Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pola milijuna kuna za razvoj gastro ponude i turizma

Vu plavem trnacu d.o.o. dobili su najviše - 100 tisuća kuna iz jedne, te 50 tisuća kuna iz druge potpore
10. studenoga 2012. u 13:03 0 komentara 6 prikaza
Potpis
Foto: Alen Brodar/VLM

Krapinsko - zagorska županija tijekom ove godine objavila je niz javnih poziva i natječaja za dodjelu potpora u poljoprivredi, a s dobitnicima potpora potpisani su i ugovori. - To je još jedan način na koji se pripremamo za ulazak u EU. Znamo da tih nešto više od pola milijuna kuna koje ćemo podijeliti nije puno, ali nije ni malo, a danas je svaka kuna dobrodošla. Voljeli bismo jedino da je interes za ove poticaje veći, ljudi se očito teško odlučuju za takva ulaganja, za razliku od interesa za obnovljive izvore energije - rekla je pritom županica Sonja Borovčak.

 Ima za one koji rade

 Dožupan za gospodarstvo Anđelko Ferek Jambrek izrazio je zadovoljstvo, budući da je ovo prvi put da je Županija raspisala natječaj na takav način jer su se prvi puta za poticaje mogli javiti gradovi i općine. - Onima koji stvarno rade i ulažu treba pomoći da nastave s dobrim radom - objasnio je Ferek Jambrek. Tako je za mjeru poticanja komercijalizacije tradicionalnih poljoprivredno - šumskih prehrambenih proizvoda i tradicionalnih zagorskih jela Vu Plavem trnacu d.o.o. dobilo 100 tisuća kuna.

 - Osim što radimo na projektu Turističke zone Bistrica, za koji želimo da što prije profunkcionira, radimo i na promociji tradicionalnih zagorskih jela. Planiramo zaposliti lokalne ljude i želimo napraviti dobar proizvod - rekao je Darko Jurišić iz Uprave. Kod mjere poticanja tradicionalnih poljoprivredno-šumskih prehrambenih proizvoda i tradicionalnih zagorskih jela, potporu su ostvarili Savez pčelarskih udruga KZŽ, Udruga Vino Zagorje te PZ Puran zagorskih brega, koji će zajedno dobiti 112 tisuća kuna, dok je za mjeru potpore za pripremu projekata stiglo šest prijava, te će zajedno dobiti 300 tisuća kuna, svatko po 50 tisuća.

 Dobrodošao novac

 To je ponovno Vu Plavem trnacu, te Općine Radoboj, Konjščina i Hum na Sutli, MDK Dragutin Pavlinić i Mini Mljekara Veronika. - Novac će nam svakako dobro doći za proširenje mljekare, jer želimo povećati udio zagorskog mlijeka u Zagorju. Čini se da smo jedini u Krapinsko - zagorskoj županiji koji se bore i trude poboljšati poziciju mljekara u Zagorju, i hvala Županiji što je to prepoznala - rekao je Goran Šurbek iz Mini mljekare Veronika.Pritom valja napomenuti da će Veronika, te Općine Radoboj i Konjščina isplatu potpore dobiti odmah, a preostala tri kandidata su tu potporu zasad dobila uvjetno, a isplatit će im se kada dostave preslike Prijavnog obrasca i Povratnice, kao dokaz prijave na IPARD natječaj.     

Obnovljivi izvori energije

U Županiji su podijeljeni i vrijednosni kuponi za sufinanciranje obnovljivih izvora energije, zahvaljujući čemu će 54 osobe u svoje domove ugraditi opremu veće energetske učinkovitosti. Odobreno je sufinanciranje troškova opreme i ugradnje u visini od 57 posto vrijednosti sustava, najviše do 17.100 kuna po kućanstvu. Najviše zahtjeva, njih 20, odobreno je za solarne kolektore, fotonaponske sustave ugradit će šest korisnika, kotlove na pelete 11, a pirolitičke kotlove 17 korisnika.

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.