Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Pogoduju onima što rade na crno': Teške optužbe protiv Hrvatskih šuma zbog smilja

Deset proizvođača koji su u lipnju pristali na povišenje cijena pritom su potpisali i tzv. Pismo razumijevanja za koje Jukić također tvrdi da je nezakonito.
28. srpnja 2016. u 13:21 1 komentara 455 prikaza
smilje
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Prerađivač smilja i savjetnik za proizvodnju eteričnih ulja Sretan Jukić prozvao je u četvrtak Hrvatske šume za kršenje zakona tvrdeći da su mimo važećeg cjenika povisile cijenu kilograma ubranog smilja čime, kako je kazao, pogoduju onima što rade "na crno".

smilje macura Pomama za aromatičnim biljem 'Angažirali smo i zaštitare da nam čuvaju smilje od lopova' prerada smilja Zlatne kapi Po kilogramu ulja od smilja 
i do 10 tisuća kuna zarade

Jukić je na konferenciji za novinare ustvrdio da je u cijelu priču uključeno i Ministarstvo zaštite okoliša koje je odobrilo branje 10.000 tona smilja, koliko ga "nema na cijeloj kugli zemaljskoj".

Zbog niza navodnih nepravilnosti najavio je podnošenje kaznenih prijava te podsjetio da se zbog branja smilja već vodi više sudskih postupaka.

Jukića posebno smeta što su Hrvatske šume u lipnju povišenje cijene kilograma ubranog smilja ugovorile s 10 tvrtki, iako je u tom poslu 30-ak poduzeća. I on je, kaže, bio pozvan na sastanak, no tvrdi da nije želio sudjelovati u nezakonitom dogovoru.

Jukić: Prekršen je Zakon o šumama

"U važećem cjeniku i dalje stoji da je cijena kilograma smilja kunu", naglašava Jukić, dodajući da se cijena ne može povisiti bez utvrđene procedure, odnosno promjene zakona i važećih uredbi.

Tvrtke koje žele brati posebne vrste bilja, poput smilja, na područjima u vlasništvu Hrvatskih šuma po utvrđenom postupku najprije trebaju dobiti dozvolu od Ministarstva zaštite okoliša i nakon toga potpisati ugovor s Hrvatskim šumama.

Deset proizvođača koji su u lipnju pristali na povišenje cijena pritom su potpisali i tzv. Pismo razumijevanja za koje Jukić također tvrdi da je nezakonito jer takvo što "uopće ne postoji u hrvatskoj pravnoj terminologiji".

"Poanta priče je da je prekršen Zakon o šumama, pravilnik o sporednim šumskim proizvodima i cjenik. Njih nekoliko se nešto dogovorilo. Kako je to moguće, ne znamo. U roku od par dana ćemo podnijeti kaznene prijave jer nadležne institucije nisu učinile svoj posao", kazao je Jukić.

>> Na Cresu zaplijenjeno više od tone smilja

zanimljivo
Odrekli se imena, ali i prezimena! Svoja prava imena domaće zvijezde dobro kriju od javnosti! Znate li ih?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • like_a_boss:

    Pavelić. U pritvor. Njega je postavio Jakovina. Sa njim također u pritvor. Njega je postavio Milanović. On je zaštićen od strane Cvitana. Nema tko da ga strpa u pritvor. Zato zapamtiti ovu pljačku u šumama, i kazniti Milanovića i lopovsku ... prikaži još! koaliciju na izborima...