Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Program započinje ove godine

Pokreće se Škola autonomije: Pamela Anderson čita tekst Tina Ujevića o otoku Visu

Foto: Škola autonomije
1/7
06.07.2023.
u 10:06

Srećko Horvat s nizom filozofa, glumaca i pisaca pokreće Školu autonomije na jednom od najudaljenijih nastanjenih hrvatskih otoka. Cilj je stvoriti alternativni model edukacije i sjedište za društveno eksperimentiranje.

“Nakon dvije godine priprema i fizičkog posla, konačno smo spremni u svijet porinuti ‘Školu autonomije’ na Visu, najavljuje filozof Srećko Horvat napominjući kako video koji govori glasom Pamele Anderson, a u kojem ona izgovara tekst Tina Ujevića o posjetu viškom arhipelagu 1930. godine, govori o više od tisuću riječi https://vimeo.com/839241925. Isti tekst izgovara i naš glumac Goran Bogdan https://vimeo.com/839242025.

"Nalazim se na jadranskim Filipinima. Američani ne mogu naći ljepšu vedrinu na Havajima nego ja ovdje. Nalazim se u dubokom srcu dubokoga mora. Ovamo su me odista vile donijele, u nepoznatom nadnevku kada je globus zadrijemao i nitko nije mogao da me primijeti. Ja sam u carstvu pustolovina, u čudu događaja. Konačno sam doživio da je svijet zaboravio. I postao sam vlasnik jednog otajstva”, zapisao je te davne godine hrvatski pjesnik nadahnut otokom koji je u povijesti očarao mnoge, a na kojemu se sada oko projekta škole budućnosti okupljaju vrlo zanimljiva imena iz svijeta znanosti i umjetnosti. 

Riječ je svojevrsnoj školi budućnosti, punim nazivom ISSA (Island School of Social Autonomy), koja slijedi principe samoodrživosti i autonomije, kombiniranja tradicionalnog znanja i novih tehnologija, filozofije i suhozida, permakulture i raznih drugih kultura. Među osnivačima Škole, koju grade doslovno i vlastitim rukama, uz Horvata se nalaze filozofi Franco "Bifo" Berardi i Nadežda Čačinovič, glumci Goran Bogdan, Pamela Anderson i Gael Garcia Bernal, pisci Robert Perišić, Saša Savanović i Marko Pogačar, umjetnici Hito Steyerl, !Mediengruppe Bitnik, Hana Jušić i Predrag Kolaković, kardiolog Vedran Velagić, prevoditeljica Dora Held, sociolozi Jelena Ostojić i Valerio Baćak, slikar Stipan Tadić, pjevač Primal Screama Bobby Gillespie, edukatori Martina Horvat, Renata Avila, Marko Aksentijević…

Kao poznata ekološka aktivistica zabrinuta za budućnost planeta, Pamela Anderson pridružila se projektu od prvog dana, a Goran Bogdan podržao ga je i snagom mišića sudjelujući zajedno s brojnim otočanima u radnim akcijama na rekonstrukciji više od 120 godina stare kamene kuće na vrhu brda u borovoj šumi s pogledom na Dalmaciju i otoke.

- Cilj nam je stvoriti alternativni model edukacije i sjedište za društveno eksperimentiranje. Naši današnji problemi uistinu jesu planetarni, ali se s njima valja uhvatiti ukoštac lokalno i ne čekati da netko drugi uradi ono što već danas možemo - i moramo - uraditi mi - kaže Horvat dodajući da su sretni da se mogu vratiti na otoke, živjeti na otoku, skromno učiti od otoka i otočana, ali i dijeliti znanje koje su stekli na kopnu i po svijetu. 

POVEZANI ČLANCI:

Rekonstrukcija stare kamene kuće tek je početak, uskoro bi na Visu trebala niknuti otočna biblioteka koja bi osim literature o samoorganizaciji, otocima, Mediteranu, permakulturi, prirodnoj gradnji, polako trebala graditi i arhiv o ovom otoku bogate povijesti i baštine. Kako najavljuje Horvat, s vremenom u školi će se organizirati godišnji simpozij, radionice, rezidencije za umjetnike, književnike i filozofe, radne akcije, a u planu je i revitalizacija zapuštenih dijelova otoka. Dugoročni je plan Škole autonomije redefinicija obrazovanja za 21. stoljeće, istraživanje i primjena alternativnih izvora energije, sakupljanja vode i permakulture, izgradnja amfiteatra u prirodi, piratska radio-stanica, radionice suhozida i prirodne gradnje, itd.

Krenulo se od nekoliko hektara zemlje i obnove suhozida, gustirne, pristava i stare kamene kuće. Goran Bogdan kaže: "Svi smo mi zaljubljenici u Vis, a osluškujemo i probleme lokalne zajednice. Krcati otok tokom nekoliko ljetnih mjeseci, a nigdje nikoga na zimu, a kamoli aktivnosti ili javnih programa za kojima otočani žude. U doba Austro-Ugarske Monarhije, na Visu je živjelo gotovo 10.000 ljudi, danas je tri puta manje, a zimi još manje. Da bi na otoku bilo ljudi, potrebno je kreirati uvjete da se ljudi zadrže, da ima sadržaja koji neće biti samo tijekom ljeta - prvoklasni filmovi, kazališne predstave, filozofske debate, radionice glume, slikanja i pisanja za djecu, nešto što će ostati na otoku a jednako tako putovati daleko u svijet." 

Prvi javni programi "Škole autonomije" započinju već ove godine, a očekuje se i dolazak većine suosnivača, od kojih mnogi već godinama dolaze na Vis. Osim Horvata i Bogdana, jedan od najznačajnijih suvremenih talijanskih filozofa "Bifo" već godinama dolazi na Vis, Gael Garcia Bernal posjetio ga je i hvalio prošle godine na pozornici HNK-a, često su na otoku i umjetnica Hito Steyerl, pjesnik Marko Pogačar, umjetnička skupina !Mediengruppe Bitnik i Robert Perišić koji je nedavno objavio hvaljeni roman "Brod za Issu". Sve koji ovaj podvig smatraju inspirativnim i vrijednim potpore ISSA - Škola autonomije poziva da doniraju koliko su u mogućnosti putem službene stranice "ISSA - Škole autonomije": https://issa-school.org Stranica će donositi i sve novosti o ovom projektu.

>> VIDEO Pogledajte kako teku radovi na najdužem ovješenom mostu u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije