Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gradonačelnik vladi:

Pogrešna mjerila, Ogulin nije iznad hrvatskog prosjeka

Jure Turković
Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
27.12.2013.
u 17:00

Posljednjih desetak godina život u Ogulinu donekle je bio olakšan upravo Zakonom o brdsko-planinskom području

– Predloženi Zakon o regionalnom razvoju imat će krajnje negativan utjecaj na područje grada Ogulina, ali i Like i Gorskog kotara. Ne slažemo se s Uredbom o indeksu razvijenosti po kojoj je Ogulin svrstan iznad prosjeka Hrvatske. Kod navedene kategorizacije riječ je o nedostatnim i neprimjerenim mjerilima za ocjenu razvoja – upozorava gradonačelnik Ogulina Jure Turković. Na adresu Vlade uputio je primjedbe na novi Zakon o regionalnom razvoju koji bi trebao zamijeniti onaj “brdski”. Upozorava da je posljednjih desetak godina život u Ogulinu donekle bio olakšan upravo pogodnostima koje je nudio Zakon o brdsko-planinskom području.

– Zamijenit će ga Zakon o regionalnom razvoju, čiji je prijedlog izazvao žestoke reakcije građana Ogulina. Njime se ukidaju dosadašnje pogodnosti, a naš grad, kao i slične jedinice lokalne samouprave, upućuje na cestu potpunog siromaštva. I ne samo to. Posebno se ne slažemo s kriterijem dohotka po stanovniku, kao i proračunskog prihoda po stanovniku. S obzirom na mali broj stanovnika do kojeg je došlo zbog njihova odljeva u urbana središta, taj je kriterij apsolutno neprimjenjiv. Isto vrijedi i za izračun stope nezaposlenosti koja je zahvaljujući matematici utemeljenoj na malom broju stanovnika relativno niska, a u stvarnosti vrlo visoka. Za izračun stupnja razvijenosti za gorska područja nužno je uzeti u obzir nadmorsku visinu, nagib i vertikalnu raščlanjenost terena, klimatske i druge prirodne osobitosti koje predstavljaju otežane uvjete za život i rad. Ti kriteriji važeći su u “brdskom” zakonu – napominje Turković, koji smatra da treba donijeti poseban zakon za gorsku Hrvatsku.

– Predlažem da se stvori poseban fond za razvoj ruralnih područja, kao i izmjenu Zakona o šumama. Umjesto tri posto, koliko Hrvatske šume plaćaju doprinos lokalnim jedinicama, neka se postotak poveća na deset – kaže Turković.

>> Ministar Grčić: U ovom trenutku nema razgovora o ukidanju županija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije