Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPILOG Kakva je budućnost “vjerskog turizma” u Saborskom?

Pokop poginulog na šamanovu obredu

03.01.2009.
u 17:54

SABORSKO – Na mjesnom groblju po sibirskoj hladnoći pokopanje Ratko Barić, tragično preminuli sudionik novogodišnjeg dočeka na ranču načelnika Luke Hodaka. Miljenka, kako su ga zvali sumještani, ispratilo je cijelo Saborsko, njih preko preko dvije stotine, a misni obred predvodio je župnik fra Slavko Antunović. Barića su ispratili supruga Ankica, kćeri Anđelka i Kata te sin Jure.

Nema ga na sprovodu
– Mnoga se pitanja postavljaju na koja mi sada nećemo dati odgovore – poručio je fra Slavko na pogrebu, na kojem nije bio načelnik Hodak.

Inače, on se nalazi u svojoj obiteljskoj kući u Saborskom nakon što je otpušten iz ogulinske opće bolnice. Nije dopustio fotografiranje, no poručio je da ne želi davati izjave dok se ne završi policijska istraga. On, također, očekuje konačni stav svoje stranke HDZ-a, a ona će se tek naknadno očitovati o tragičnom događaju.

Na pogreb nije došao zbog, kako je rekao, preemotivne situacije jer je tragično preminuo njegov prvi susjed. Za taj događaj na novogodišnjem dočeku smatra da je bio splet nesretnih slučajnosti, u čemu ne vidi bilo čiju krivnju, pa tako ni svoju.

Zabranjeno snimanje
Nakon što je obavila očevid na ranču, policija je završila očevid i u obiteljskoj kući Luke Hodaka. Službeno policijsko izvješće iz Policijske uprave karlovačke još se uvijek očekuje. Zamolbe novinara da dopusti snimanje na mjestu tragičnog događaja načelnik Hodak bez iznimke je odbio.

Hodak, načelnik malog pitoresknog središta općine Saborsko, od svoga je mjesta dulje vrijeme pokušavao učiniti lokalno turističko središte, koje bi se oslanjalo na ekološku poljoprivredu. U tome se nerijetko sluižio i prilično neuobičajenim metodama, koje su završile gubitkom ljudskog života.

Težak udarac
Tragičnim događajem mjesto u srcu Male Kapele pretrpjelo je udarac od kojega će se teško oporaviti. Mjesto je, naime, tijekom Domovinskog rata u potpunosti bilo spaljeno i uništeno, a mještani protjerani. Nakon rata Saborsko nikako da krene putem gospodarskog razvoja.


Zagovarao šamanizam kao vjerski turizam

Načelnik Luka Hodak nakon desetljeća angažmana u zajednici Hare Krišna nekoliko zadnjih godina počeo je prakticirati misticizam sjevernoameričkih Indijanaca, a sam je postao šaman razvijajući vrstu “vjerskog turizma”, što možda i ne bi bila tako loša ideja, ali ipak je u prvi plan, umjesto interesa svojih sumještana, stavljao osobne vizije, koje mnogi nazivaju ekshibicijama. Tako se Mate Vuković, nezavisni vijećnik, već desetljeće bezuspješno borio protiv načelnikove vizije razvoja općine, koja je, kako smatra, u konačnici otjerala mnoge potencijalne ulagače, a pogotovo mlade Saborčane koji su svojim znanjem mogli pridonijeti mjestu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije