Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udruga sudaca

Pokrenuta javna rasprava zbog hitnog potpisivanja 3. Fakultativnog protokola uz Konvenciju o pravima djeteta

Stručnjaci
Foto: VL
1/4
09.09.2015.
u 19:31

„Pravo djeteta na pritužbu izvan nacinalnog okvira države je pravo koje treba omogućiti i djeci u Hrvatskoj. Stoga je važno da naša zemlja ratificira ovaj protokol Konvencije o pravima djece, što nije učinila od njegovog potpisivanja već dvije godine“, naglasila je na stručnom skupu Lana Petö Kujundžić

Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu pokrenula je veliku javnu raspravu o Trećem fakultativnom protokolu uz Konvenciju o pravima djeteta koji djeci, žrtvama kršenja  dječjih prava, omogućuje da ostvare pravo na podnošenje pritužbe Odboru za prava djeteta pri UN-u. Naime, Republika Hrvatska istaknuti Protokol još uvijek nije ratificirala.

Pravna mogućnost koja bi se djeci u Hrvatskoj, po uzoru na druge države EU-a, otvorila nakon ratifikacije Trećeg  fakultativnog protokola, predstavlja važno pravno sredstvo na opću dobrobit djece, a upravo je tim povodom Udruga sudaca za mladež na čelu sa sutkinjom Lanom Petö Kujundžić,  u utorak, 8. rujna, u prostoru Tribina grada Zagreba održala stručni skup kojem su se odazvali brojni stručnjaci vladinih i nevladinih institucija,  suci za mladež, obiteljski suci i odvjetnici. Među njima su u radu stručnog skupa sudjelovali Dubravka Marušić, načelnica sektora  socijalne politike i politike za djecu, mlade i obitelj u Ministarstvu socijalne politike i mladih, Sonja Vrandečić, predsjednica odjela za mladež Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Polikninike za zaštitu djece grada Zagreba, prof. Katarina Milković, pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje pri Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba i drugi stručnjaci.  

Uvodničarke stručnog sklupa bile su prof. dr. sc. Dubravka Hrabar, predstojnica Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ines Bojić, odvjetnica koja se bavi zastupanjem stranaka na međunarodnim sudovima i Helenca Pirnat Dragičević, zamjenica Županijskog državnog odvjetnika.

„Pravo djeteta na pritužbu izvan nacinalnog okvira države je pravo koje treba omogućiti i djeci u Hrvatskoj. Stoga je važno da naša zemlja ratificira ovaj protokol Konvencije o pravima djece, što nije učinila od njegovog potpisivanja već dvije godine“, naglasila je na stručnom skupu Lana Petö Kujundžić, predsjednica odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu i predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu.  Petö Kujundžić također je otvoreno izrazila žaljenje što nadležna ministarstva i dalje ne prepoznaju važnost Trećeg Fakultativnog protokola uz Konvenciju o pravima djeteta.

„Nažalost kada se radi o pravima djece, zaintersirani stručnjaci su osobe koje rade s djecom i koji su u neposrednom kontaktu s djecom, ali ne i vladina tijela koja mogu doprinjeti poboljšanju njihovih prava. To se ponovno pokazalo i time  što se ovom stručnom skupu nisu odazvali visoki pa čak ni viši dužnosnici Ministarstva pravosuđa Ministarstva socijalne politike i mladih“, naglasila je sutkinja Petö Kujundžić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije