Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sustav geografskog porijekla

'Pokažite mi na karti Europe gdje su Feta i Mozzarella'

mozzarella1
REUTERS
18.03.2015.
u 16:12

Eurozastupnica SDP-a je dodala kako su ambicije s europske strane da se pregovori završe ove godine nerealne

 Biljana Borzan ovaj tjedan boravi u Washingtonu kao članica službene delegacije Europskog parlamenta. Europarlamentarci na čelu s predsjednikom Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i sigurnost hrane imaju dogovoren niz sastanaka kojima je svrha razmjena mišljenja o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP).

 - Prvi dan smo imali sastanke u američkoj Agenciji za zaštitu okoliša i Ministarstvu poljoprivrede. Posebno su bile zanimljive rasprave o pesticidima, poljoprivrednoj razmjeni, zaštićenim oznakama geografskog porijekla i klimatskim promjenama. Očito je da su po nekim pitanjima razlike u mišljenjima velike. Primjerice, polazišne točke oko politika zaštite okoliša su poprilično udaljene. Isto tako, Kada smo raspravljali o europskom sustavu zaštićenog geografskog porijekla prehrambenih proizvoda, jedan američki predstavnik je tražio da mu pokažemo gdje to na karti Europe piše Feta ili Mozzarella, kazala je Borzan.

Delegaciju do petka očekuje niz sastanaka od kojih valja izdvojiti susrete s članovima Kongresa iz obje velike američke stranke, posjet Agenciji za hranu i lijekove te američkoj Gospodarskoj komori. Predviđen je i sastanak s predstavnicima nevladinih udruga kako bi se dobila i njihova perspektiva o TTIP-u.

 - U Washington smo došli po odgovore i pojašnjenja jer nam je posao informirati građane o ovom važnom sporazumu. Treba imati na umu da i s američke strane postoji skepsa prema TTIP-u i zato je bitno da saznamo što oni vide kao moguće probleme. Nije ni s naše strane Atlantika sve med i mlijeko, SAD na primjer ima strože propise za medicinske proizvode i automobilsku industriju. Ne smijemo pretpostaviti da su Amerikanci automatski za TTIP, smatra Borzan.

Eurozastupnica SDP-a je dodala kako su ambicije s europske strane da se pregovori završe ove godine nerealne.

 - SAD u isto vrijeme pregovara s azijskim zemljama o Transpacifičkom trgovačkom sporazumu (TPP) i temeljito važe svoje opcije. Također treba imati na umu da se 2016. održavaju izbori za nasljednika Barracka Obame na mjestu predsjednika te da Republikanci kontroliraju oba doma Kongresa koji potvrđuje ovakve sporazume, smatra Borzan. 

 - Ovim putem želim zahvaliti svima koji su se uključili jer su mi ukazali na niz pitanja poput utjecaja na male poljoprivrednike, transparentnost i prava potrošača. Izuzetno sam zadovoljna odazivom jer sam dobila iz svih dijelova Hrvatske, ali i dijaspore. Mišljenja su im različita, od poduzetnika kojeg američki propisi sprječavaju da izvozi u SAD do ekoloških organizacija koje se  izričito protive sporazumu. To su sve legitimni interesi koje moramo uzeti u obzir, smatra Borzan.

 - Radi se o dokumentu koji bi mogao uvelike promijeniti globalne ekonomske odnose, ali i svakodnevne živote naše i budućih generacija. Ako se dobro ispregovara, sporazum bi mogao značajno ojačati obje ekonomije. Hoće li ga Europski parlament podržati ovisit će o tome hoće li Komisija ispoštovati obećanja koja je dala vezano uz očuvanje viših europskih standarda i vrijednosti, poručila je eurozastupnica iz Hrvatske.

>> U obranu TTIP-a: Samo slušamo da je loš i zao, no možemo li zamisliti mogućnost da je dobar?

Komentara 5

SL
shooshko.luka
16:34 18.03.2015.

glavo da ameri kroje eu sudbinu...

SL
shooshko.luka
16:34 18.03.2015.

glavo da ameri kroje eu sudbinu...

NE
Neutralac
18:35 18.03.2015.

ha...ha.. kad je EU impotentna....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije