Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Policija zbog nasilja u obitelji intervenira svaki dan 46 puta

Svatko od nas dužan je prijaviti nasilje, inače smo u prekršaju
18. rujna 2014. u 21:14 2 komentara 1491 prikaza
zlostavljanje
Foto: ilustracija
Pogledajte galeriju 1/2

Prosječno 17 tisuća puta godišnje policijski službenici interveniraju zbog obiteljskog nasilja pa je dosad u Hrvatskoj organizirano 417 tečajeva za više od 4000 policajaca kako bi se specijalizirali i u tim situacijama djelovali što primjerenije. Neravnopravna društva u kojima žena ima podređenu ulogu u obitelji imaju najveću stopu nasilja u obitelji. Brojke govore da je obiteljsko nasilje u opadanju jer je lani prijavljeno osam počinitelja manje nego preklani, no stručnjaci ne misle da je nasilje u padu.

Možemo nekoga spasiti

Čulo se to danas na stručnom skupu u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja u obitelji, što su ga organizirali Nacionalni tim za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji, kazneno-pravnu zaštitu djece i nasilja nad ženama te Ministarstvo pravosuđa.

– Užasni primjer trostrukog ubojstva u Palači pravde na današnji dan primjer je eskalacije nasilja koje je tinjalo u obitelji. To nije samo hrvatski problem, ali moramo činiti sve da se to ne dogodi. Puno smo napravili na otkrivanju problema, radimo na suzbijanju recidiva, ali mora biti jasno da smo u obitelji svi ravnopravni i kako nitko ne smije silom nametati način ponašanja – kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Nasilje u obitelji zbiva se u svim društvenim slojevima, ono nije izolirani događaj ni privatna stvar.

Svjetski pokazatelji govore da prođe prosječno sedam godina dok osoba prijavi obiteljsko nasilje, a eskalacija obiteljskog nasilja izvan doma i prelijevanje obrasca nasilnog ponašanja na društvo upozoravaju na obvezu svakog građanina da takvo nasilje prijavi – u protivnom čini prekršaj.

Obiteljsko nasilje | Autor : Milan Ilić Foto: Milan Ilić

Infografika: Milan Ilić

– U slučajevima kad nitko nije reagirao, a žrtva smatra da joj je ugrožen život, ima pravo direktno od nadležnog prekršajnog suda zatražiti trenutačnu zaštitu prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, dakle zabranu približavanja ili zabranu udaljenja iz kuće ili stana u kojem živi s nasilnikom – objašnjava Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda i predsjednica Nacionalnog tima.

– Svako nasilje ugrožava život i nitko nema pravo ugrožavati druge – kaže ona.

– Kad vidite da se dvoje na cesti tuče, kada čujemo buku i viku ili vidimo da neki roditelj tuče dijete, mislim da najčešće okrenemo glavu. A možda bismo mogli spasiti jedan život – apelira sutkinja Žigante Živković. Za prekršaj iz ove domene kazna je 90 dana zatvora i 50.000 kuna, dok je za većinu kaznenih djela počinjenih prema bliskoj osobi zapriječena kazna iznad pet godina. Više od 40% ubojstava događa se unutar obitelji. Od 41 ubojstva počinjenog 2013., 21 žrtva bile su žene. Ubojstva u obitelji najčešće se događaju ubadanjem (36,2%), zatim pucnjem iz vatrenog oružja (29,7%), uglavnom nelegalnog.

lisice Obiteljsko nasilje Nasilni suprug usred noći prebio ženu. Završio u pritvoru Zvjezdan Cvetković priveden Legendarni branič Dinama prijetio partnerici zbog poruka drugih muškaraca

Kobna ljubomora

– Alkoholiziranost je jedan od najrizičnijih faktora, zatim duševno oboljenje. I najava samoubojstva počinitelja izuzetno je visok rizik za ubojstvo u obitelji, a ekstremno su rizični i ljubomora te prekid veze. Također i ranija prijavljivanost počinitelja te spor zbog imovine – navela je Anita Matijević iz Ravnateljstva policije.

Za brakorazvodne parnice 22. rujna 1999. godine bivši je policajac Mato Oraškić u sudnici pucnjem ubio suprugu Gordanu Oraškić, njenu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec, a teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

SLAVNI HRVAT
Toni Kukoč otkrio detalje o najvećem: Ubojstvo oca prelilo je čašu, svi smo sjedili i plakali
udruga Prias
ZA LJEPŠI GRAD
Kako je jedna ekonomistica ljubav prema psima pretvorila u posao i pri tome došla na ideju o boljem okolišu
  • Avatar ilikebacon
    ilikebacon:

    Cudno, nema komentara na temu koja je jako zabrinjavajuca. Zar nije cudno da u zemlji u kojoj se 95% ljudi izjasnjava kao krscani - rimokatolici, i svaki put kada se spomene nesto sto se ne uklapa u standardno ponasnje (ne ... prikaži još!e daj Boze, homoseksualnost) odmah se pojavi par stotina komentatora. Mozda onda znaci da je ovakvo ponasnje standardno za krscane....