Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SARAJEVO Istražitelji u BiH na tragu radikalnoj grupi koja priprema terorističku akciju

Pokret selefija planira teroristički napad u BiH

22.11.2008.
u 23:00

Policijske i sigurnosne službe u BiH identificirale su skupinu koja ima za cilj izvršiti terorističko djelo s političkom pozadinom. Ravnatelj Uprave policije FBiH, Zlatko Miletić, potvrdio je ove informacije otkrivajući samo da se radi o pristašama selefijskog pokreta.

On je u razgovoru za Dnevni avaz kazao kako policija tijesno surađuje s državnim tužiteljstvom na potpunom rasvjetljavanju ovog plana koji bi za posljedicu mogao imati “ozbiljan teroristički akt u BiH”.

Samoubilački pojas
Zasad je izvjesno tek kako je u pitanju više osoba koje su pod temeljitom istragom policijskih, odnosno sigurnosnih institucija. Miletić u tom kontekstu spominje i jednu osobu koja je nedavno pritvorena, a kod koje je otkriven samoubilački pojas.

Javnosti je poznato da je u istrazi o terorističkom napadu na trgovački centar FIS u Vitezu policija uhitila Admira Ahmetspahića (32) zvanog Usama iz Zenice, kod kojeg je, među ostalim, pronađen samoubilački pojas. Iako je malo informacija trenutačno poznato, očito je da radikalna skupina koju policija istražuje ima za cilj destabilizaciju situacije u BiH u trenutku kada se nazire unutarnji politički dogovor o mnogim krucijalnim pitanjima.

Da policijsko-sigurnosne službe u BiH već dulje imaju informacije o djelovanju opasnih skupina koje pripremaju terorističke napade u zemlji da se zaključiti i iz zadnje informacije o stanju sigurnosti u BiH, koja je dostavljena državnom parlamentu.

U razdoblju na koje se odnosi informacija, a to je prva polovina ove godine, SIPA je vršila provjere za veći broj pojedinaca i organizacija koji bi se mogli dovoditi u vezu s terorističkim aktivnostima i skupinama.

- Istodobno, prati se kretanje određenog broja naturaliziranih osoba u BiH, kojima je državno povjerenstvo za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH oduzela državljanstvo. Deportacija ovih osoba moguća je u narednom razdoblju, a neki od njih su uputili i određene prijetnje prema visokim dužnosnicima u BiH, navodi se u spomenutoj informaciji.

Upućene prijetnje
Prema službenim podacima Ministarstva sigurnosti, OSA u ovom razdoblju nije došla do spoznaja da su izvršena kaznena djela koja se mogu svrstati u međunarodni terorizam, a SIPA je podnijela ukupno šest izvješća protiv sedam osoba. Izvješća se odnose na zloporabu položaja ili ovlasti i nesavjestan rad u službi, a podnijeta su protiv tri osobe koje su radile na izdavanju državljanstava osobama afroazijskog podrijetla. Dva izvješća se odnose na upućivanje prijetnji ruskom i srbijanskom veleposlanstvu, te tri izvješća protiv isto toliko osoba zbog proizvodnje i prometa oružja i vojne opreme.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije