Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTVRĐENA PRESUDA DARKU ADŽAMU

Pokušao joj odrubiti glavu, pa je izbo nožem i sjekirom. Dobio 25 godina zatvora

sjekira
Foto: ilustracija
1/5
31.05.2022.
u 13:43

Nakon što ju je bestijalno ubio pokušao se ubiti. Međutim, samo si je nanio teške ozlijede pa je operiran u pulskoj bolnici

Darku Adžamu (62) odbijena je žalba te mu je u trećem stupnju potvrđena kazna od 25 godina zatvora zbog teškog ubojstva bivše supruge. Odlučio je tako Vrhovni sud koji je odbio njegovu žalbu kao neosnovanu te potvrdio drugostupanjsku presudu Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske.

Drugim riječima, presuda koju je Adžamu u prosincu 2021. izrekao Županijski sud u Puli je postala pravomoćna. Izrečena mu je sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava i može trajati najdulje tri godine. U kaznu je optuženiku uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru.

Prema optužnici, Adžam se teretio da je krajem studenog 2020. ubio svoju bivšu suprugu Jasnu Adžam (54) u prizemlju obiteljske kuće u Fažanskoj ulici u Galižani. Kako se teretio,  Adžam je bivšoj supruzi, s kojom je i dalje živio u istoj kući, prišao s leđa te je pokušao dekapitirati, odnosno odrubiti joj glavu, te ju naposljetku ubio nožem i sjekirom, zadavši joj više udaraca u predjelu glave, vrata i tijela od kojih je odmah preminula.

Nesretna žena je zadobila krvni podljev čela i hrpta desne šake, sjekotinu s prijelomom jednog prsta desne ruke, nagnječenje velikog i malog mozga, prijelome kralješka s ozljedom leđne moždine i ozljede krvnih žila vrata. Teretio se i da je svoju bivšu suprugu učestalo vrijeđao govoreći joj da je kurva i da se kurva, prijetio joj da će je ubiti, kontrolirao ju nazivajući je telefonom i prateći je.

Nakon što ju je bestijalno ubio pokušao se ubiti. Međutim, samo si je nanio teške ozlijede pa je operiran u pulskoj bolnici. I prije je prijavljivan zbog obiteljskog nasilja, a kada je nesretnu ženu bestijalno  ubio imao je mjeru opreza kojom mu je bilo zabranjeno da joj se približi. Te su mjere bile na snazi od kolovoza 2019. do ožujka 2020.  No, iako se od nesretne žene razveo 1999.  živio je u manjem objektu uz njihovu obiteljsku kuću, jer je praktički bio beskućnik, a nakon toga je više puta uhićivan jer joj je prijetio smrću.

-   Pravilno su utvrđene i ocijenjene sve okolnosti koje utječu na odabir vrste i visine kazne. Kao olakotne okolnosti optuženiku je cijenjena smanjenja ubrojivost u vrijeme počinjenja djela te narušeno zdravlje jer boluje od kronične upale gušterače i šećerne bolesti. Otegotnim je cijenjena iskazana upornost pri počinjenju djela. Žrtva je zadobila brojne ozljede te ozljedu koja predstavlja pokušaj dekapitacije žrtve u njezinom domu. Optuženik je agresivno i bešćutno ubio blisku osobu, bivšu suprugu koju je već prije zlostavljao i prema kojoj se i prije nasilnički ponašao. Djelo je počinio u vrijeme trajanja roka provjeravanja iz druge osuđujuće presude. Izigrao je povjerenje žrtve koja mu je omogućila stanovanje u njezinom domu s obzirom na to da je nakon rastave braka praktično bio beskućnik i ostao živjeti s bivšom suprugom. Cijenjen je i način počinjenja djela jer je žrtvi prišao s leđa sjekirom i nožem. Postupanje optuženika nadilazi način počinjenja nužan za ostvarenje kaznenog djela teškog ubojstva. Obitelj žrtve teško je pogođena, posebno kći koja je sa žrtvom živjela u istoj kući te sin i unuci. - naveo je Vrhovni sud u obrazloženju svoje odluke.

Komentara 5

DU
Deleted user
15:14 31.05.2022.

Koje "olakotne okolnosti "? Malo je ,premalo, dobio za ovaj svirep zločin.

ZA
zagabria8
14:15 31.05.2022.

Uvijek to krene svečanim vjenčanjem veseljem i mahanjem zastavama. A kad žena shvati jbg nema više natrag. Ne mogu reći da ne znaju šta rade jer to rade stalno, ne vole dobrice ni poštene pa se ne trebaju ni čuditi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije