Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskok istražuje

Polančec: U Hrvatskoj ima nedodirljivih, ali ja ne spadam u te

polančec
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
21.01.2010.
u 13:08

Po svemu sudeći, Polančeca tereti iskaz Zvonka Belje, vlasnika Gradeca d.o.o. iz Križevaca. Uskok službeno pokrenuo istragu, ali Polančec ne ide u pritvor.

Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, i službeno je osumnjičen za upletenost u aferu Spice! USKOK je u srijedu donio nalog o provođenju istrage protiv njega zbog sumnje da je počinio djelo protuzakonitog posredovanja. Protiv Polančeca je, doznajemo od izvora iz istrage, otvorena istraga nakon što ga je jedan od svjedoka prokazao kao nalogodavca za izvlačenje deset milijuna kuna iz Podravke.

>>Polančecovi konci u aferi Podravka

>>Polančeca bi mogli izbrisati zbog nanošenja štete stranki

>>Podravka će zbog afere na računu imati minus od oko sto milijuna kuna

>>Uhićeni Polančecov kum Nevio Prlog milijune trošio na vilu, skupe aute...

Kobna naplata kredita

Riječ je o ogranku afere Spice u koji je uključena križevačka tvrtka Gradec d.o.o., koja za Podravku proizvodi tjesteninu.

U rujnu prošle godine preko računa te tvrtke prošlo je deset milijuna Podravkinih kuna. Vlasnik Zvonko Beljo prije mjesec dana tvrdio je da je novac uplaćen zabunom i da je nakon tri dana vraćen na Podravkin račun.

Međutim, Ljubo Jurčić, šef Podravkina NO-a, nedavno je rekao da su uhićeni menadžeri tvrtku Gradec iskoristili kako bi preko nje smanjili dug splitskoga SMS-a Podravki. Znakovito je da je prošli tjedan USKOK već dao nalog za proširenje istrage protiv Zdravka Šestaka, bivšeg šefa uprave, Josipa Pavlovića, bivšeg člana uprave za financije, i Srđana Mladinića, vlasnika SMS-a, upravo zbog pogrešnog knjiženja povrata novca, što su prikrili cesijom, a Podravka je oštećena za 10 mil. kn.

Ako je to točno, onda bi se moglo zaključiti da Polančeca tereti iskaz Zvonka Belje, vlasnika Gradeca d.o.o, koji ima status svjedoka. Beljo to jučer nije želio ni potvrditi niti opovrgnuti.

– Ne mogu o tome razgovarati zbog istrage. USKOK mi je zabranio – kazao nam je u svome uredu u poslovnoj zoni u Križevcima. Ustvrdio je još kako nije upleten ni u kakvu kriminalnu radnju te dometnuo da je u cijeloj priči – iskorišten. To upućuje da bi sadržaj njegova iskaza kojim tereti bivšeg potpredsjednika Vlade mogao sadržavati tvrdnju kako ga je upravo Polančec nagovorio da pristane biti posrednik između Podravke i SMS-a.

Taj se aranžman događa početkom rujna prošle godine, nekoliko dana prije nego što se o prijašnjim Podravkinim kreditima SMS-u u iznosu od 65 milijuna kuna trebalo raspravljati na NO-u kompanije. Ako se dokaže da je Polančec bio osobno uključen u aranžman Podravka – Gradec – SMS, tada više neće biti ni sumnje da je znao za cijelu operaciju Spice, o čemu se govori od izbijanja afere. Njegova bi se pozicija mogla dodatno kompromitirati na temelju novih istražnih spoznaja, a oči su uperene u famozne OTP-ove ugovore, koje trenutačno analiziraju u DORH-u.

U njima su, pretpostavlja se, nezakonite transakcije iz operacije Spice na neki način povezane s MOL-ovim preuzimanjem pune kontrole u Ini, o čemu je pregovore vodio Polančec. Polančec je u četvrtak navečer održao konferenciju za medije ispred svoje kuće u Koprivnici.

– Za pokretanje istražnog postupka doznao sam od medija, što smatram apsolutno neprimjerenim.

Povlašteni novinari”

Na internetskim stranicama USKOK-a navodi se samo da se istražuje hrvatski građanin rođen 1967. godine, a ne spominje se njegovo ime. Ipak, mediji tvrde da su iz Državnog odvjetništva i USKOK-a dobili potvrdu da je riječ o meni. Ja takvu potvrdu nemam niti me itko iz USKOK-a zvao. Sve su to bedastoće – izjavio je Polančec te se osvrnuo i na izjave svojih stranačkih kolega kako u Hrvatskoj nema nedodirljivih.

– Želio bih vjerovati da je to tako, ali davno sam izgubio tu iluziju. Kad sam odlazio iz Vlade, otvorio sam puno mogućih slučajeva koje bi trebalo istražiti, ali malo je toga bilo zanimljivo. Ima nedodirljivih, ali ja ne spadam među njih – kazao je napomenuvši da se neće skrivati iza bilo kakvog imuniteta, pa tako ni onog saborskog. Dodao je kako bi za demokraciju u Hrvatskoj bilo dobro da ubuduće nema povlaštenih novinara koji iz visokih krugova doznaju informacije prije onih kojih se te informacije tiču. Poručio je da je dostupan za razgovor.

– Svi imate moj broj mobitela – poručio je novinarima. U četvrtak smo ga na taj mobitel nekoliko puta nazivali, ali nije se javljao. Polančecov odvjetnik Anto Nobilo izjavio je da ga je Polančec angažirao danas, kada je na web stranicama USKOK-a objavljeno da je protiv njega otvorena istraga. 

Komentara 173

MO
modrulj
14:31 21.01.2010.

40 godina

JE
Jere
14:49 21.01.2010.

Locirati, uhititi, transferirati :)

OB
-obrisani-
13:43 21.01.2010.

miso Da, samo što HDZ stvarno provodi onu da nitko nije iznad zakona dok SDP i HNS štite sve svoje lopove na čelu sa Milanovićem, Linićem i Čačićem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije