Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugroženost

Pojedina cestička područja nemoguće je obraniti od poplava

'varazdin/medjimurje varazdin, cestica, 16.04.2009.  nacelnik opcine cestica mirko korotaj snimio Marko Jurinec'
'jurinema'
25.10.2010.
u 17:50

Procijenjena je opasnost od svih mogućih katastrofa, pa i od probijanja kanala Hidroelektrane Markovac u Sloveniji

Zbog sve učestalijih poplava na cestičkom području općina je donijela odluku o procjeni ugroženosti stanovništva.

- Ponajprije se to odnosi na procjenu ugroženosti od poplava pa onda od drugih elementarnih nepogoda u cijeloj općini. Naglasak je posebno na zaštiti od poplava, naročito područja koja je nemoguće obraniti, poput Lovrečan Otoka. Država je tamošnja domaćinstva namirila još 60-ih godina. Dobili su novac za gradnju kuće na drugom mjestu. Sagradili se je za djecu, a oni su ostali živjeti u svojim kućicama u mjestima koja su ugrožena poplavama. Više nemaju pravo na naknadu štete od poplave, no općina se mora brinuti i o njima kao i svakome tko se nađe na tom području - doznajemo od Mirka Korotaja, cestičkog načelnika.

Dodaje da je procijenjena opasnost od ostalih katastrofa. Moglo bi se, na primjer, dogoditi probijanje kanala Hidroelektrane Markovac u Sloveniji, pa bi se ugrozilo stanovništvo Cestice. - To je područje uz rijeku Dravu u Lovrečan Otoku i Brezje Otoku. Isto tako postoji mogućnost probijanja kanala i razlijevanja vode iz njega u Virje Otoku te kanala HE Varaždin. Dogodi li se to, paplavilo bi područje od Virje Otoka i Vratno Otoka sve do Virja – kaže Korotaj.

Procjena je napravljena i za prirodne katastrofe, za što je izrađen i plan zaštite i spašavanja te osnovan stožer za zaštitu i spašavanje, od devet članova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije