Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'STOP REZANJU PERAJA'

Pokrenuta peticija za spas morskih pasa: EU je jedan od najvećih izvoznika peraja

Pexels
24.01.2022.
u 11:25

Zbog nedovoljne učestalosti inspekcijskih pregleda na moru, peraje i dalje nezakonito zadržavaju, prekrcavaju ili iskrcavaju u EU-u - pojašnjava se

U posljednjih 50 godina više od 70 posto morskih pasa izbrisano je s lica zemlje. Najčešće ih ubijaju kao slučajni ulov tijekom izlova riba za ljudsku prehranu ili zbog mesa i peraja, koje u Aziji smatraju delikatesom, lijekom i afrodizijakom.

Kad ih ulove, živima im režu peraje, a potom ih bacaju u more gdje umru od šoka ili utapanja. To je svake godine brutalna sudbina više od 100 milijuna morskih pasa, i to samo zbog juhe od peraja morskog psa, koja se nudi u restoranima diljem svijeta - ističu u udruzi Prijatelji životinja i pozivaju na potpisivanje peticije za spas morskih pasa.

Prikupljanje potpisa pokrenula je europska građanska inicijativa „Stop rezanju peraja – stop trgovini” u sklopu koje se na poveznici do kraja siječnja skupljaju potpisi građana Europske unije. Cilj je u potpunosti zaustaviti trgovinu perajama u EU-u uključujući uvoz, izvoz i prijevoz peraja koje nisu pričvršćene uz tijelo životinje.

- Iako je uklanjanje peraja na plovilima i u vodama EU-a zabranjeno i obavezno je iskrcavati morske pse s perajama prirodno pričvršćenima uz tijelo, EU je jedan od najvećih izvoznika peraja i važno tranzitno čvorište svjetske trgovine perajama. Naime, zbog nedovoljne učestalosti inspekcijskih pregleda na moru, peraje i dalje nezakonito zadržavaju, prekrcavaju ili iskrcavaju u EU-u - pojašnjavaju.

U posljednjih 60 godina globalna populacija vrste trupan oblokrilac smanjena je za 98 posto. U udruzi podsjećaju i na istraživanje iz 2006. godine koje upozorava da će ribarstvo doživjeti potpuni kolaps jer će život u moru nestati do 2048. godine ukoliko se nešto ne promijeni u odnosu prema oceanskim životinjskim i biljnim vrstama koje žive u međuovisnim ekosustavima. 

>> VIDEO Masovno se kupuju: Nestašica kućnih testova, ljekarne ih prodaju i 150 na dan

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Cohen
Cohen
12:25 24.01.2022.

Pacijenti iz Hrvatske, oboljeli od raka, nabavljali su pripravke (prah) od peraja morskog psa iz Australije još unazad par desetljeća. Vjeruje se da ima ljekovita svojstva u borbi protiv raka, na neki način u vezi s navodnom činjenicom (?) daa morski psi ne obolijevaju od ove bolesti. Krajnje je poražavajuće čuti da im peraje režu živima i da to dovodi do njihova uginuća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije