Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Više neovisnih izvora bliskih istrazi potvrdilo nam je da se veći broj tužitelja i policajaca zbog mešetarenja Podravkinim dionicama usredotočio na potpredsjednika Vlade

Polančec stekao 10,5 milijuna kuna na Podravkinim dionicama

damir polančec
Arhiva VL
Autori: Hrvoje Šlabek, Ivanka Toma
29.10.2009.
u 20:50

U slučaju odlaska iz Vlade Polančec će, navodno, aktivirati saborski mandat; Dionice jesu legalne, ali je upitno zašto nisu navedene u imovinskoj kartici.

Protiv potpredsjednika Vlade Damira Polančeca USKOK zbog malverzacija dionicama Podravke provodi istragu!

Porezni trag novca
To nagađanje, koje se već tjednima provlači kroz medije, potvrdilo nam je više neovisnih izvora bliskih istrazi koji nas uvjeravaju da nije riječ o tome da se Polančecovo ime spominje tek na marginama cijele priče o Podravki ili da ga se sa slučajem povezuje po logici stvari zbog prijašnjeg staža u Podravki i utjecajne funkcije u Vladi.

Riječ je o tome da se veći broj tužitelja i policajaca usredotočio na prikupljanje dokaza koji bi trebali potkrijepiti i više nego ozbiljne indicije da je Polančec bio poticatelj, organizator i politički mentor menadžerima Podravke koji su trenutačno u pritvoru pod optužbom da su se udružili radi nezakonita preuzimanja te tvrtke.

Iz poslovne dokumentacije koja je dosad “pročešljana”, ali i nekoliko iskaza, proizlazilo bi da je upravo potpredsjednik Vlade bio mentor i podrška u realizaciji plana da se novcem Podravke kupe njezine dionice, ali za račun male grupe menadžera.

Naši sugovornici koji potvrđuju da postoje indicije da je i Polančec sudjelovao u nezakonitostima, potvrđuju i informaciju da je potpredsjednik Vlade u tri godine, i to dok je bio ministar, stekao dionice te prehrambene tvrtke u vrijednosti 10,5 milijuna kuna. Te se dionice vode na njegovo ime i riječ je o legalno stečenoj imovini.

Stjecao ih je tijekom 2004., 2006., 2007., pa do prošle godine, kada je iskoristio pravo na Podravkine opcijske dionice.

Istražitelji su do toga podatka došli prateći trag poreza na dohodak od kapitala koji je koprivnička kompanija uplaćivala u državni proračun za sve svoje menadžere koji su konzumirali opcijske dionice.

Po imunitet u Sabor?
Tako su otkrili da je za Polančeca 2004. godine podmiren porez u iznosu od 90.360 kuna, u 2005. godini, kada je ušao u Vladu, nije koristio pravo na opcije, u 2006. godini porez je iznosio 534.720 kuna, u 2007. godini 446.772 kune, a u 2008. godini 517.507 kuna.

Na opcijske dionice Polančec je imao pravo i nakon odlaska s mjesta člana Podravkine uprave zahvaljujući ugovorima koji su mu omogućili da opcije realizira u roku od tri godine.

Sveukupno je Podravka za Polančeca podmirila 1,589.359 kuna poreza na dohodak od kapitala. Kako se taj porez plaća po fiksnoj stopi od 15 posto, osnovica je bila – dakle vrijednost Polančecovih opcijskih dionica – oko 10,5 milijuna kuna.

– Riječ je o porezu koji je reguliran Zakonom o porezu na dohodak i sličan je porezu koji se plaća u slučaju, primjerice, autorskih honorara. Zbog takvih primitaka nije potrebno podnositi godišnju poreznu prijavu – kazao nam je jedan porezni stručnjak.

No, Polančec je takve primitke morao prikazati u svojoj imovinskoj kartici, što je iz nekog razloga propustio učiniti.

Danas je, pak, iz krugova lokalnoga HDZ-a puštena informacija da će Polančec u slučaju odlaska iz Vlade aktivirati svoj zastupnički mandat, koji je osvojio kao predvodnik HDZ-ove liste u II. izbornoj jedinici. Umjesto njega, u Saboru je sada Stjepan Milinković, šef HDZ-a Koprivničko-križevačke županije.

Prema tim informacijama, Polančec je svjestan da je predmetom istrage zbog afere Podravka te bi odlaskom iz Vlade u Sabor stekao imunitet od kaznenoga progona.

Ključne riječi

Komentara 74

OB
-obrisani-
22:28 29.10.2009.

nadam se da ga budu zaprli bar 2 mjeseca

Avatar ljutatrava
ljutatrava
22:37 29.10.2009.

...prvo će aktivirati saborski mandat-tako da ima imunitet, zatim će potražiti rođake u B&H...dalje znamo. U buksu s njim, u buksu-sa menađerima, tamo mu je mjesto i njemu i Friščiću.

UK
Ugo Kajvez
22:00 29.10.2009.

tresnjevka . Daj link! ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije