Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj švedskog sna?

Polako nestaje zemlja koja je bila primjer socijalne države

svedska,nemiri (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
28.05.2013.
u 15:20

Danas se događa ono što je bilo nepojmljivo za Švedsku – razlika između bogatih i siromašnih raste brže no u bilo kojoj zemlji tzv. razvijenog svijeta

“U Švedskoj nemiri, zdravo!” Tako je glasila nestvarna vijest iz budućnosti, koju su još krajem 80-ih godina prošloga stoljeća najavili sarajevski humoristi iz serije Top lista nadrealista. Kao i većina mnogih drugih nadrealnih proročanstava Nele, Đure i ostatka otkvačene sarajevske ekipe, i ova tada nezamisliva vijest ovih je dana postala stvarnost. “Imigranti zapalili predgrađe Stockholma”, “Nakon automobila, sada gore škole i vrtići”, “Nemiri u Švedskoj ne prestaju”... Neki su to od naslova kojima se pokušava oslikati drama kroz koju danas prolazi Švedska, a za koju diljem svijeta vlada mišljenje da se najviše približila idealu socijalne i pravedne države, u kojoj ne postoji raslojavanje na prebogate i jako siromašne. Švedska se oduvijek s pravom dičila iznimno jakim srednjim slojem u gotovo savršeno uređenoj i mirnoj zemlji.

No, posljednji podaci Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj pokazali su da se danas događa ono što je prije bilo nepojmljivo za Švedsku – razlika između bogatih i siromašnih raste brže no u bilo kojoj zemlji tzv. razvijenog svijeta. To je jedan od bitnih razloga što su osam proteklih dana slike iz ove skandinavske zemlje podsjetile na nemire iz predgrađa Pariza, Londona... Nemiri su počeli nakon što je policija ubila 69-godišnjeg muškarca koji je dva tjedna prije koljača sa satarom iz Londona nasred ulice mahao mačetom u predgrađu Stockholma Husby. Budući da je muškarac pripadao useljeničkoj zajednici, mnogi imigranti osjetili su se ugroženima i krenuli su u vatreni pohod po predgrađima. Ovi nemiri šokirali su Švedsku, državu koja je uspjela izbjeći najteže posljedice ekonomske krize, ali ipak nije uspjela riješiti problem nezaposlenosti među mladima i nezadovoljstvo mnogih azilanata, koji se osjećaju sve isključenijima iz društva.

Nameće se sada pitanje propada li “švedski san”, odnosno društvo u kojem su svi imali podjednake šanse.

– Vidimo da društvo postaje sve više podijeljeno i da socijalne i ekonomske razlike postaju sve veće. Ljudi iz ovih područja najteže su pogođeni. Postoji institucionalni rasizam – smatra Rami Al-khamisi, suosnivač grupe “Megafonen”, koja se zalaže za društvene promjene u predgrađima.

Mlađi imigranti tamnije puti bune se da ih policija često zaustavlja na ulici bez povoda i provjerava im identitet. Neki se žale da ih pojedini policajci nazivaju “majmunima”.

– Razumijem brige mnogih stanovnika ovih predgrađa i vjerujem da su ljutiti i zabrinuti. Socijalna isključenost ozbiljan je uzrok mnogih problema – kazala je švedska ministrica pravde Beatrice Ask.

Švedska je zemlja useljenika, a najbrojnija su imigrantska skupina muslimani. Trenutačno u Švedskoj živi oko pola milijuna muslimana i oni čine pet posto ukupnog stanovništva. Prema projekcijama u Švedskoj bi broj muslimana do 2030. godine mogao porasti najviše u Europi, 188 posto, na 1,4 milijuna. Očito je da će Švedska morati uložiti još više truda u integraciju useljenika i smanjenje socijalnih razlika.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije