Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uhićen polančec

Polančec rekao da će kuhati obitelji, a pokušao spasiti prijatelje

polančec
Josip Maljak/PIXSELL
30.03.2010.
u 19:00

Od ostavke Polančec je radio na ublažavanju štete kako bi se osumnjičenima za malverzacije olakšala pravosudna pozicija.

Iako je nakon izbijanja afere Spice i uhićenja gotovo cijelog poslovodstva koprivničke kompanije Damir Polančec tvrdio kako ne zna ama baš ništa o pokušaju menadžera da se kompanijinim novcem dočepaju vlasništva nad Podravkom, cijelo je vrijeme radio na ublažavanju štete kako bi osumnjičenima za malverzacije, među kojima su i njegovi deklarirani prijatelji, olakšao pravosudnu poziciju.

Milijuni preko Gradeca

Zbog toga jer je nagovorio križevačkog poduzetnika Zvonka Belju da se preko njegove tvrtke Gradec d.o.o. transferira Podravkinih deset milijuna kuna putem lažnog ugovora o cesiji, a sve za potrebe smanjenja štete od operacije Spice, već je kazneno prijavljen u veljači ove godine.

No, u javnost je procurilo još nekoliko njegovih aktivnosti koje su za cilj imale ublažavanje štete za Podravku. Jedna od njih je Polančecov pokušaj da poduzetnika Danka Končara, poznatog kao poželjnog kandidata za kupnju hrvatskih brodogradilišta u prvom privatizacijskom krugu, nagovori na kupnju rovinjske tvornice ribljih konzerva Mirna. Mirna je u suvlasništvu Fime i njezine su dionice jamstvo za pozajmicu od 80 milijuna kuna koju je Podravka dala varaždinskoj kući. Kad bi Končar kupio Mirnine dionice, Podravka bi iz toga ogranka operacije Spice ostala neoštećena.

Osim toga, Polančec je Ljubi Jurčiću, kojega je Vlada postavila za "kriznog" šefa Podravkina Nadzornog odbora, ponudio pomoć na ublažavanju financijskih dubioza iz privatizacijske igre Podravkinih menadžera.

– Ako mislite da vam ikako mogu pomoći nekim informacijama, na raspolaganju sam vam – prenio je Jurčić Polančecove riječi s toga sastanka.

Neslužbeni policijski izvor otkrio je da je još u studenome zabilježen Polančecov prelazak hrvatsko-mađarske granice. U to doba i javnost i poslovodstvo koprivničke kompanije bavili su se depozitom od 6,5 milijuna eura pohranjenim u mađarskoj banci OTP, a tada su se tek počele otkrivati složene okolnosti toga aranžmana. Polančec se tada, navodno, sastao s čelnicima OTP-a u pokušaju da tajni odnosi te banke s Podravkom s jedne, a s MOL-om s druge strane, ostanu tajnima.

Žganec na Skupštini?!

Polančec je decidirano opovrgnuo da je takav sastanak održan, kao i da se, u društvu svojega bivšeg šefa Ive Sanadera, ubrzo potom sastao i s čelnicima MOL-a.

Sredinom veljače ove godine, pak, zabilježen je sastanak u Varaždinu između Polančeca i Dubravka Žganeca, člana Nadzornog odbora Validusa, sljednika Fime. Žganec je tada kazao kako je bilo riječi o novome poslu koji bivši potpredsjednik Vlade namjerava pokrenuti te da njihov sastanak nema nikakve veze s repovima operacije Spice.

Ipak, potom se kao zastupnik Fime Ami ltd, koja drži 10,64 posto Podravkina vlasništva, na prošlotjednoj izvanrednoj skupštini Podravkinih dioničara namjeravao pojaviti upravo – Žganec. Skupštini nije mogao prisustvovati zbog proceduralnog gafa – Fima Ami nije dostavila ispis iz malteškog sudskog registra. Zbog svega toga Polančecove izričite tvrdnje da o operaciji Spice zna samo toliko koliko je pročitao u novinama puštaju vodu na sve strane.

Komentara 2

OB
-obrisani-
02:37 31.03.2010.

Eto opet istih imena Fima , polančec &co. Pa dobro, tko je tu više blesav?

HR
Hrvatina101
20:02 31.03.2010.

Kakvi tajni racunu Tajni Ukovori Tajni razgovoriv Koja zemlja to ima kod nas je sve tajno i pravomocno i nitko se ne osjeca krivim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije