Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj purda

Policija dolazila po branitelja Petra Janjića Tromblona

\'UNUTRASNJA  10.01.2011. VUKOVAR - pukovnik Petar Janjic Tromblon  Branimir Bradaric/Vecernji list\'
Branimir Bradarić/VLM
19.01.2011.
u 22:56

Vukovarskog branitelja i logoraša dovodi se u vezu sa slučajem Tihomira Purde. Kako neslužbeno doznajemo od susjeda, policajci su Janjića tražili oko 16 sati te se samo kratko zadržali u razgovoru s njegovom suprugom Andrijanom.

Danas poslijepodne dvojica policajaca u civilu tražila su na kućnoj adresi u Vukovaru Petra Janjića Tromblona, vukovarskog branitelja i logoraša, koji se dovodi u vezu sa slučajem Tihomira Purde. Kako neslužbeno doznajemo od susjeda, policajci su Janjića tražili oko 16 sati te se samo kratko zadržali u razgovoru s njegovom suprugom Andrijanom i potom se odvezli. Andrijana Janjić za novinare nije željela govoriti jesu li joj ili ne na vrata dolazili policajci niti o čemu je bilo riječi.

– Mogu vam samo reći da Petar nije kod kuće i da ne znam gdje je – kratko nam je rekla Andrijana na upit kojim su povodom njena supruga tražili policajci.

Iako nitko nije imao točnu informaciju, susjedi su mišljenja da je policija kod Janjića dolazila ili da ga uhite ili da im da nekakav iskaz u slučaju za koji ih se tereti. Prema informacijama iz policije, nitko od policajaca iz PU vukovarsko-srijemske nije bio angažiran zbog ovog slučaja niti su, barem ne osobe s kojima su razgovarali novinari Večernjeg lista, znali da u Vukovar dolaze inspektori iz drugih PU. Ipak, ostavili su mogućnost da su Vukovar posjetili policajci iz Osijeka, kamo je proslijeđen slučaj Purda, ili čak možda i iz Zagreba jer riječ je o osjetljivom slučaju.

Janjić, inače otac dvojice malodobnih sinova, spominje se u slučaju Purda zajedno a još jednim braniteljem Dankom Maslovom, a koje po nekim neslužbenim  optužnicama srbijansko pravosuđe tereti da su počinili ratni zločin 5. studenoga 1991. godine u Vukovaru. Tihomir Purda uhićen je 5. siječnja u Orašju, na granici Hrvatske i BiH, na temelju srbijanske tjeralice i nalazi se u zatvoru u Zenici.

Janjić se večeras nije javljao na telefon, ali nam je u nedavnoj izjavi, kada se prisjetio toga događaja iz 1991. godine, kazao da je to bila klasična borbena akcija, a ne bilo kakav ratni zločin. Rekao je tada i da je spreman u svakom se trenutku odazvati  na poziv hrvatskih pravosudnih tijela da im objasni što se događalo toga 5. studenoga. Također je rekao i da već duže vrijeme nije prelazio državnu granicu upravo zato što je saznao da je protiv njega podignuta optužnica za ratni zločin.

Komentara 97

MM
Mladen Miletić
00:55 20.01.2011.

Policija dolazila po branitelja Petra Janjića Tromblona,,branitelj je i Glavaš bio samo sve zavisi koliko EU želi istine i pravde ?

ML
mladazemlja
12:52 20.01.2011.

Tko je Petar Janjić? Pukovnik Hrvatske vojske. Ratni heroj. Jedan od najistaknutijih branitelja Vukovara. Čovjek kojemu se hrvatska politička klatež mora klanjati do zemlje jer bez njega i njemu sličnih ni Hrvatske ni hrvatskih političara ne bi bilo, čak nene bi bilo ni sadašnje hrvatske političke klateži. Kada su školsku djecu vodili u Vukovar, pokazivali su im ono što je ostalo od grada, a priču o hrabrosti, ponosu i tragediji ondje im je govorio pukovnik Janjić, elokventan i pouzdan jer nema ulice u kojoj se nije borio, nema ceste gdje se nije tukao i čudesno preživljavao. Neka sam kaže, iz korica svoje knjige \"Žedni krvi, gladni izdaje\" . \"Tenkovi su krenuli s Lipovačke ceste u formaciji klina. Pored njih kao mravi natiskani pješadinci. Impresivna slika. Četnici su uveli u borbu više od tri stotine ljudi koji su , poduprti tenkovima, izgledali strašno. Kao da gledam nekakav ratni film (!). Uz nas se pojavljuje još desetak branitelja i cijela Slavonska i Hercegovačka ulica bila je ispunjena Gardom Blage Zadra. Bitka počinje urnebesnom pucnjavom tisuća cijevi.Stvaraju se postupno rupe u njihovim redovima...Nakon sat vremena od one impresivne slike nije ostalo ništa. Ja se tek tada osvješćujem i vidim da su rezerve municije i tromblona istrošene. Cijev moje papovke bila je usijana kao i cijelo moje tijelo...Bio sam sudionik najbolje akcije Hrvatske vojske u povijesti. Gardisti generala Zadre u taj sat i pol uništili su devet tenkova i izbacili iz stroja tri stotine četnika.\" I tako mjesecima, s položaja na položaj, sve umorniji, sve gnjevniji na \"Zagreb\" iz kojega ne dolazi pomoć. Ranjen je neposredno prije pada Vukovara, odnesen u skladište Borovo Komerca gdje su već tri i pol tisuće izmučenih ljudi. Mnogi će od njih biti ubijeni čim vojska i četnici zauzmu grad. Ostale voze na istok, kamioni se zaustavljaju u četničkim postajama i ondje spodobe premlaćuju Hrvate. Tortura se nastavlja u Sremskoj Mitrovici, Tromblon dugo uspijeva ostati neotkriven jer da znaju koga su uhvatili, ne bi preživio ni dana. Medicinsku pomoć dugo ne dobiva,a zatim ga ipak voze u bolnicu, u Novi Sad. Liječnik koji ga treba operirati, kaže: \"Đubre ustaško, ti si kriv što ja više ne mogu ići na more.\" Na rendgenu ga ostavljaju dugo, predugo. Kad pita zašto, mlada liječnica mu kaže: \"Ćuti, đubre ustaško, to je zato da nemaš dece.\" Zatim opet u Mitrovicu, batine i glad. Tromblon ima samo četrdeset pet kilograma. Samica, svakodnevno prebijanje, tortura. \"Isljeđivanje\". Prepoznaje ga oficir iz doba kada je Janjić služio JNA u Nišu – ondje je i bio naučio tako dobro baratati oružjem. Takvome sudi Hrvatska država,ona koju smo sanjali?? Ne u EU,Ne regionu Živila Hrvatska!!

VO
Vorosmart
00:54 20.01.2011.

Vinkec,lakše malo.Znaš što ti je dr. Gruden preporučio...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije