Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uganda

Pokrenuli kampanju protiv afričkog zločinca Josepha Konyja

Jorge Lorenzo
Foto: AFP
1/2
09.03.2012.
u 14:37

Kony je dosad oteo više od 30.000 dječaka i djevojčica koje je prisilio da ubiju svoje roditelje i postanu vojnici. Humanitarna grupa Invisible Children zbog toga je pokrenula kampanju

Dokumentarni film o Josephu Konyju, vođi kršćanske terorističke grupe LRA - Lord's Resistance Army (Božja vojska otpora) u Ugandi, preplavio je internet. U samo četiri dana ima više od 50 milijuna pregleda na YouTubeu.

Kampanju protiv Konyja pokrenula je humanitarna grupa Invisible Children, a riječ je o diktatoru koji više od dvadeset godina otima djecu u Africi i radi vojsku od njih. Vjeruje se da je dosad oteo oko 30.000 dječaka i djevojčica koje je prisilio da budu vojnici, dok su djevojčice postajale seksualni robovi. Djeci odmah stavlja pušku u ruke i tjera ih da ubiju vlastite roditelje nakon čega postaju dio njegove vojske.

U filmu se pojavljuje dječak Jacob kojemu su pred njegovim očima ubili brata. Prerezali su mu vrat.

– Bolje je da nas ubiju. Ne želim živjeti u ovakvome svijetu – jecajući govori Jacob.

No, za djecu Ugande založila se humanitarna grupa Invisible Children koja je pokrenula projekt Kony2012. Cilj im je da cijeli svijet sazna tko je Joseph Kony, diktator dosad nepoznat javnosti. Ne žele ga proslaviti nego upoznati javnost s njegovim zločinima kako bi mu napokon stali na kraj.

U projekt su se uključile i brojne poznate osobe poput Rihanne, Georgea Clooneyja, Angeline Jolie, Marka Zuckerberga...

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
11:17 10.03.2012.

Izvukli su sada lika koji harači desetljećima. Slučajno ? Naravno,što više informacija i kampanja,to se stvar razvodni i popusti pažnja sa zločina koje zionisti provode po svijetu.

OB
-obrisani-
11:49 10.03.2012.

Dugogodišnji ratni korespondent Keith Harmon Snow ogorčen je najnovijom viralnom kampanjom \"Kony 2012\" koja je naglo mobilizirala milijune u borbi protiv stanovitog Josepha Konyia, vođe pobunjeničke gerilske skupine LRA koja se već dugi niz godina uopće ne nalazi na prostoru Ugande. Snow navodi kako se \"oko kampanje angažiraju ljudi koji ne bi znali naći Ugandu na karti svijeta\". U svom razgovoru za RT navodi niz detalja koji se ne spominju u propagandnom filmu \"Kony 2012\". Tako primjerice napominje kako je aktualni predsjednik, Yoweri Museveni, doveden na vlast uz pomoć SAD-a, Britanije i Izraela. Podsjetimo, Museveni se nalazi na vlasti još od 1986.

EH
ehh
14:39 10.03.2012.

Da zaista je teško komentirati zemlju za koju znam samo na karti di se nalazi. Isto tako nije potrebno biti astrunaut da shvatiš da je tamo zlo,,,,,,, zlo po sirotinji.Uganda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije