Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pogođeni TVIK snimljen sa 7 različitih lokacija

08. travnja 2008. u 09:18 4 prikaza
mis-hag.jpg
Foto: import

Koliko god da su tužitelji, primjenom zaštitnih mjera, “isprekidali” protuispitivanje njihova svjedoka 6 od strane triju obrana, na kraju rasprave zaključak obrana je zajednički – svjedok 6 pomogao je obranama! Pozvan je od tužitelja ne bi li dokazao jednu od glavnih teza tužiteljstva o nesmiljenom i neciljanom granatiranju snaga HV-a, no branitelji su uspješno demontirali sve što je ovaj svjedok “donio”.

– Svjedok 6 potvrdio je sve glavne teze obrane Gotovine, zadovoljan sam – rekao je branitelj Gotovine Luka Mišetić. Gotovinina obrana, predvođena Mišetićem, u dugotrajnoj, ali preciznoj prezentaciji sudskom je vijeću, rabeći originalni i nemontirani materijal od kojega je nastao film “Oj Krajino” Zastava-filma, pokazala kako je tvorac filma manipulirao i namontirao ovaj “dokazni” materijal tužiteljstva.Mišetić je objasnio da je Zastava-film bio sastavni dio JNA te da je snimala ekipa koja nije slučajno iz Beograda došla u “Krajinu”. Pokazani su i ugovori koji potvrđuju dogovoreni posao te ekipe – snimanje propagandnih materijala za potrebe vojske RSK. Efektan je bio trenutak kada Mišetić pušta dio “sirovog” materijala (oštećene zgrade i crni dim, ali uza zvuk ptica pjevica), pa potom iz filma, koji je kao dokaz tužiteljima dostavio svjedok 6, gdje je na tu istu sekvencu namontiran fijuk i udar granata.

Najzanimljiviji dio bila je prezentacija desetaka “zamrznutih” kadrova snimljenih s različitih lokacija, a na kojima se uvijek, bliže ili dalje, vijorio crni gusti dim. Nakon što je od svjedoka Mišetić tražio da prepozna lokacije, Mišetić je poentirao i sucima dokazao da je izvor crnog dima  uvijek, u svim kadrovima isti – područje Tvornice vijaka – TVIK u Kninu. To je izravno potvrdio i svjedok tužiteljstva.

Primarni vojni cilj
Time je obrana dokazala da je riječ o propagandnom uratku agenata JNA, koji su mudro, “prekomjerno” snimali uvijek isto “prekomjerno” granatiranje, stvarajući tako efekt da cijeli Knin gori. Ova je prezentacija ostavila dojam na sudsko vijeće jer je i ono uvidjelo da se, nakon prvih nekoliko sati artiljerijske pripreme HV-a s početka Oluje, iznad Knina vije jedan jedini crni stup dima te nekoliko manjih, bijelih.

I izvori tih stupova dima su detektirani. Pokazalo se da se viju iz lokacija koje se nalaze neposredno uz legitimne vojne ciljeve – kasarne Senjak i Doma vojske. TVIK je artiljeriji HV-a bio primarni cilj zato što se u prostorima te tvornice proizvodilo oružje, a bili su smješteni i tenkovi. Svjedok je rekao da su u blizini tih objekata pogođeni i neki civilni objekti.  Sudac Alphons Orie aktivno je sudjelovao u raspravi, često i sam ispitujući svjedoka.Na kraju je svjedoka upitao, citirajući njegovu pismenu izjavu: “Granate su padale svuda, nije djelovalo da su usmjerene na određena mjesta, kao da je namjera bila da se preplaše ljudi”, pa ga upitao: “Na osnovi onoga što smo čuli, da je u nekim prilikama bila riječ o istom pramičku dima, te da se, na prvi dojam pogođene zgrade nalaze u blizini objekata za koje se može reći da djeluju kao vojni – stojite li i dalje pri izjavi da su gađane “neodređene mete” ili je dio granata ipak išao na vojne mete?”.

Svjedok jer rekao da je ono što se vidi na filmu bilo u “danom trenutku”, ali da se granatiranje nastavilo i poslije. Pretpostavlja da se koncentriranije gađalo na Senjak i Dom vojske, ali da ne može procijeniti je li bila riječ o nekoliko stotina ili tisuća granata, da će za to morati zvati drugog, stručnog svjedoka. Sudac je nakon toga “otpustio” svjedoka, a branitelji su, kasnije upravo po ovoj intervenciji Orieja, zaključili da je i sudsko vijeće shvatilo nedosljednost svjedoka.

Drugi potpisali
Pogotovu što je, u više navrata, kada su mu predočeni njegovi potpisi na dokumentima, odgovarao petljajući – jest, to je moj potpis, ali nisam se slagao s time, drugi su mi to napisali...


Pečeno janje i prekomjerno granatiranje

Odvjetnika generala Markača zainteresirao je jedan dio pisane izjave svjedoka.
MIKULIČIĆ: Kažete da ste otišli u selo po roditelje, ali i uzeli janje da ga ispečete?
SVJEDOK 6: Išao sam prvo u svoj stan u Kninu, da uzmem vino i rakiju, onda u selo, da ispečem janjetinu...
MIKULIČIĆ: Zar u vrijeme žestokog granatiranja?
SVJEDOK 6: Pa granatiranje je ostalo iza nas, oko 30-40 kilometara, očekivao sam da će se dogoditi neki kompromis. No, onda je krenula kolona izbjeglica, i iz mog sela, uvečer smo i mi krenuli.


Svjedok o poznanstvu s pukovnikom Nestorovićem

"Je li vam poznato kako su izgledala policijska vozila i njihove registracijske oznake u Kninu prije kolovoza '95.?", upitao je Mišetić prikazavši ponovno dio filma u kojem su vidljiva ta vozila, što je potvrdio i sam svjedok. "Je li vam poznato da se vojska srpske krajine koristila 'Zastava filmom' tijekom akcije Oluja?", upitao je Mišetić, na što je svjedok izjavio kako mu to nije poznato iako su oni bili tada prisutni u Kninu i da su pratili jednu vojnu vježbu, te da su se oni slučajno zatekli tamo toga dana i jedino su oni bili u mogućnosti snimiti što se tamo dogodilo toga dana". "Milivoje Nestorović bio je pukovnik po činu, ali se nije bavio vojskom. Koliko sam ja mogao procijeniti, on se bavio kulturom", izjavio je jučer svjedok, a danas je isprva opovrgnuo svoju izjavu da bi kasnije ipak priznao da je sve to rekao te ispričao svoj susret s njim. "Koliko mi je poznato, nije preminuo, već je umirovljenik i živi negdje u unutrašnjosti Srbije. Bio je snimatelj 'Zastave filma' i snimao je na više lokacija sa svojim kolegom Zubovićem. S obzirom na to da je redatelj, zato sam rekao da se bavi kulturom, no to je sve što znam o njemu. Točno je da je vojska proizvodila filmove. 'Zastava film' radio je edukativne filmove za vojsku. Razgovarao sam s Nestorovićem jer sam se i sam bavio kulturom pa mi je bilo korisno razgovarati s njim i tako sam ga zapravo upoznao", ispričao je svjedok.


Rasprava o bojama za obilježavanje

Sudac Alphons Orie u jednom trenutku je, za vrijeme prikazivanja snimki i fotografija, zatražio da se ubuduće tužiteljstvo koristi crvenom bojom, a obrana plavom, kako ne bi dolazilo do zabune i pomutnje.


Videozapisi kao dokazi

Podsjetimo, jučer su i tužiteljstvu i obrani videozapisi bili glavni aduti. Tužiteljstvo je kao dokaz prikazalo snimke snimljene u ljeto 1989., s dva srpska mitinga – s Gazimestana na Kosovu, gdje je Milošević prvi put najavio oružane borbe, te sa skupa u Kosovu kraj Knina. "Dobro je krenulo, svjedok je, govoreći o granatiranju Knina, potvrdio 90 posto naših teza, ne znam je li on toga uopće i bio svjestan. Usporedbom mitinga iz ljeta 1989. na Gazimenstanu i u Kosovu kod Knina željeli smo suprotstaviti se tvrdnji svjedoka kako je “Krajina” stvorena kao odgovor na ustašku politiku Tuđmana, jer tada još nije bilo izbora, još je uvijek bila SRH, dakle Srbi su se pobunili godinu dana prije", rekao je odvjetnik Mišetić.

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj