je minuta šutnje završila dugim aplauzom, a netko je viknuo "Živjela Belgija".

11.28 sati – Belgijski mediji, javljajući o uhićenju trećeg osumnjičenika, pozivaju se na pravosudne izvore, a flamanski novinar Michael Sephilha objavio je da je uhićen u pizzeriji.

11.04 sati – RTL je objavio da su Laachraouija uhitili specijalci.

10.56 sati – Uhićen je Najim Laachraoui, treći osumnjičenik za napade, objavile su belgijske novine DH, prenosi RT. Laachraoui je uhićen u dijelu Bruxellesa koji se zove Anderlecht.

10.40 sati – Belgijska radiotelevizija sada javlja da je jedan od braće El-Bakraoui osumnjičen za napad u Maelbeeku, a ne u zračnoj luci, kako su prethodno javljali. RTBF, dakle, sada tvrdi da je Ibrahim izveo napad u zračnoj luci, a Khalid u metrou.

10.30 sati – Francuski premijer Manuel Valls rekao je da napadi naglašavaju potrebu da Europski parlament odobri popis imena putnika (passenger name record, PNR).

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Foto: Reuters/PIXSELL

10.28 sati – Zračna luka francuskog grada Toulousea evakuirana je jutros zbog "sigurnosne inspekcije" nakon što je otkriven sumnjivi paket, objavile su vlasti, i s obzirom na to da je Francuska na najvišoj razini uzbune dan nakon napada u Bruxellesu. Više čitajte ovdje.

10.00 satiBelgijska policija vjeruje da su trojica osumnjičenika stigla u zračnu luku u tri auta: taksiju, Renault Cliju i crnom Audiju S4. Svjedoci kažu da je Audi odmah nakon eksplozija otišao s troje ili četvero ljudi te su zapisali registraciju, prenosi Telegraph.

Policija je navodno utvrdila da je Audi povezan s 22-godišnjakom turskog podrijetla iz provincije Limburg koji je na popisu za praćenje od travnja 2015., nakon što je putovao u Saudijsku Arabiju s još tri mještana i 33-godišnjakom iz Anversa.

Prema jednoj teoriji, ostali pojedinci u Audiju su oni koji su nakon zračne luke izveli napad na stanici metroa.

9.30 sati – Francuski premijer Manuel Valls rekao je da je sada važno ojačati kontrolu na vanjskim granicama EU. Valls je naglasio da treba zaustaviti ljude koji u Europu ulaze s lažnim putovnicama jer je Islamska država "ukrala veliki broj putovnica u Siriji".

8.44 satiRTBF također javlja da su braća policiji poznata po organiziranom kriminalu, ali ne terorizmu. Obojica su povezana s glavnim osumnjičenikom za pariški masakr, Salehom Abdeslamom.

Belgijski portal DH javlja da je moguće da su braća isti muškarci koji su prošli tjedan pobjegli iz kuće u Forestu tijekom policijske racije. Ibrahim je 2010. osuđen zbog pucanja na policiju iz kalašnjikova, prenosi Telegraph.

8.00 sati – Bombaši samoubojice iz zračne luke bili su braća El Bakraoui koja su bila poznata policiji, citirao je Reuters belgijsku televiziju RTBF.

7.47 sati – Zračna luka u francuskom Toulouseu evakuirana je iz sigurnosnih razloga.

7.30 sati – Policija i dalje traga za napadačem Najimom Laachraouijem snimljenim na aerodromu Zaventem samo nekoliko trenutaka prije eksplozije. Laachraoui je bio odjeven u bijelo, a gurao je kolica s prtljagom. Vjeruje se da su dvojica muškaraca kraj njega ubijena kada su aktivirala bombe u svojoj prtljazi, a treći je osumnjičeni preživio jer njegova bomba nije eksplodirala.

7.25 sati – Vozač taksija koji je dovezao trojicu osumnjičenika na aerodrom odveo je policiju do kuće u Schaerbeek u sjevernom Bruxellesu gdje su policajci pronašli eksplozivne naprave, još uvijek neidentificirane kemikalije i zastavu Islamske države.

7.10 sati – Bruxelleska zračna luka objavila je kako niti danas neće biti letova s ili na aerodrom.

7.00 sati – Nekoliko stotina ljudi okupilo se u utorak navečer u središtu Bruxellesa kako bi odali počast žrtvama terorističkih napada koji su se dogodili u belgijskom glavnom gradu prethodno tijekom dana. Neki od okupljenih nosili su natpise na francuskom i flamanskom jeziku, na kojima je pisalo "Ja sam Bruxelles", kojim se aludira na natpis nošen nakon napada u siječnju prošle godine u Parizu na redakciju satiričkog lista Charlie Hebdo na kojem je tada, u znak solidarnosti, pisalo "Ja sam Charlie". Na trgu ispred bruxelleske burze ljudi su odlagali cvijeće i palili svijeće tješeći jedni druge. Na drugim plakatima pisalo je "Ujedinjeni protiv mržnje" i "22/3/2016 – više ne blistaju zvijezde na bruxelleskom nebu".

>> Hvala Bogu da sam jutros odlučila zdravo živjeti i ići pješice pa sam tako izbjegla metro

>> Kovač: Sada se ne preporuča putovanje u Belgiju, u Bruxelles

Komentara 134

DU
Deleted user
08:54 23.03.2016.

osudjen zbog pucanja na policiju iz kalasnjikova....i taj je na slobodi? pa ja ne kuzim ovaj humani svijet gdje se zatvaraju bakice radi par racuna u zatvor a takvi kriminalci, a ima ih kod nas kao u prici koji su vukli oruzja, secu gradom, vode kriminalan biznis i na kraju izazovu tragediju....stavi ga u zatvor da trune do kraja zivota i onda si siguran da to vise nece ponoviti

DU
Deleted user
08:57 23.03.2016.

Molim medije da napadaju Marijanu Petir,Orbana,Putina te stavljaju slike bosnoge izbjegličke djece,puštaju jeftinu propagandu o dolasku doktora,pravnika u EU iz Sirije i Iraka .

Avatar ČEPlN
ČEPlN
09:15 23.03.2016.

uspjeli su zapadna europa u strahu i očaju, bilo kako bilo viktor orban je u pravu, on je političar i drzavnik ostalo su cirkusanti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije