Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije dočekao

Pokojni znanstvenik može zadržati svog Nobela za medicinu

ralph steinman
Foto: AFP/Pixsell
1/8
03.10.2011.
u 11:55

Kanadskog znanstvenika proglasili su dobitnikom Nobela ne znajući da je umro prije tri dana

Bruce Beutler (54) i Jules Hoffmann (70) te Ralph Steinman dijele ovogodišnju Nobelovu nagradu za medicinu i fiziologiju.

No, ovogodišnje proglašenje dobitnika bit će upamćeno jer je jedan od njih trojice, Ralph Steinman, umro 30. rujna, dakle tri dana prije proglašenja. Obavijest o Steinmanovoj smrti prvo su objavili njegovi kolege sa Sveučilišta Rockefeller u New Yorku ubrzo nakon proglašenja.

Znanstvenik je preminuo od raka gušterače koji mu je dijagnosticiran prije četiri godine.

Zanimljivo je da se Nobelova nagrada nikada ne dodjeljuje postumno, osim ako dobitnik nije umro nakon proglašenja, a prije dodjele nagrade.

Član Nobelova odbora za medicinu Goran Hansson kazao je da odbor u trenutku kad je izabran za dobitnika uz Beutlera i Hoffmanna nije znao da je Steinman preminuo. Hansson je napomenuo da je više od sat vremena nakon proglašenja pokušao stupiti u kontakt s dobitnicima nagrade, međutim nije uspio. Ipak, Nobelov je odbor nakon nekoliko sati vijećanja odlučio da kanadski znanstvenik može zadržati nagradu. Kazali su kako pravilo glasi da se niti jedno djelo znanstvenika neće uzimati u obzir nakon njegove smrti no oni nisu znali da je Steinman u međuvremenu preminuo i smatraju da je svojim radom zaslužio Nobela.

Steinman je s dvojicom znanstvenika trebao dijeliti i novčanu nagradu od 1,5 milijuna dolara.

Bruce Beutler i Jules Hoffmann nagrađeni su za otkrića vezana uz aktivaciju urođenog imuniteta, a Ralph Steinman nagrađen je za otkriće dendritskih stanica i njihove uloge u stečenom imunitetu.

Podsjetimo, dobitnik te prestižne nagrade prošle godine bio je Robert Edwards sa Sveučilišta Cambridge u Velikoj Britaniji, a nagrađen je za pomoć u liječenju ljudske neplodnosti razvojem oplodnje in vitro.

Ove godine znanstvenici su revolucionarizirali naše razumijevanje imunosnog sustava čovjeka, otkrivši način na koji se on aktivira, obrazložilo je vijeće za dodjelu nagrade.

Znanstvenici su dugo istraživali "vratare" kojima imunosni sustav čovjeka ili životinje odgovara braneći se od bakterija i ostalih mikroorganizama.

Beutler i Hoffmann otkrili su proteinske receptore koji mogu prepoznati takve mikroorganizme i aktivirati urođeni imunitet što je inače prvi korak djelovanja imuniteta. Steinman je otkrio dendritske stanice imuniteta i njihove jedinstvene sposobnosti za uključivanje i reguliranje stečenog imuniteta, što se događa dolazi u kasnijoj fazi kada imunosustav odgovara zbog čega mikroorganizmi nestaju iz tijela.

Otkrića trojice nobelovaca prikazala su kako dolazi do faza i odgovora urođenog i stečenog imuniteta, a time i omogućila uvid u funkcioniranje određenih bolesti. Njihov rad otvorio je nove vidike za razvoj prevencije i liječenja infekcija, raka i upalnih bolesti.

Komentara 9

LI
liskovaca
13:27 03.10.2011.

da bi dobio nobelovu nagradu moraš biti židov!

OB
-obrisani-
14:11 03.10.2011.

Svedske sluge se ulaguju Amerikancima. To su cinili svih ovih desetljeca. Prvo je bilo ulagivanje Hitleru i Njemackoj, a kada su uvidjeli da ce Amerikanci izaci kao pobjednici brzo su okrenuli plocu. Ta svedska intelektualna elita meni se gadi, jer se ponasaju kao zlocinici. Cijelo svedsko drustvo su pretvorili u laboratoriju u kojoj treniraju vlastiti narod da gledaju u Ameriku kao dragog Boga.Za njih druge zemlje ne postoje na karti svijeta!Kada je Alfred Nobel osnovao Nobelovu nagradu on nije mislio na poltiku, vec je zamislio nagradu kao nesto sto ce biti za cijeli svijet. Ali ovi svedski mizerni intelektualci su je pretvorili u politicko sredstvo pa je daju samo americkim i svedskim prijateljima. Ovdje se ne radi ni o nauci ni o literaturi vec o politickim igrama. A vjerovatno ima ljudi koji su jos naivni pa vjeruju u moralne i eticke vrijednosti Nobelovog komiteta. Medjutim ti vodeci svedski intelektualci niti imaju ponosa ni morala.

Avatar blackula9
blackula9
12:32 03.10.2011.

medicina je budućnost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije