Naslovnica Vijesti Crna kronika

Prošao FBI, a karijere ga je stajala fotografija medvjeda iz Vidoševićeve vile

Vrbić je godinama radio u policijskom odjelu čiji je primarni posao bio potraga za ukradenim umjetninama, a za taj se posao usavršavao i dodatno školovao i u Scotland Yardu te FBI-u
18. studenoga 2013. u 21:57 62 komentara 88957 prikaza
Josip Vrbić mobitelom snimio tajnu Vidoševićevu odaju i slike dao novinarki
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Josip Vrbić, policajac koji je u Hrvatskoj jedan od rijetkih koji se bavio potragama za ukradenim umjetninama, sumnjiči se za zlouporabu položaja i ovlasti. Konkretnije, njegovi kolege sumnjiče ga da je novinarki Jutarnjeg lista dao fotografije tajne prostorije u kojoj je Nadan Vidošević čuvao preparirane lovačke trofeje, a među njima i polarnog medvjeda.

Sudjelovao u pretrazi

Kako je priopćila policija, ne navodeći Vrbićev identitet, njega se sumnjiči da je 13. studenog, dok je kao službena osoba sudjelovao u pretrazi Vidoševićeva raskošnog doma na Gornjem Prekrižju, mobitelom snimio neke od predmeta nađenih u pretrazi. Sudeći po objavljenim fotografijama, bila je riječ uglavnom o Vidoševićevoj impresivnoj kolekciji prepariranih životinja, a Vrbić se sumnjiči da je sve napravio po prethodnom dogovoru s novinarkom kojoj je potom te fotografije ustupio radi objave u medijima. Prema policiji, Vrbić je snimljene fotografije novinarki ustupio onog dana kada ih je snimio, a sljedećeg dana one su i objavljene u Jutarnjem listu.

Nakon objave fotografija tužiteljstvo je naložilo policiji da istraži kako su fotografije s pretrage Vidoševićeve vile dospjele u medije. U sklopu tog kriminalističkog istraživanja Vrbiću su pretraženi stan, automobil i na koncu mobitel, u kojem su po svemu sudeći nađene sporne fotografije. Kazneno je prijavljen za zlouporabu položaja i ovlasti, a Vlado Dominić, glavni ravnatelj policije, udaljio ga je iz službe zbog sumnje da je počinio težu povredu dužnosti.

dupini pohlepa i neukus Iznad Nadanova zimskog bazena u vili vise dupini

Inače, zanimljivo je da je policija 15. studenog priopćila da sporne fotografije u medije nisu procurile iz njihovih redova, a jučer su imali potrebu još jednom naglasiti da “fotografije koje je osumnjičeni policijski službenik ustupio novinarki nisu nastale provođenjem službenih radnji”. Drugim riječima, u policiji se pravdaju da je Vrbić, iako službena osoba na službenom zadataku, spomenute fotografije napravio za privatni račun.

Školovan u Scotland Yardu

Što se pak Vrbića tiče, on je godinama radio u policijskom odjelu čiji je primarni posao bio potraga za ukradenim umjetninama, a za taj se posao usavršavao i dodatno školovao i u Scotland Yardu te FBI-u. Usto ima i certifikate za forenzičnu analizu umjetnina, a u slobodno je vrijeme i sam slikao. Neke od njegovih slika bile su izlagane na izložbama u Muzeju policije, a godinama je radio i na pronalasku ukradene Bogorodice s djetetom, najtraženije slike s MUP-ova popisa ukradenih umjetnina, koja je prošli tjedan nakon 20 godina vraćena samostanu na Krku.

>>Uhićena dvojica prometnih policajaca i civil

Elipso

  • Rollo.Tomasi:

    Upravo sam šokiran pohlepom dotičnog policajca. Kaj mu 4.000,00 kuna plaće nije dosta nego je išao prodavati fotografije novinarima? Sram ga bilo!

  • denis12345:

    Čovjeku treba dati medalju, a ne ga privoditi. Zašto se ne bi smjelo znati i vidjeti gdje je i kako potrošan naš novac? Nije Nadan usamljen slučaj, mnogi imaju ruke u našim džepovima.

  • precko:

    Naravno. Smjeniti čovjeka, uništiti ga neka ostane bez posla jer je pokazao pokradenom narodu gdje im je imovina. Čemu svemu taj cirkus kada je Vidoševiću i onako neće ništa desiti. Neće mu nitko uzeti niti tu jednu životinjicu a kamo ... prikaži još! li nešto drugo. Već se nazire kako ga se štiti. A onda oni koji nešto kažu i pokažu treba ih odmah maknuti. Sve je jasno.