Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija menadžer: Nagađa se o smjeni potpredsjednika Vlade i njegovu nasljedniku

Polančeca neće smijeniti, dana mu mogućnost da ode sam

damir polančec
Arhiva VL
Autori: Anita Malenica, Nikola Sever Šeni
23.10.2009.
u 18:24

U četvrtak se u HDZ-u govorilo i kako se Polančec prijateljima potužio da je zbog Podravke u predinfarktnom stanju te da mu svi napadi i napisi o njemu teško padaju.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec neće biti smijenjen. Njegova mu je stranka, dogovoreno je na sastanku u četvrtak kasno poslijepodne, dala mogućnost da sam odstupi, neslužbeno se doznaje iz krugova bliskih HDZ-u. Ovaj mini preokret, međutim, ne znači da je raspoloženje prema njemu promijenjeno. Pitanje je, naime, kako bi, neposredno uoči predsjedničkih izbora, odjeknulo da premijerka smjenjuje jednog od svojih najbližih suradnika.

Minimalna šteta
Kada se Polančecovu odstupanju doda činjenica da glavni državni odvjetnik Mladen Bajić protiv potpredsjednika Vlade nema ništa opipljivo, u HDZ-u su uvjereni da su štetu od afere Podravka sveli na minimum. To im je osobito bitno zbog predsjedničkog kandidata Andrije Hebranga kojemu ankete, i prije nego što se afera razbuktala, nisu davale osobite šanse za fotelju na Pantovčaku.

U četvrtak se u HDZ-u govorilo i kako se Polančec prijateljima potužio da je zbog Podravke u predinfarktnom stanju te da mu svi napadi i napisi o njemu teško padaju. Čelništvo HDZ-a pruža mu maksimalnu potporu, ali ne po cijenu urušavanja rejtinga stranke i predsjedničkog kandidata.

U HDZ-u je zavladala panika da Andrija Hebrang neće ući u drugi krug za Pantovčak pa su stoga odlučili mobilizirati sve snage da ne dođe do općeg potopa. Na višesatnom sastanku koji je sazvala predsjednica Jadranka Kosor i prije nego što je buknula afera Podravka, uz počasnog predsjednika Ivu Sanadera, bili su i zamjenik predsjednice Darko Milinović te Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Božidar Kalmeta, Branko Bačić i Luka Bebić. Odlučeno je kako će se premijerka u ponedjeljak sastati s koalicijskim partnerima i razgovarati o slučaju Polančec i Podravka.

Taj sastanak dolazi u posljednji trenutak jer dio partnera više ne gleda s naklonošću na činjenicu da se klupko Podravke raspetljava bez njih, na osovini HDZ-HSS.

O interpelaciji SDP-a, HNS-a i IDS-a o pokretanju pitanja povjerenja Damiru Polančecu raspravljalo bi se tek na idućoj sjednici Sabora, a ne, kako se očekivalo, idući tjedan. Do tada bi USKOK i DORH trebali obaviti svoj posao te podnijeti izvješće ima li elemenata Polančecove odgovornosti.

Najvažniji drugi krug
– Razmatrali smo što učiniti kako bi Hebrang prošao u drugi krug jer bi njegov neprolazak bio udarac za stranku – tvrdi izvor iz HDZ-a koji je bio na sastanku. Vrh stranke u tom kontekstu razmatrao je moguće scenarije vezane za slučaj Polančec.

Prema jednome, kada bi Polančec sam ponudio ostavku, dalo bi se streljivo oporbi koja bi tako dobila potvrdu da je bila u pravu kad je inzistirala na Polančecovoj odgovornosti. U scenariju prema kojem bi se čekao kraj istrage premijerki i Polančecu dao bi se “time out”. Bilo kako bilo, glavnu riječ imat će premijerka Kosor.

– Imali smo harač, sada imamo hajku – kazao je predsjednik Sabora Luka Bebić komentirajući prozivke.

Neizravno je potvrdio da je tema sastanka u HDZ-u u četvrtak bila situacija u Podravki i njezin utjecaj na Vladu. O Polančecovu odlasku, kaže, nema potrebe govoriti dok traje istraga.

– Da sam na njegovu mjestu, ne bih otišao – zaključio je Bebić. S druge strane, dio HDZ-ovaca u Vladi o Polančecu već sada govori u prošlom svršenom vremenu. Bez obzira na to hoće li istraga pokazati da je potpredsjednik Vlade bio u bilo što izravno upetljan.

Mogući scenariji za stabiliziranje Vlade u aferi Podravka

1. Hitna smjena Polančeca
Iako javnost priželjkuje ovakav scenarij, do njega neće doći jer bi političke posljedice bile nesagledive i za HDZ i za njihova predsjedničkog kandidata Andriju Hebranga. Osim toga, Vlada još nema ime nasljednika.

2. Čekanje kraja istrage da Polančec sam odstupi
Čekanje kraja istrage daje malo vremena Vladi i Polančecu, ali ne smije se dugo čekati jer su izbori sve bliže. U tom je slučaju realno očekivati da Polančec sam odstupi jer tako nastaje manja šteta za HDZ.

3. Izglasavanje nepovjerenja na zahtjev oporbe
Ovo je najmanje izgledan scenarij. Dužnosnici u Vladi i HDZ-u uvjeravaju kako do njega neće doći jer bi se time doslovno pokopalo stranačkoga predsjedničkog kandidata. Vlada će radije sama počistiti nered.

Ključne riječi

Komentara 26

JA
Jaane
18:59 23.10.2009.

Opcija broj 1 bila bi znatan + za Jacu. Samo kaj ona to očito ne kuži. Jadno i otužno.

BT
bili-tartuf
19:01 23.10.2009.

.... uredu, niko nije Perfektan,...ma koga postaviti namisto Ministra,...mozda druga-Cácícá ??...-:))

GA
gargamel
18:46 23.10.2009.

Ma pusti ti to sine što ti ideš,reci ti nama koliko ćeš odguliti! Kod nas je super fora da kada zajebeš milijune,samo odeš i nema sankcija.ma to je fenomentastično! Cirkus i pol!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije