Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zloporaba povjerenja

Pokrenuta istraga protiv Josipa Budimira zbog povećanja plaće šefu ZLZ-a

Josip Budimir
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
14.10.2014.
u 18:24

Matković je kao direktor ZLZ-a zatražio od Budimira, kao predsjednika Nadzornog odbora tog društva, da mu izmijeni ugovor o međusobnim pravima i obvezama direktora tako da mu poveća osnovnu plaću

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 52-godišnjeg hrvatskog državljanina i 58-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protiv gospodarstva zloporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju. Iako DORH ne navodi imena, poznato je da je riječ o glavnom ekonomskom strategu HSLS-a Josipu Budimiru i bivšem direktoru Zračne luke Zagreb, Bošku Matkoviću.

Matković je kao direktor ZLZ-a zatražio od Budimira kao predsjednika Nadzornog odbora tog društva da mu izmijeni ugovor o međusobnim pravima i obvezama direktora tako da mu poveća osnovnu plaću i ugovori nagradu za ostvarene rezultate koji nisu bili sadržani u ugovoru o pravima i obvezama direktora društva sklopljenom 21. prosinca 2001., iako su znali da je Odlukom o utvrđivanju plaće članova tijela koja vode poslove pravnih osoba u pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske ograničena visina plaće te da je člankom 25. Društvenog ugovora o osnivanju tog društva propisano da naknade za rad uprave određuje Nadzorni odbor.

Budimir je 31. svibnja 2005., bez znanja i odobrenja Nadzornog odbora, s Matkovićem sklopio Ugovor o pravima i obvezama  direktora društva u kojem je utvrđen koeficijent 8 te nagrada za ostvarene rezultate iskazane u konsolidiranoj bilanci poslovanja društva za prethodnu godinu. Plaće članova tijela ne mogu biti utvrđene veće od iznosa dobivenog množenjem koeficijenta 5,0 s prosječnom mjesečnom isplaćenom plaćom zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnoj godini.

Nakon što je Državni ured za reviziju naložio usklađivanje spomenutog Ugovora sa spomenutom Odlukom Vlade Republike Hrvatske, u nakani da Matkoviću zadrže istu razinu plaće; sklopili su i drugi Ugovor o pravima i obvezama direktora društva kojim je koeficijent 8 smanjen na koeficijent 5, ali su ugovoreni dodaci na osnovnu plaću iako su znali da je to u suprotnosti s navedenom Odlukom Vlade Republike Hrvatske i da ne postoji odobrenje Nadzornog odbora.

Na osnovi tih ugovora, u razdoblju od 31. svibnja 2005. pa do kraja 2008. godine, drugookrivljeniku je isplaćeno nepripadajućih plaća i nagrada u ukupnom iznosu od 4,009.014,67 kuna, a za koji je oštećeno to društvo.

>> 'Jedinice lokalne samouprave trebalo bi smanjiti za pet puta'

Komentara 3

BE
belimo
20:02 14.10.2014.

To je osmijeh!! Od uha do uha!!

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
21:02 14.10.2014.

Još jedan Joker. A gdje su Batman i Robin?

DV
djani.vogi
19:26 14.10.2014.

Politika !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije