Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabok - Gredice

Pokrenuli 'srce i mozak' cijelog zagorskog vodoopskrbnog sustava

Gredice
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/3
05.09.2014.
u 12:00

U rad je puštena precrpna stanica u čiju je obnovu uloženo 13,3 milijuna kuna. Njezina obnova osigurava dovoljne količine vode za sljedećih 40 godina

Precrpna stanica Gredice u Zaboku jučer je svečano puštena u rad. Njezina rekonstrukcija je stajala 13,3 milijuna kuna, a obnovu su financirale Hrvatske vode te manjim dijelom Zagorski vodovod. Za čitavo distributivno područje Zagorskog vodovoda, ova precrpna stanica je srce i mozak sustava, a njezina obnova osigurava dovoljne količine vode za sljedećih 40 godina  - zadovoljan je direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić.

Izgrađeni cjevovodi

- Precrpna stanica Gredice je od posebnog značaja u funkcioniranju sustava vodoopskrbe Zagorskog vodovoda, jer čini polaznu točku distribucije vode iz izvorišta koja se doprema magistralnim sustavima i dalje distribuira crpkama i magistralnim cjevovodima u vodospreme na 60 posto distributivnog područja - rekao je Mihovilić. Osvrnuo se na investicije koje u sklopu redovnog programa Hrvatskih voda završavaju ove godine i to prema sklopljenim ugovorima u ukupnom iznosu od 13,2 milijuna kuna. Investicije završavaju ove godine, te su izgrađeni magistralni i glavni opskrbni cjevovodi koji povezuju novo izvorište Harina Zlaka s postojećim sustavom vodoopskrbe Zagorskog vodovoda. Omogućeno je i dovođenje vode iz sustava Zagorskog vodovoda na područja gdje se trenutno vodoopskrba obavlja iz lokalnih vodovoda Budinščina i Marija Bistrica. Nova ulaganja u odvodnju i kanalizaciju u cijelom Zagorju, najavio je Ivica Plišić generalni direktor Hrvatskih voda.

- Radi se o iznosu od sto milijuna eura, uglavnom iz Europskih fondova, Hrvatskih voda, a manjim dijelom sudjelovat će i lokalne samouprave - rekao je Plišić.

Uređenje vodotoka

Za obranu od poplava grade se dvije retencije, a zbog čestitih izlijevanja potoka župan Željko Kolar je najavio i uređenje vodotoka na najkritičnijim mjestima.- Nama je stalno da sva mjesta u Zagorju imaju isti tretman. Želimo da naši ljudi ostanu živjeti tu, a to se neće ostvariti, ukoliko na bregima nemaju osnovne uvjete - poručio je župan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije