Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajni plan

Polančec preko partnera iz Srbije želio poništiti štetu od afere Spice

polančec
Petar Glebov/VLM
Autori: Hrvoje Šlabek, Ivanka Toma
31.03.2010.
u 19:12

Ranko Mimović, srbijanski tajkun ustvrdio je da njegova tvrtka Fia Energy “nema nikakve veze s aferom o kojoj se piše”, nego samo od Ine kupuje LPG plin za automobile i prodaje ga na srbijanskome tržištu.

Ranko Mimović, srbijanski tajkun preko kojeg je Damir Polančec prije uhićenja pokušavao odraditi – kako je to ustvrdio njegov branitelj Anto Nobilo – “ozbiljan posao” kojim bi anulirao štetu nastalu za Podravku iz operacije Spice, danas je za Večernji list izjavio da ne može govoriti o svojim poslovnim odnosima s Polančecom kako mu ne bi otežao trenutačnu poziciju.

Medvjeđa usluga

– Direktorica podružnice u Koprivnici (Polančecova prijateljica Draženka Gačan, op. a.) rekla mi je da je policija pretražila ured. Upravo sam na putu za Koprivnicu kako bih vidio o čemu je riječ – izjavio je Mimović.

Ustvrdio je da njegova tvrtka Fia Energy “nema nikakve veze s aferom o kojoj se piše”, nego samo od Ine kupuje LPG plin za automobile i prodaje ga na srbijanskome tržištu.

Nobilo je sinoć izjavio da se posao trebao obaviti upravo preko tvrtke Fia Energy.

– Kazneni postupak pokrenut je sada zato da bi se spriječio dotok svježeg kapitala izvana, i to tvrtkama koje duguju Podravki – izjavio je.

Napominje da je svježi kapital trebao doći na račun Fime Ami Ltd., koja na Malti drži 10,64 posto dionica Podravke. Trebao se, dodaje, isplatiti kredit za dionice, a da se sve to podmirilo, Podravka više ne bi imala zaduženja.

Ipak, zasad uopće nije jasno kako bi Polančecov “ozbiljan posao” uopće mogao poništiti štetu za Podravku jer je ona već nastala. Podravkina uprava danas je u Koprivnici objavila da su je revizori procijenili na više od 270 milijuna kuna, zbog čega je kompanija poslovnu 2009. godinu završila s gubitkom od 288 milijuna kuna.

Prirodan Nobilov pokušaj da skine krimen sa svoga klijenta u ovome bi se slučaju mogao nazvati medvjeđom uslugom. Priznajući da je Polančec poduzimao aktivnosti za anuliranje štete od operacije Spice, Nobilo je demantirao izjave koje je njegov klijent davao nakon izbijanja afere – da o njoj zna samo toliko koliko može pročitati u novinama, a potom i da nema nikakvih spoznaja o odnosima između MOL-a, banke OTP i Podravke. Kako je mogao sanirati štetu koja je nastala na mnogo strana ako nije znao sve potankosti o operaciji Spice?

Talijanska poveznica

Poveznicu između Mimovića i Polančeca, osim toga da je na čelu tvrtke Fia Energy prijateljica bivšeg potpredsjednika Vlade, mogao bi činiti talijanski investicijski fond Finest spa, koji je 25-postotni suvlasnik Fia Investa Beograd, čiji je predsjednik uprave Mimović.

Fia Invest dio je Fia grupe, u čijemu je sastavu i Fia Energy. Polančec je nedavno ustvrdio da osniva konzultantsku kuću, a doznalo se da pregovara o tome da bude hrvatskim zastupnikom upravo Finesta.

Riječ je o fondu u vlasništvu talijanskih banaka koji je fokusiran na ulaganja u istočnoj Europi i na Balkanu, a svoje predstavništvo ima u Novome Sadu.

D. Gačan danas nije bila dostupna da kaže zna li kakav su posao planirali njezin šef Mimović i prijatelj Polančec, a prekjučer je izjavila da je ona, iako formalno direktorica tvrtke Fia Energy Koprivnica, “bila samo neka vrsta tajnice”.

Komentara 34

MM
Mladen Miletić
19:47 31.03.2010.

Opomena generala \"Polančecima\" iz Bosne zločin se ne isplati a svi ste jednaki pred zakonom pa ste svi i od reda za zatvor u Hrvatskoj ! Zna se ali nepriča se..

OB
-obrisani-
19:51 31.03.2010.

Zaista je istina kad kažu da za lopove i kriminalce ne postoje granice!

OB
-obrisani-
19:43 31.03.2010.

svi se sútiraju sa miljonima-po \"istrazivackom novinarstvu\"...-:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije