Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uz granicu sa Srbijom i BiH

Policija 'češlja' lažna prebivališta: U garsonijeri prijavljeno 40 osoba, u vikendici 19

osobne iskaznice
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
07.09.2019.
u 12:08

Na području PU vukovarsko-srijemske u prvih sedam mjeseci ove godine doneseno je 166 rješenja o odjavi prebivališta po službenoj dužnosti

Broj fiktivnih prebivališta u Vukovarsko-srijemskoj županiji je smanjen u odnosu na prethodne godine. U naseljima uz granicu sa Srbijom i BiH policija intenzivno provjerava žive li građani na adresama na kojima su prijavljeni ili imaju samo fiktivno prebivalište u Hrvatskoj, a žive negdje drugdje.

Brojne adrese godinama su krile građane susjednih zemalja koji su na temelju prijavljenog prebivališta u Hrvatskoj, gdje se vode kao nezaposleni, bez imovine i stalnih prihoda, ostvarivali socijalna i druga prava. Terenskim provjerama utvrđeno je da velik broj osoba ne stanuje niti je ikada stanovao na prijavljenoj adresi.  U Županji je prije nekoliko godina u jednoj garsonijeri u središtu grada bilo prijavljeno čak 40 osoba, a u vikendici na županjskim Vjerovima u samo nekoliko kvadrata "živjelo" je njih 19, piše Glas Slavonije.

Rješenja o odjavi prebivališta, sukladno članku 12. Zakona o prebivalištu, donose se kada se terenskom provjerom utvrdi da konkretna osoba stvarno ne živi na prijavljenoj adresi ili nadležna policijska postaja o tome bude obaviještena od strane tijela javne vlasti te druge pravne ili fizičke osobe.

- Na području PU vukovarsko-srijemske u prvih sedam mjeseci ove godine doneseno je 166 rješenja o odjavi prebivališta po službenoj dužnosti. U Policijskoj postaji Vukovar bila su 44 rješenja, po 40 rješenja doneseno je u Službi upravnih poslova, državljanstva i statusnih pitanja stranaca u Vinkovcima i Policijskoj postaji Otok, a slijede postaje granične policije Tovarnik (13), Vrbanja (12), Županja (11) i Ilok (6) - ističe policijska službenica za odnose s javnošću PU vukovarsko-srijemske Marijana Maja Barbarić.

U 2018. na području najistočnije županije doneseno je ukupno 795 rješenja o odjavi prebivališta prema službenoj dužnosti. U odnosu prema godini prije, kada je bez prebivališta ostalo 2390 osoba, to je čak trostruko manje. I lani je prednjačio Vukovar s 295 odjava, u Vrbanji ih je bilo 176, u Vinkovcima 161, u Županji 72, u Otoku 46, Iloku 31 i u Postaji granične policije Tovarnik 14. Odjavljuju se osobe za koje se utvrdi da na prijavljenoj adresi nisu nikada živjele, ali i osobe koje su živjele na adresi prijavljenog prebivališta, ali su se odselile u neko drugo mjesto u Hrvatskoj, ili su se iselile, a nisu prijavile promjenu prebivališta, odnosno odjavile prebivalište u RH.

Video: Što su to nacionalne mirovine?

Komentara 53

LI
Linomedo
12:39 07.09.2019.

A kao nagrada za prevaru, pravo na uvođenje čirilice. Nitko drugi nije zakazao osim sudaca Vrhovnog i Ustavnog suda koji donose takve odluke iz kojih se vidi da i oni sudjeluju u prevari ovog naroda.

Avatar nisamsavrsen
nisamsavrsen
12:38 07.09.2019.

Da bi netko prijavio prebivalište mora imati suglasnost vlasnika (svih suvlasnika nekretnine) ovjerenu kod javnog biljrežnika ili u MUP-u uz potpis vlasnika na obrascu. Izjava vlasnika i onoga koji prijavljuje prebivalište podliježe kaznenoj odgovornosti. Dakle lako im se može ući u trag, ali to očito nije u interesu mnogma, jer bi se svašta moglo otkriti.

RS
rasta sev
12:59 07.09.2019.

Da li u policiji imaju kompjutere kod prijave prebivališta, lako se provjeri koliko osoba živi na kojoj adresi, informatika je sjajna stvar samo treba koristiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije