Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policijska brutalnost

Policajci u SAD-u u samo pet mjeseci ubili 385 ljudi

Baltimore
Foto: Reuters/PIXSELL
01.06.2015.
u 17:00


Podaci pokazuju da su 92 ubijene osobe bile mentalno bolesne

U prvih pet mjeseci ove godine policajci su u Sjedinjenim Američkim Državama ubili čak 385 osoba, što je više od dvije osobe dnevno. Prema pisanju Washington Posta, to znači da će policija, nastavi li se tako, ubiti dvaput više ljudi nego proteklih godina. Prema službenim podacima, proteklih je godina od službenog policijskog oružja godišnje život gubilo 400 osoba.

Rezultat ovakvog djelovanja američkih snaga reda i mira višestruke su demonstracije diljem Sjedinjenih Država, koje su posebno kulminirale nakon ubojstva tamnoputog dječaka u gradu Fergusonu, koji je postao sinonim otpora policijskoj brutalnosti i neopravdanoj uporabi oružja. Podaci pokazuju da su polovina žrtava bili bijelci, a druga polovina pripadnici manjina.

Od nenaoružanih žrtava koje je policija usmrtila čak dvije trećine bili su Afroamerikanci ili Hispanoamerikanci, što je dodatno razbjesnilo stanovnike SAD-a bez obzira na rasnu pripadnost jer je postalo jasno da policija oružje koristi i kad treba i kad ne treba.

Ubijeni su bili u dobi između 16 i 83 godine, a njih 92 bilo je mentalno bolesno. Ponajviše zahvaljujući modernoj tehnologiji, pametnim telefonima i nadzornim kamerama, javnost je mogla vidjeti kako prometni policajac ispaljuje čak osam metaka u leđa nenaoružanog vozača koji mu je pokušao pobjeći ili pak gušenja do smrti muškarca na ulici, oboljelog od astme, zbog navodne preprodaje cigareta. Da sve bude gore, od navedenih 385 slučajeva samo su u tri policajci proglašeni krivima zbog uporabe oružja.

>>Baltimore u plamenu: U neredima ozlijeđeno 15 policajaca, uhićeno 27 prosvjednika

Komentara 15

DA
damocles
20:59 01.06.2015.

pisac to naziva brutalnost. terorizam ili banditizam bolje pristaje

Avatar nekakav
nekakav
07:23 02.06.2015.

92% ubijenih je bilo mentalno bolesno... pa ne treba više trošiti riječi. nego, kako to da za nacionalnu sigurnost amerike nije bitno ovo, ali je tamo neki islamski klerik? jel to ova afroamerička zajednica treba početi udarati po korporacijama ua u samoj americi i njihovim interesima, e da bi se neki šef sjetio da treba prvo red uvesti doma, pa tek onda gledati u tuđa dvorišta? a ima joydivison pravo, u tzv. najnaprednijoj zapadnoj zemlji velik dio stanovništva ne zna gdje je irak, iran, ukrajina, afganistan. al eto, velika su im prijetnja...

DU
Deleted user
17:16 01.06.2015.

A study has discovered six in ten Americans think HTML - the name given to the code that makes up websites - is a sexually transmitted disease, while almost a third think a gigabyte is an insect.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije