Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cvjetanje mora

Pojavile se toksične alge na plažama između Pule i Poreča

Plava plaža
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
18.08.2015.
u 16:47

Znanstvenici iz Ruđerova Centra za istraživanje mora u Rovinju (CIM) zabilježili su početkom kolovoza veće koncentracije toksičnih algi na nekoliko plaža između Pule i Poreča što dosad nije bilo zabilježeno duž naše obale

Visoke temperature pogoduju razvoju toksičnih algi duž jadranske obale, od Italije do Hrvatske, izvijestili su u utorak iz Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju nakon što su zabilježili veće koncentracije toksičnih algi na nekoliko plaža između Pule i Poreča.

Tijekom proteklih tjedana talijanski je tisak izvještavao o pojavi toksičnih algi iz roda Ostreopsis uz talijansku obalu. Zato su na više od dvadeset plaža u Italiji podignute crvene zastave, što je uobičajena procedura koju je uvela talijanska vlada nakon nekoliko masovnih pojavljivanja toksičnih algi uz njihovu obalu posljednjih godina s ciljem da se mjerama upozorenja zaštitite građani i turisti.

Masovne pojave ovih algi duž hrvatske obale bilježile su se inače kasnije tijekom godine, u listopadu, no znanstvenici iz Ruđerova Centra za istraživanje mora u Rovinju (CIM) zabilježili su početkom kolovoza veće koncentracije toksičnih algi na nekoliko plaža između Pule i Poreča, što dosad nije bilo zabilježeno duž naše obale.

Međutim, za razliku od Italije, u Hrvatskoj ne postoji sustav upozorenja i praćenja za takve događaje niti je definirana kritična granica pojavljivanja. Centar za istraživanje mora prikuplja dodatne informacije o raspodjeli ovih algi uz obalu Istre kako bi potaknuo kreiranje sustava upozorenja, izvijestili su iz Rovinja.

Jednostanične alge iz roda Ostreopsis žive u plitkim vodama do dubine od tri metra, duž obalnog područja. Prilikom masovnog razvoja ovih jednostaničnih algi stvara se smeđi obrast pri dnu, na kamenju i na drugim algama. Također, mogu se zamijetiti i plutajuće smećkaste nakupine algi na morskoj površini i u vodi. Cvat alge tipično traje od dva do tri tjedna. Ove alge proizvode hlapljiv toksin, a ako čovjek dođe u kontakt s toksinom, tako da udahne aerosol ili ako dođe do kontakta preko kože, najčešće se javljaju simptomi slični prehladi – curenje iz nosa, kašljanje i vrućica. Također se mogu javiti kožne reakcije slične alergijskim reakcijama.

Građanima s respiratornim problemima poput astme savjetuje se da se drže najmanje 20 metara od obale kako bi se smanjila njihova izloženost aerosolima. Zamijete li simptome, preporučuje se udaljavanje od plaže, a ako se simptomi pogoršaju, savjetuje se da se obrate liječniku. Osobe koje zamijete opisane simptome nakon boravka kraj mora iz Centra u Rovinju pozivaju da simptome i plažu na kojoj su boravili prijave na Centar za istraživanje mora i okoliša , na e-mail adresu cimostreopsis@gmail.com ili na www.facebook.com/CIMOstreopsis.

>>Izlijevanje 5 kilograma maziva na Hvaru uzrokovalo manje oštećenje mora

Komentara 1

SJ
Sve je uzalud
11:27 20.08.2015.

........klasika.................pojavile su se alge da bi raja na 20 metar od mora gradila bazene........kao tobože naše je more opasno..............nema morskih pasa, velikih liganja,nema nafte, ali ima smrtonosnih algi u moru koje se maltene mož e piti........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije