Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pokopan s dupinom kojeg je izrezbario pod granatama

Na Ovčari je zbog dobi izdvojen u skupinu koju su trebali pustiti, ali bivši je susjed rekao “Ne može”. Tamo je i ubijen
15. studenoga 2011. u 14:30 51 komentara 650 prikaza
kacic
Foto: Branimir Bradarić/VLM

Igor Kačić, rođen 23. kolovoza 1975. u Vukovaru, imao je svega 16 godina kad je počeo rat. Završio je prvi razred Elektrotehničke škole u Vukovaru i bio prepun planova. Nakon pada obrane grada, Igor je ubijen i i vodi se kao najmlađa žrtva Ovčare.

“Danas bi imao djecu...”

– Igor je bio predivno dijete. Danas bi imao 36 godina i vjerojatno bio oženjen i s djecom. Bio je izuzetno nadarena osoba i odličan učenik. Svirao je, pjevao i rezbario tako da nam je poslije njegove smrti ostao mali dupin kao uspomena, kojeg je rezbario još u podrumu kuće kada je rat već uvelike započeo. Cijelo vrijeme nosio ga je sa sobom, a dupina su našli uz njega kada je ekshumiran na Ovčari – prepričava Igorova majka Irena.

Igor je u ljeto 1991., po završetku školske godine, otišao s drugom djecom na more, a kući se vratio na svoj 16. rođendan. Nepuna tri mjeseca poslije je ubijen.

Opsadu grada proveo je s obitelji u atomskom skloništu u središtu grada gdje je, zajedno s ostalim mladim dečkima, s oružjem stražario te čuvao sklonište i ljude u njemu. Zadnje dane, prije pada obrane, proveo je s majkom i dvije sestre u vukovarskoj bolnici odakle je i odveden na stratište na Ovčaru.

– Bili smo zajedno u bolnici i to je bilo zadnji put da sam ga vidjela. Svi smo bili u strahu što će se dogoditi i hoćemo li preživjeti. Izlazili smo zajedno vani kada ga je Veselin Šljivančanin izdvojio. Obratila sam mu se, pokazujući Igorovu zdravstvenu iskaznicu, da ima samo 16 godina i da ga ne odvajaju od mene, na što mi je on samo grubo odgovorio da će provjeriti. Potom su ih odvezli na Ovčaru. Kasnije smo čuli da je na Ovčari bio izdvojen u skupinu koju su planirali pustiti, ali je jedan od susjeda rekao da ne može. Tamo je i ubijen – prisjeća se Irena Kačić koja vjeruje da je njezin maloljetni sin ubijen zbog svoga oca koji je bio zapovjednik obrane na Sajmištu, a koji je poginuo 2. listopada.

Ubijen zbog oca

– Igor je obećao ocu, nad njegovim mrtvim tijelom, da će se osvetiti. Nažalost, zločinci su se osvetili Igoru upravo radi oca – kaže Irena. Obitelj se u progonstvu nadala da je Igor ipak živ. Do njih su dolazile informacije da je zatočen. Surovu istinu doznali su nakon ekshumacije.

– Dali smo krv i na osnovu DNK potvrđeno je da je Igor ipak ubijen na Ovčari. Uz njegovo tijelo pronađen je i njegov izrezbareni dupin – kaže Irena Kačić koja je u Haagu svjedočila u postupku protiv Slavka Dokmanovića.    

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

 • velikazmija:

  to su naše komšije od16 godinapaza srbe --ustaša -- pomirdba --iš

 • Avatar ReTuRn Of ThE AlieN
  ReTuRn Of ThE AlieN:

  Proklete bile \'komšije\' mamu im je.em, kasapi i zlikovci, ove naše Hrvatske \'komšije\' su još gora zvjerad nego ove iz Srbije, ali sad su im ugrožena prava, pa dajmo im onda i veća

 • stefj:

  Žalosna priča. Šljivančanin na slobodi, navedeni bivši susjed možda sjedi u saboru ili u gradonačelnikovom uredu u Vukovaru, a Igor ispod zemlje. To je današnja Hrvatska zbilja...