Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Petrinja

Pokopan hrvatski branitelj nestao 1991.

Foto: Antun Petračić
1/4
11.04.2014.
u 17:54

Bolesna supruga Ana (85) sve vrijeme bila je članica Udruge udovica poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Grada Petrinje, a danas uz grobnicu predana joj je hrvatska zastava skinuta sa suprugova lijesa

Na groblju sv. Benedikt u Petrinji poslijepodne je pokopan Branko Mareković, rođen 1933., hrvatski branitelj, pričuvni policajac MUP-a, koji se od 21. rujna 1991. vodio nestalim. 23 godine trajala je potraga, uz neprekidnu žalost njegove obitelji, rodbine i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Bolesna supruga Ana (85) sve vrijeme bila je članica Udruge udovica poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Grada Petrinje, a danas uz grobnicu predana joj je hrvatska zastava skinuta sa suprugova lijesa. U tužnom pokopu sudjelovali su pripadnici Policijske postaje Petrinje, čiji je pričuvni pripadnik u ljeto 1991, bio Branko Mareković.

– Život je dao za domovinu, položio ga u temelje slobodne Hrvatske. Neka mu Bog otvori rajska vrata i udijeli vječni mir, u ime svih nas- u pogrebnom obredu rekao je župnik sv. Lovre, prečasni Josip Samaržija. U jesen 1991. Branko Mareković, do rata tapetar u gradskom autotransportnom poduzeću Slavijatrans, imao je 58 godina, a njegovi ostaci pronađeni su čak u Pančevu, u Srbiji. Obitelj ne zna kako je tamo završio, od okupacije Petrinje 21. rujna 1991. nisu imali nikakva saznanja o njegovoj sudbini. Identificiran je u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, a poklopili su se DNK podaci Brankove sada već pokojnih majke i sestre, te kćerke Marice i sina Slave. Uz njih, u žalosti su i zet Marijan, unučad Diana, Ivana i Tina, praunučad Marija, Ivan, Petrica i Tomislav. Ožalošćenu obitelj posjetile su članice Udruge udovica hrvatskih branitelja Petrinje, a današnjem pokopu nazočilo je i izaslanstvo Udruge zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Hrvatski feniks iz Zagreba, s potpredsjednikom Josipom Mužicom.

- Službeno se traži još pet branitelja iz Petrinje i devet nestalih u obrani grada iz ostalih dijelova Hrvatske, a traga se i za najmanje 60 civilnih žrtava iz okupacije Petrinje i okolice- kaže Đurđa Bobinac, predsjednica gradske udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

>> 'Neprijatelju ispred nosa oslobodili smo naše sumještane'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije