Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posrnuli poduzetnik

Pokojnoj supruzi prodao 7740 dionica za 100, vrijedile 4,3 mil. kn

'28.05.2012., Bjelovar, Zupanijski sud - Slucaj tvrtki Jata i Drvogradjenje. Na Zupanijskom sudu pocelo sudjenje bivsem vlasniku spomenutih tvrtki, drugookrivljenom Andjelku Tosu (L), te direktorima,
'Damir Spehar/PIXSELL'
29.05.2012.
u 11:30

Uz Toša terete se i Željko Radić i Ivan Stankić, direktori njegovih tvrtki Jata i Drvograđenje

Čitanjem optužnice jučer je na Županijskom sudu u Bjelovaru započelo suđenje Anđelku Tošu, posrnulom bjelovarskom poduzetniku koji je široj hrvatskoj javnosti postao poznat u svibnju 2010. godine kada je zbog financijskih malverzacija uhićen zajedno s bivšim načelnikom općine Molve HSS-ovcem Ivanom Kolarom. O uskočko-policijskoj akciji tada su izvještavali gotovo svi domaći mediji.

Zlorabili položaj

Anđelko Toš, kao drugooptuženi, na optuženičku klupu bjelovarskog suda sjeo je u društvu prvooptuženog Željka Radića, bivšeg direktora tvrtke Jata i trećeoptuženog Ivana Stankića, bivšeg direktora Drvograđenja, dviju propalih tvrtki iz Toševog posrnulog poslovnog carstva. Trojka je optužena zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na nju te prekoračenja ovlasti, čime su trećim osobama priskrbili nepripadnu materijalnu dobit u iznosu od gotovo pet milijuna kuna.

Državno odvjetništvo u optužnici tako navodi da su Željko Radić kao direktor i Anđelko Toš kao vlasnik u travnju 2008. godine Toševoj pokojnoj supruzi Gordani za smiješnih 100 kuna prodali 925 dionica tvrtke Turist koje su tada vrijedile 515.225 kuna. Odluku o prodaji dionica napisao je Toš, dok je Radić potpisao ugovor o prodaji.

I zemljište ispod cijene

Po istom obrascu i za istu cijenu od smiješnih 100 kuna Toš je potom, sada uz asistenciju Stankića, supruzi Gordani prodao i 7740 Turistovih dionica koje su bile u vlasništvu Drvograđenja. Tom prodajom Gordani su osigurali nepripadnu dobit od 4,3 milijuna kuna. Nadalje Toš je pogodovao i kćerki Tajani kojoj je zemljište u vlasništvu Jate, vrijedno 61.951 kunu, prodao za 8.500 kuna čime joj je osigurao nepripadnu dobit od 53.451 kunu. Tvrtke Jata i Drvograđenje zbog dugova završile su u stečaju, a radnici su ostali su bez posla.

 

Ključne riječi

Komentara 1

HE
hellbani
21:18 30.05.2012.

jos fali tu u optuzbi i Rimac., koji se nakrao isto ;) pa oprao novce s " elektricnim automobilom " hahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije