Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neviđena tragedija

Pogledajte video rekonstrukcije stravične nesreće u Švicarskoj

Valentino Rossi
AFP
Autori: am/VLM, luc, ba/VLM, tri/VLM
14.03.2012.
u 07:28

Od 28 poginulih čak su 22 djeteta koja su se vraćala kući iz skijaškog kampa

Neviđena tragedija u crno je zavila tri nacije: Belgiju, Nizozemsku i Švicarsku! Autobus pun belgijskih i nizozemskih učenika i učitelja u utorak navečer zabio se u zid tunela u švicarskom Valaisu, pri čemu je poginulo 28 osoba, od kojih 22-oje djece, 12-godišnjaka, gotovo cijeli razred šestaša. Među poginulima su i četiri učitelja i oba vozača. Od 24-ero ozlijeđene djece troje se nalazi u komi, objavili su švicarski mediji. Nizozemska vlada potvrdila je da je u autobusu bilo i deset nizozemskih državljana.

>> Ovdje pogledajte simulaciju nesreće

Putovanje kući sa zimskih praznika za dva razreda osnovaca iz belgijskih gradića Lommel i Heverlee, koji su se vraćali iz skijaškog kampa Val d’Anniviers, završilo je katastrofom. U 21.15 sati, 20 minuta nakon polaska, vozač je u tunelu “Sierre” izgubio kontrolu nad autobusom. Najprije je autobus desnim kotačem, najvjerojatnije, zahvatio rubnik, nekoliko metara ‘plesao’ u tunelu te se frontalno zabio u lijevi zid.

- Bilo je mračno, osjetila sam snažan udarac. Sjedala su letjela okolo, zaglavila sam se između dva sjedala - ispričala je 12-godišnja djevojčica kojoj su slomljeni ruka i noga, prenosi Blick.

Autobus u kojem su bila 52 putnika, većinom školska djeca stara oko 12 godina iz Lommela i Heverleea, vraćao se iz skijaškog kampa Val d'Anniviers. Svi ozlijeđeni odmah su vozilima hitne pomoći i helikopterima prebačeni u nekoliko obližnjih bolnica. 

Poginula i dva vozača

Nesreća se dogodila sinoć oko 21 sat, a na mjestu nesreće interveniralo je 15 liječnika, 30 policajaca, 60 vatrogasaca, 100 djelatnika saniteta i tri psihologa. Intervencija je trajala više od 8 sati, a 12 ambulantnih vozila i osam helikoptera prevozilo je ozlijeđene. Neki su spasitelji po dolasku na mjesto nesreće zaplakali.

Dva vozača autobusa također su poginula u nesreći.

Ograničenje brzine na mjestu nesreće je 100 kilometara na sat. Uzrok nesreće još nije poznat, a pretpostavlja se da posrijedi nije umor vozača, tim više što se dogodila nedugo nakon što je autobus krenuo, piše DH.be. Vozilo je posljednje generacije i gotovo pa novo, a kompanija kojoj pripada, Top Tours na glasu je kao sigurna i specijalizirana je za putovanja vezana uz zimske sportove, a belgijski ministar prometa Melchior Wathelet rekao je kako su svi propisi o odmaranju vozača između vožnji poštivani.

- Vozači su stigli noć prije, a dan prije polaska su se odmarali - rekao je Wathelet.

"Tragičan dan za Belgiju"

Dva belgijska vojna zrakoplova prevozit će obitelji stradalih i ozlijeđenih tijekom dana u Švicarsku, a aktivirana je i telefonska linija za pomoć obiteljima. Obitelji se osjećaju nemoćno, rekao je biskup iz Lommela Patrick Hoogmartens.

- Nitko od roditelja ne zna što se točno dogodilo, je li njegovo djete pogođeno nesrećom ili ne - rekao je Hoogmartens.

– Ovo je tragičan dan za Belgiju – izjavio je belgijski premijer Elio di Rupo, koji bi također danas trebao stići u Švicarsku. kralj Albert rekao je kako su njegove misli uz žrtve i njihove obitelji.

Ukupno su tri autobusa prevozila djecu iz švicarskog skijaškog kampa, a preostala su dva vozila, koja su prevozila 80-ak osnovnoškolaca, jutros stigla u Belgiju. Djeca iz tih autobusa nisu svjedočila nesreći.

Komentara 69

BA
Balija
14:44 15.03.2012.

Neznam,zaomije mladosti i njihovih roditelja.Ovoje zapad, sva mora da bude tacno u minut,ako ne nedolazi sutra naposo.Nedogadaju se ovakve stvari ni u Avganistanu.

OB
-obrisani-
11:48 15.03.2012.

Kako se desila ova tragedija?Autobus je prvo okrznuo zid tunela,izgubio kontrolu,i onda ceono udario u zid zaustavne trake za odmor.Nije vozio prebrzo....

AR
ana.rimbaud
14:10 14.03.2012.

S ovim komparativnim pravopisima i gramatikama hrvatskog i srpskog jezika ste stvarno pretjerali. Razmjenite si mailove, pa diskutirajte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije