Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šverceri ne umiru od gladi dok je zaštićenih vrsta za kojima luduju susjedi, gurmani

Pola tone prstaca u više mjeseci švercao u Sloveniju

18.12.2008.
u 15:30

Ljudi pokušavaju prošvercati preko granice češljugare, fazane i školjke kako bi, zbog slabosti gurmana, zaradili. U srijedu je na graničnom prijelazu Plovanija “dolijao” 28-godišnji S. P. On je iz Umaga u Sloveniju pokušao prevesti 60-ak kilograma prstaca.

Pronađeno je 3437 tih zaštićenih školjaka. Neslužbeno doznajemo da na crnom tržištu kilogram prstaca stoji približno 20 eura. Umažanin je, dakle, mogao zaraditi 1200 eura. Istraga je pokazala da je od kolovoza 2008. dosad u najmanje deset navrata prošvercao u Sloveniju približno 500 kg prstaca. Pretpostavlja se da je tako mogao zaraditi oko 10.000 eura.

Preuredili su vozilo
Koliko su šverceri ušli u “posao”, govori i to što je kupio i prerađeni auto renault 25 s dodatno napravljenim skrivenim prostorom ispod prtljažnika. Policija i dalje traga za osobom koja je preradila automobil. Traga se i za naručiteljem delicija od istarskih švercera. Predsjednik Ceha ribara Bujštine Danilo Latin kaže da se ribari ljute zbog nelegalnog izlova prstaca.

- Sredinom 90-ih godina zalagao sam za to da se u pravilniku regulira izlov školjaka. Nakon tih godina je dopušten izlov sa bocom za ronjenje za brojne školjke.

To je učinjeno kako bi se roniocima dala alternativa, i kako bi ih privukle druge vrste školjaka, a ne prstaci. Nigdje u Hrvatskoj nema toliko dozvola za ronjenje kao što ih ima na zapadnoj obali Istre. Dozvola je više od stotinu, pa oni legalno rade i izlovljavaju na zapadnoj obali.

I Slovenci u izlovu
Međutim, to što se neki bave i nelegalnim poslovima, kao što je šverc prstaca u Sloveniju, može se i politički tumačiti. Slovenija je također potpisnica memoranduma na zabrani izlova prstaca na Mediteranu.

Unatoč tome, u slovenskim se restoranima uredno služe prstaci, a kontrole i inspekcije to zanemaruju jer prstaci dolaze iz Hrvatske. Tako prstaca i nema u poslovnim knjigama slovenskih restorana. Ljeti dolaze i slovenski ronioci koji od Kanegre do Savudrije rone prstace - navodi Latin.

Ugostitelj Dušan Černjul kaže: - Najčešće prstace traže Talijani. Navikli su na slovenske restorane gdje porcija od 300 grama stoji 30 do 40 eura. Ondje se prstaci nude i u menijima. Meni su druge školjke ukusnije, ali se čini da je zabranjeno slađe - misli Černjul.


Dobra zarada, a ' dobre' su i kazne

Zeleni su tiskali i naljepnicu “Prstaci, hvala ne “, koju koristi Turistička zajednica. Dušica Radoičić iz Zelene Istre zadovoljna je kaznama. U ožujku, svibnju i lipnju ove godine izrečeno je u Hrvatskoj kazni za približno 360.000 kuna. U travnju je kazna za izlov i promet prstacima bila oko 500.000 kuna i to za samo dva slučaja. U ta dva slučaja kaznilo se založnim pravom na nekretnine. Dakle, zarada može biti dobra, ali su i kazne “dobre “.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije