Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izgledaju isto

Imate Android? Stručnjaci za sigurnost upozoravaju: Na ovo morate pripaziti!

Instagram
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
22.05.2024.
u 13:22

Lažne aplikacije na zaslonu izgledaju isto, imaju iste ikone i ne razlikuju se od originalnih softvera, no "zlonamjerna aplikacija nastoji izvršiti štetne radnje ili preuzeti osjetljive informacije bez korisnikovog pristanka i znanja"

Na Android uređajima su se pojavile nove zlonamjerne inačice inače poznatih aplikacija, kao što su Instagram, Snapchat, WhatsApp, X (Twitter) i Google. U slučaju da na mobitelu primijetite dvostruke ikone tih aplikacija ili ste ih možda preuzeli iz neslužbenih trgovina, razmislite o njihovom brisanju, prenosi Mirror Online.

Stručnjaci za sigurnost iz kompanije Sonic Wall su otkrili da hakeri koriste ove popularne platforme kako bi zarazili uređaje zlonamjernim softverom u nadi da će se domoći osobnih podataka korisnika aplikacija. Lažne aplikacije na zaslonu izgledaju isto, imaju iste ikone i ne razlikuju se od originalnih softvera, no "zlonamjerna aplikacija nastoji izvršiti štetne radnje ili preuzeti osjetljive informacije bez korisnikovog pristanka i znanja".

Nakon instalacije zlonamjernih inačica, aplikacije će tražiti dopuštenja od vlasnika mobitela. Tu spadaju dopuštenja na uslugu pristupačnosti i dozvola administratora uređaja. "Traženjem ovih dozvola, zlonamjerna aplikacija nastoji steći kontrolu nad žrtvinim uređajem", dodaju iz Sonic Walla. 

VEZANI ČLANCI:

Googleova službena trgovina čini Android toliko popularnim, ali postoje primjeri poput ovoga kada stvari mogu krenuti po zlu. Zato prije instaliranja aplikacija na uređaj biste trebali provjeriti programera aplikacija i recenzije tih istih aplikacija, a nakon instaliranja treba dodatno pripaziti na dopuštenja koja aplikacija traži od vas. 

GALERIJA Sveučilišna bolnica pod 'opsadom' najmodernije vojne tehnike, ovaj moćni stroj hrvatski je proizvod

Instagram
1/35

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije